REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 16-ąją Seime vyko Europos Parlamento nario Valdemaro Tomaševskio spaudos konferencija „Kodėl mokytojai, tėvai ir jaunimas mitinguoja ir streikuoja? Arba apie vykdomą švietimo pseudoreformą“.

REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis konferencijoje kalbėjo: „Dabartinė valdančioji koalicija primeta visuomenei švietimo reformą, dėl kurios prarasime švietimo sistemą, kurią valdantieji reformuoja taip, kad nieko gero iš to nebus: mokytojai liks be darbo ir dirbs Anglijoje valytojais. Visur gimnazijos neatsiras, nes joms keliami aukšti reikalavimai ir jaunimas liks be išsilavinimo.“

REKLAMA

V. Tomaševskis negailėjo aštrių žodžių švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui, kuris neva atvirai deklaruoja, kad nėra reikalavimo turėti vidurinį išsilavinimą.

Protesto akcijos organizatorius Albertas Narvoišas konferencijos metu kalbėjo: „Lenkų mokyklų streiko komitetai yra protesto akcijos organizatoriai. Akcija organizuojama švietimo įstatymo metinių proga. Per metus niekas nepasikeitė, problemos liko, jos išaugo ir nėra sprendžiamos.“

REKLAMA
REKLAMA

Protesto akcijos organizatoriaus teigimu, prie akcijos prisideda vasario mėnesį jau streikavę šalies mokyklų mokytojai. „Kalbame ne tik apie tautinių mažumų, bet visos Lietuvos protestą. Norime, kad akcija būtų taiki, tik norime išsakyti savo poziciją ir postulatus. Norime, kad problemos būtų pradėtos spręsti. Akcijoje nedalyvaus jokios grupuotės iš užsienio“, – kalbėjo A. Narvoišas ir pridūrė, kad tvarką protesto metu padės užtikrinti savanoriai.

Konferencijoje dalyvavęs Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius teigė, kad labai svarbu užtikrinti prigimtinę teisę mokytis, o kai kurie švietimo įstatymo poįstatyminiai aktai neleidžia teikti kokybiškų švietimo paslaugų tautinių mažumų mokyklose. A. Jurgelevičiaus teigimu, itin smerktini politikų bandymai kiršinti lietuvių ir lenkų tautas, kurie itin suaktyvėjo paskelbus apie protesto akciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos dalyvių teigimu, sieti protesto akciją ir istorinę 1938-ųjų kovo 17-ąją, kai  Lenkija Lietuvai įteikė ultimatumą ir netrukus užėmė Vilnių, yra provokacija: „Esu politikas, o ne istorikas. Kažkas gudriai nori nukreipti dėmesį į neesminius istorinius [įvykius]. Vienijasi geros valios žmonės, nesvarbu, kokios tautybės ar kokioje mokykloje dirba: jiems svarbu, kad griaunama švietimo sistema“, – kalbėjo V. Tomaševkis.

Į konferencijos dalyvių klausimą, kodėl kurstoma nesilaikyti įstatymų, V. Tomaševskis teigė, kad įstatymą priėmė tautos išrinktieji: „Dabartinė dauguma – nėra šventa karvė, mes ne Indijoje gyvename“, – pasipiktinęs kalbėjo politikas ir pridūrė, kad valdžia tinkamai neatstovavo visų švietimo sistemos narių interesams.

REKLAMA

Konferencijos metu ne kartą akcentuota, kad renginiui siekiama pakenti ir buvo dedama pastangų, kad pati protesto akcija neįvyktų. Alyvos į ugnį šliūkštelėjo sostinės savivaldybės sprendimas, kuriuo kitos tądien numatomos protesto akcijos dalyviams pakeistas renginio laikas ir vieta.

Taip pat skaitykite:

Istorikas: Kovo 17-osios šmėkla Vilniuje pasirodys trečią kartą?

11 Seimo narių prašo atidėti leidimą mitingui prieš Švietimo įstatymą

Prokurorų prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl nesantaikos kurstymo


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų