REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijai paskelbus apie draudimą įvežti gyvus galvijus ir kiaules iš ES, tuo susirūpinusi Europos Komisija išsiuntė į Maskvą savo atstovus.Derybos dėl draudimo panaikinimo su Rusijos pareigūnais jau vyksta kelias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvų kiaulių į Rusiją negalima vežti nuo pernai birželio, kai Jonavos rajone užfiksuotas kiaulių maras. Po kelių mėnesių likvidavus ligos židinius Europos Sąjunga (ES) ir kitos šalys panaikino šį draudimą, o Rusija – ne. Leidžiama įvežti tik kiaulieną ir jos produktus.Dėl to Lietuvos augintojai patyrė keliasdešimt milijonų litų nuostolių. Mat vietos ir gretimų šalių rinkose gauna mažiau nei pardavę kiaules Rusijai.

REKLAMA

Kelių kompleksų vadovas sako, kad su verslo partneriais Maskvoje tariasi, kaip parduos kiaules, jei tik būtų atšauktas draudimas.

„Kiaulienos kaina nominali, savikaina pernai buvo padidėjusi dėl pabrangusių pašarų. Todėl pernai metai buvo nuostolingi. Plėtros vystymui, įmonių rekonstravimui būtina turėti gerą   rinką, gerą pardavimą, o tai mums dabar be galo aktualu“, – sakė UAB „Vingininkai“ valdybos pirmininkas, Kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Valdas Sadaunykas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokia izoliacija jiems leidžia savo augintojams gyvų kiaulių kainą užkelti iki maždaug 9 litų už kilogramą. Tuo tarpu Lietuvoje – 4,5 lito. Taigi net ir su muito, transporto ir kitais mokesčiais gyvas kiaules ten vežti tikrai apsimokėtų“, – skaičiavo Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Šiomis dienomis pranešta, kad dėl plintančių ligų ir kitų pažeidimų Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba nuo kovo 20 d. draus įvežti gyvus galvijus ir kiaules iš visų Europos Sąjungos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo nustatyta, kad gyvos kiaulės buvo rastos negyvos ar su tam tikrais ligų požymiais, nustatyta netikslumų sertifikatuose. Remdamasi ta informacija, Rusija įvedė apribojimus. Šiomis dienomis Maskvoje vyksta derybos, susitikimas tarp Europos Komisijos ir Rusijos veterinarijos tarnybos atstovų. Jie mėgina šį klausimą išspręsti“, – išaiškino Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Derėtis dėl importo draudimo panaikinimo kartu su Europos komisijos atstovais į Maskvą išvyko ir Lietuvos ekspertai. Rusija – pagrindinė mūsų šalies kiaulių eksporto rinka.

Salomėja Pranaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų