REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai augant degalų kainai Lietuvoje pasigirsta siūlymų mažinti akcizo tarifą benzinui. Finansų ministerija pabrėžia, kad toks žingsnis nepateisintų degalų kainų mažėjimo lūkesčių, o valstybės biudžetas prarastų pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei lyginsime kainas su kaimyninėmis valstybėmis, pamatysime, kad benzino kaina jose artėja prie penkių litų. Vadinasi, tai lemia ne mokesčių ar reguliavimo skirtumai, o fundamentalūs veiksniai - naftos kaina ir tendencijos pasaulinėse rinkose“, - sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

Finansų ministerija ne kartą akcentavo, kad degalų kainos priklauso ne vien nuo akcizų ar mokesčių, bet pirmiausia nuo naftos ir jos produktų kainos pasaulinėje rinkoje. Taip pat - ir nuo konkurencijos rinkoje, kuri lemia perdirbėjų ir pardavėjų antkainius bei degalų paklausos.

Europos Komisijos duomenimis, Europos Sąjungoje vidutiniškai pusę degalų kainos sudaro mokesčiai, Lietuvoje ši dalis yra mažesnė. Dėl pereinamojo laikotarpio mūsų šalis taiko mažiausią dyzelino akcizą visoje Europos Sąjungoje, tačiau mūsų šalyje parduodamo dyzelino kaina be mokesčių, nuolat yra keliais ar keliolika centų didesnė nei aplinkinėse ES valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Benzinui taikomas didesnis nei minimalus akcizo tarifas, tačiau jo sumažinimas toli gražu nereikštų, kad benzino kaina degalinėse sumažėtų ženkliai ar ilgesniam laikotarpiui. Finansų ministerijos skaičiavimais, sumažinus benzino akcizą iki leistino minimumo, benzino kaina degalinėse galėtų sumažėti vidutiniškai 30 centų vienam litrui, jeigu visa nauda iš akcizo sumažinimo atitektų vartotojui.

„Pavyzdys su dyzelino akcizo mažinimu neleidžia tikėtis, kad akcizo benzinui sumažinimas galėtų turėti ilgalaikį poveikį kuro kainoms. Prieš trejetą metų sumažinus akcizą dyzelinui, šie degalai nepigo tiek, kiek tikėtasi prieš akcizo sumažinimą“, - sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009-ųjų balandį, kai dyzelinui buvo taikomas 1140 litų už 1000 litrų akcizo tarifas, litras dyzelino šalies degalinėse vidutiniškai kainavo 2,97 lito. 2012-ųjų kovo 16 d., kai akcizo tarifas dyzelinui yra 1043 litų už 1000 litrų (beveik 100 litų mažesnis nei 2009 m.), litras dyzelino šalies degalinėse kainavo 4,64 lito. Skirtumas - beveik 1,70 lito, nors dabar galiojantis akcizo tarifas yra mažesnis už buvusįjį.

Akcizo benzinui tarifas nesikeičia nuo 2009 metų. Litras A95 markės benzino Lietuvos degalinėse 2011 metų sausio 3 d. kainavo 4,35 lito, o šių metų kovo 12 d. - 4,82. Per minimą laikotarpį benzinas pabrango beveik puse lito, nors akcizas nesikeitė. 2009 m. sausį dyzelino akcizas buvo padidintas iki 1140 litų už 1000 litrų, tačiau nuo tų pačių metų rugpjūčio sumažintas iki 947 litų už 1000 litrų. Finansų ministerijos skaičiavimais, sumažinus dyzelino akcizą, litras dyzelino degalinėse vidutiniškai turėjo kainuoti apie 22 centus mažiau. Tačiau rugpjūtį, palyginti su liepos mėnesiu, kaina vidutiniškai sumažėjo vos 8 centais, o po maždaug trijų mėnesių grįžo į ankstesnį lygį. Dėl dyzelino akcizo sumažinimo vien per penkis 2009 metų mėnesius valstybės biudžetas neteko apie 60 milijonų litų pajamų. Tai reiškia, kad mažiau lėšų atiteko kelių priežiūrai bei plėtrai, kadangi šiai sričiai tenka daugiau nei pusė už akcizus degalams gaunamų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų