REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinių filmų gerbėjai festivalyje „Kino pavasaris" turės progą pažiūrėti ypatingą europietišką filmą. LUX kino apdovanojimą laimėjusį „Kilimandžaro sniegynai“ žiūrovams pristato Europos parlamento informacijos biuras Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

LUX kino apdovanojimas Europos parlamente Briuselyje jau penktus metus teikiamas filmams, kurie atskleidžia kultūrinę Europos įvairovę ir universalias vertybes. Šiais metais iš 10 pretendentų geriausiu pripažintas prancūzo Roberto Guédiguiano režisuotas „Kilimandžaro sniegynai“ („Snows of Kilimanjaro“).

REKLAMA

Victoro Hugo poemos ir Ernesto Hemingvėjaus romano įkvėptas filmas su kalnais nieko bendro neturi. Jame  režisierius vaizduoja  Marselio dabininkus ir jų aistringai sprendžiamas socialines problemas. Į detektyvinę istoriją įpinama bedarbystės tema bei iš to kylantys nusikaltimai, o visą filmą persmelkia  šiandieninei visuomenei aktuali mintis –  pažvelgus iš arčiau į kito žmogaus situaciją, net į nusikaltėlio, galime rasti priežasčių suprasti jį ir jam atleisti.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame filme vaidina režisieriaus žmona Ariane Ascaride ir  aktorius Jeanas Pierras Darrousinas. Įdomu  tai, kad juos režisierius ekrane suporuoja beveik kiekviename savo filme.

Filmas „Kilimandžaro sniegynai“  iš Lietuvos kino salių keliaus į kitas Europos Sąjungos šalis.  90 tūkst. eurų  LUX premija skirta subtitruoti jį visomis oficialiomis ES kalbomis, pritaikyti regėjimo ar klausos negalią turintiems žmonėms. Tokiu būdu Europos parlamentas siekia padėti žemyno kinui peržengti valstybių sienas ir įveikti kalbų barjerus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LUX premiją nuo 2007 m. jau yra laimėję tokie filmai, kaip „Kitoje pusėje“ („The edge of heaven“, rež.  Fatih Ahin) „Lornos tylėjimas“ („Lorna's silence“, rež. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne) „Kai mes išeinam“  („When we leave“, rež. Feo Aladag) „Sveiki atvykę“, ( „Welcome“, rež. Philippe Lioret). Visi jie rodyti Lietuvoje.

Filmo „Kilimandžaro sniegynai“  seansų laiką  tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris“ galima rasti interneto puslapyje www.kinopavasaris.lt, programos aprašyme.

Nuoroda į LUX apdovanojimo filmui „Kilimandžaro sniegynai“ įteikimo ceremoniją Europos parlamente:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų