REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien jau aišku, kad valdančiosios koalicijos nebėra. Apie koalicijos žlugimą jau paskelbė ir konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis, ir partijos Seimo frakcijos vadovas Jurgis Razma. Jis užsiminė, kad labiausiai tikėtinas kelias šiuo metu – vieno liberalcentristų ministrų perviliojimas mainais už palikimą poste. Tokiu laikomas kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad šiandien taip pat turėtų prasidėti koalicijos partnerių derybos su opozicija dėl mažumos vyriausybės arba naujos koalicijos.

REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui nepasitraukus iš pareigų, liberalcentristų negalima bus laikyti koalicijos partneriais ir teks konstatuoti, kad de facto koalicijos sutartis nebeveikia. Pasak jo, toliau tęsiamos konsultacijos, planuojamas darbas, konsultuojamasi ir su Lietuvos Respublikos prezidente.

Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pritarė, kad galimybės dirbti su LiCS nebemato ir pareiškė, kad šiandien arba rytoj bus tos dienos, kada ne tik de facto, bet ir de jure bus išsiaiškinta situacija iki galo.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu prieš kolegas pasisakęs R. Palaitis pakartojo, kad elgėsi pagal įstatymus ir teisėtai, todėl nepersigalvojo ir atsistatydinti neketina.

Vieno ministro problemą sudėtinga išspręsti

„Turime problemų su vienu ministru, vienu koalicijos partneriu. Tenka apgailestauti, kad tą vieną problemą taip sudėtinga išspręsti“, – sakė premjeras žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo.

A. Kubilius pastebėjo, kad koalicijos sutartyje nelikus vienam partneriui, bus sprendžiamas to partnerio ministrų klausimas, o ne visos Vyriausybės klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Palaitis pats galėjo ir gali padaryti sprendimą, neturiu problemų dirbti su kitais ministrais, šiuo metu atstovaujančiais Liberalų ir centro sąjungą (LiCS) Vyriausybėje“, – pabrėžė jis.

Premjeras priminė 2010 metų rudens įvykius, kai iš valdančiosios parlamentinės daugumos koalicijos faktiškai buvo pereita prie beveik mažumos koalicijos po to, kai suskilo Arūno Valinsko vadovaujama „Tautos prisikėlimo“ partija ir išėjo dalis Artūro Zuoko žmonių. Tuomet iš 85 valančiosios daugumos parlamentarų liko tik 70, bet Vyriausybė nesugriuvo ir neteko formuoti naujos Vyriausybės.

REKLAMA

„Jeigu taip susiklostytų, kad valdančiąją koaliciją paliktų vienuolika ar dvylika LiCS narių, mes savo tolesnę veiklą Liberalų sąjūdžio (LS), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) koalicijos veiklą, derindami kartu su koalicijai nepriklausančiais, opozicijoje esančiais nariais, kurie sutinka konstruktyviai prisidėti prie Vyriausybės institucijų veiklos stabilumo, galėtumėme sėkmingai tęsti toliau“, – svarstė jis.

Nutraukti koalicijos sutartį gali artimiausiu metu

Pasak A. Kubiliaus, koalicijos sutarties nutraukimas bus aptartas šiandien, tai bus aptariama su LS.

REKLAMA

LS lyderis E. Masiulis trumpai apibrėžė galimus scenarijus po derybų: „Vienas iš scenarijų – teikti šių ministrų (liberalcentristų – aut. past.) atsistatydinimą prezidentei, tą gali padaryti premjeras. Kitas variantas – visos vyriausybės įgaliojimų perdavimas ir iniciatyva formuoti naują vyriausybę“, – dėstė jis.

Pasak E. Masiulio, koks konkretus scenarijus bus pasirinktas artimiausiomis dienomis, priklauso ir nuo premjero bei prezidentės konsultacijų tarpusavyje, ir nuo koalicijos partnerių.

„Reikia galvoti apie tokį kelią, kuris užtikrintų, kad greičiau baigtųsi šis cirkas ir balaganas Lietuvos politinėje sistemoje. <...> Mano galva, liberalcentristų ministrų patraukimas iš Vyriausybės būtų tas kelias, kuris užtikrintų greitesnė ir efektyvesnį Vyriausybės darbų tęstinumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bijo chuliganiško ministrų elgesio precedentų atsiradimo

Premjeras, susirūpinęs dėl premjero pareigų prestižo, užsiminė apie galimą precedento atsiradimą, kai tik ministro paties asmeninis apsisprendimas atsistatydinti gali būti vienintele priežastimi, kai ministras traukiasi.

„Jeigu susikurs tokie precedentai, kad premjeras negali atleisti ministro, prezidentas negali atleisti, jeigu nėra jo asmeninio pareiškimo, interpeliacijos taip pat esant mažumos koalicijai gali nebūti sėkmingos, aš matau pakankamai nerimą keliančią perspektyvą, kad galime turėti ir būsimose koalicijose pakankamai chuliganiškai nusiteikusių partnerių, kurie esant tokiai situacijai, galvotų, kad niekas jų iš tų postų negali atleisti“, – svarstė jis.

REKLAMA

„Perbėgėlis“ A. Gelūnasvienų giriamas, kitų peikiamas

A.Kubilius taip pat teigiamai įvertino Kultūros ministro Arūno Gelūno svarstymą priimti konservatorių arba Liberalų sąjūdžio pasiūlymą dirbti mažumos vyriausybėje.

E. Masiulis taip pat neslėpė džiaugsmo, kad A. Gelūnas galimai priims pasiūlymą eiti toliau kartu. „Noriu pasakyti, kad mes tikrai A, Gelūną matome kaip tikrai gerai dirbantį ministrą kultūros srityje ir būtų apgailėtina ir apmaudu, jei dėl liberalcentristų partinių interesų ar politinių skaičiavimų, šis ministras netektų savo pozicijos arba nebegalėtų tęsti savo darbų“.

REKLAMA

Kaip žinia, LiCS lyderis Algis Čaplikas šią žinią priėmė neigiamai ir pareiškė, kad kultūros ministrui valdžia susuko galvą ir dėl to jis paliko jį į šias pareigas delegavusią partiją mainais už pažadą išsaugoti ministro portfelį.

Taip pat liberalcentristų pirmininkas neslėpė nusivylimo, kad partiją „išdavęs“ ministras iš pradžių apie šiuos ketinimus pareiškė žiniasklaidai, vietoj to, kad informuotų savo partijos kolegas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų