REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį apyvartoje pasirodė du nauji pašto ženklai iš tęstinės serijos „Lietuvos raudonoji knyga“. Naujuosiuose pašto ženkluose pavaizduoti į Lietuvos raudonąją knygą įtraukti nykstantys vorai – didysis plūdvoris ir raudonasis eresas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašto ženklus sukūrė dailininkė Aušrelė Ratkevičienė. Jie abu atspausdinti tame pačiame mažame lapelyje po keturias serijas. Ženklai atskirose eilutėse kortiški. Kiekvieno ženklo tiražas – 100 tūkst., nominalinė vertė – 2,90 lito.

REKLAMA

Kartu su pašto ženklais buvo išleisti ir pirmosios dienos vokas, suvenyrinis lapas bei kiekvienam ženklui skirtas analogiškasis atvirukas.

Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais, Vilniaus centriniame pašte buvo antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Didysis plūdvoris – tai juostuotasis voras, priklausantis guolininkų vorų šeimai. Jis gyvena vandens telkinių pakrantėse, pelkėtose pievose ir užpelkėjusiuose miškuose. Dažniausiai aptinkamas Vakarų, Vidurio ir Rytų Europos pelkėse bei miškuose, tačiau, nepaisant plataus paplitimo, rūšies gausumą labai sunku įvertinti dėl dažno maišymo su juostuotuoju plūdvoriu.

REKLAMA
REKLAMA

Rūšis įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą. Pagrindinė populiacijos mažėjimo priežastis – buveinių nykimas.

Boružinis storagalvis, arba raudonasis eresas – storagalvių šeimos voras. Lietuvoje tai gražiausias egzotinės išvaizdos voras. Dėl savo slapto gyvenimo būdo yra ypač retas, gyvena nuo vėjo apsaugotuose pietiniuose šlaituose, sausose vietose, smėlėtame dirvožemyje.

Ši rūšis įrašyta į daugelio Europos šalių raudonąsias knygas. Lietuvoje aptiktas 1999 ir 2002 metais Jurbarko rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų