REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sprendimas statyti Rytų Europoje JAV priešraketinės gynybos skydą negali būti dvišalis, ypač dėl to, kad toks sprendimas paveiks ir kitas Europos valstybes, ketvirtadienį sakė Vokietijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu vokiečių radijui Gernotas Erleras sakė, kad kanclerė Angela Merkel tokią nuomonę pareikš penktadienį atvykusi į Lenkiją dviejų dienų vizito.

REKLAMA

"Ji pasakys labai svarbų dalyką - kad to negalima daryti remiantis dvišaliu (principu), kai šie sprendimai turės pasekmių (ir) kitoms Europos valstybėms", - nurodė G.Erleras.

Praėjusią savaitę lenkų pareigūnai, tarp jų - užsienio reikalų ministro pavaduotojas, sakė, kad Varšuvai reikia dvišalio saugumo pakto su Jungtinėmis Valstijomis, nes NATO esą gali pritrūkti ryžto atremti rimtas grėsmes.

JAV Priešraketinės gynybos agentūros direktorius generolas leitenantas Henry Oberingas (Henris Ouberingas) atvyko į Berlyną paaiškinti Vokietijos parlamentarams ir Užsienio reikalų ir Gynybos ministerijų pareigūnams JAV plano statyti raketų paleidimo įrenginius Lenkijoje ir radiolokatorių Čekijoje detales.

REKLAMA
REKLAMA

Maskva šį JAV planą laiko kėsinimusi į jos buvusią įtakos sferą ir bandymu pakeisti jėgų pusiausvyrą po šaltojo karo.

G.Erleras sakė, kad dėl priešraketinio skydo plano atsirado problemų, kurias reikia aptarti NATO viduje. Pasak jo, gerai, jog Vašingtonas dabar pripažino, kad reikia rimtų diskusijų Aljanso viduje.

Jis pakartojo, jog Vokietija yra susirūpinusi dėl to, kad priešraketinis skydas gali sukelti naujas ginklavimosi varžybas.

Be to, ginkluotės neplatinimo pastangoms trukdo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų priimti sprendimai modernizuoti savo branduolinius arsenalus, sakė G.Erleras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai reiškia, kad trys iš svarbiausių valstybių kaupia ginklus", - pažymėjo jis.

Aiškiai užsimindamas apie Iraną, kuris, Vakarų nuomone, prisidengdamas civiline energetikos programa gali kurti branduolinį ginklą, G.Erleras sakė, kad dabar bus sunku įtikinti branduolinių ambicijų turinčias šalis atsisakyti tokių programų.

"Dėl to vis sunkiau ir sunkiau įtikinėti, jog mes norime, kad kitos šalys ... liautųsi kūrusios branduolinius ginklus", - pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų