REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepartinio demokratinio judėjimo (NDJ) pirmininkas Vilniaus universiteto ekonomikos profesorius Povilas Gylys vadinamąjį FNTT (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba) skandalą ir tai, kas šiuo metu vyksta politiniame šalies gyvenime, vadina „kova be taisyklių“, kuri kažkuriai politinei jėgai reikalinga sukelti „dūmų uždangos“ efektui. Vertinant šį skandalą iškyla daugybė paradoksalių faktų, o tai, kaip su juo tvarkomasi, neatitinka jokių tarptautinių politikos standartų ir veda į valdymo krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, kuo toliau, tuo sunkiau suvokti procesą, nes jis yra daugialypis, o neatsakytų klausimų tik daugėja. NDJ, pavyzdžiui, stebina jau vien tai, kad asmuo, turėdamas tokią reputaciją kaip Raimundas Palaitis, apskritai galėjo tapti ministru. Juk jam, įvairių šaltinių duomenimis, buvo iškelta  byla dėl dokumentų klastojimo, kurią, tiesa, prokuratūra nutraukė, nors pats faktas, pasak žiniasklaidos, tyrėjų buvo įrodytas.

REKLAMA

Nepartinis demokratinis judėjimas taip pat labai abejoja, ar poligrafo duomenys yra pakankama priežastis priimti tokius sprendimus, kokius priėmė R. Palaitis. Tačiau NDJ vadovas tikisi, kad tiek šis,  tiek apskritai FNTT vadovų atleidimo faktas bus įvertintas teismo ir bent kiek reabilituos valstybės institucijų įvaizdį, kurį gerokai sukompromitavo politikai.

Ne paskutinėje vietoje čia ir Prezidentės vaidmuo, kuri netenkino Premjero prašymo atleisti vidaus reikalų ministrą. „Nemanau, kad parlamentinėje respublikoje, kur prezidento galios yra ribotos, šis galėtų prieštarauti daugumai. Tačiau jeigu taip atsitinka, kad Vyriausybės vadovas negali dirbti su vienu iš komandos narių, o prezidentas neleidžia jo atleisti, vadinasi, Premjeras turėtų trauktis. Tada  Vyriausybė formuojama iš naujo ar bent turi gauti naujus Seimo įgaliojimus“, – dėsto Povilas Gylys.

REKLAMA
REKLAMA

Arba dar vienas paradoksas – valdančiosios daugumos iniciatyva rengti interpeliaciją savo ministrui: „Švelniai tariant, tai – nekorektiška. Interpeliacijas organizuoti yra opozicijos reikalas, o valdantieji turi gausybę kitų įrankių situacijai valdyti. Pažeidžiamos elementarios politinio elgesio taisyklės, tarptautinėje praktikoje tai negirdėtas dalykas. Kitaip tariant, vyksta kova be taisyklių“, – komentuoja profesorius.

Jis mano, kad galbūt tokia situacija tėra „dūmų uždanga“, naudinga vienai ar kelioms politinėms jėgoms norint pridengti tam tikrus dalykus. „Pavyzdžiui, kad nesidomėtume, kaip ten iš tikrųjų buvo su Seimo Pirmininkės sūnaus ir jos vyro darbovietės pinigais, paimtais iš „Snoro“ sąskaitų iki jo bankroto, bei apskritai tuo, kas įvyko ir tebevyksta šiame banke, – svarsto P. Gylys. – O galbūt chaosas keliamas tam, kad nereiktų spręsti nepaprastai sudėtingo – energetikos klausimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepartinis demokratinis judėjimas dar anksčiau yra išreiškęs nuomonę,  jog teisingumo sistema mūsų šalyje yra ištikta gilios krizės. Tai iliustruoja kad ir toks faktas, jog viešojoje erdvėje nuolat eskaluojamos tik kai kurios rezonansinės bylos (pvz., Vytauto Pociūno), o kitos – ne mažiau kontraversiškos, iš viso neminimos (pvz., Juro Abromavičiaus). „Tada minėkime visus, kurie žuvo neaiškiomis aplinkybėmis įtariant, kad jie tapo politinio susidorojimo aukomis. Atrodo, kad akcentuojami tik tie atvejai, kurie naudingi daliai politinių jėgų“, – svarsto profesorius.

Anot jo, ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, būdama pavaldi praktiškai vienam ministrui, yra  priklausoma nuo politikų. Povilas Gylys sutinkąs, kad tarnybą reiktų pertvarkyti, tačiau tai jokiu būdu neturi tapti įrankiu išeiti iš susidariusios krizės. „O juk kitų priežasčių, dėl ko reikia pertvarkyti FNTT, mums niekas nepaaiškina. Susidaro vaizdas, kad pertvarką ketinama daryti tik tam, kad liberalcentristai liktų Vyriausybėje“, – sako NDJ pirmininkas.

Politinės jėgos galimai kompromituoja ir dar tik besiformuojantį pilietinės visuomenės institutą. „Jeigu tai yra tiesa, kad į kovo 17 d. mitingą atvežti kuo daugiau žmonių rengiasi viena valdančiųjų partijų, tai labai keistas, paradoksalus ir smerktinas dalykas. Protesto akcijas paprastai rengia ir jose dalyvauja valdančiąja daugumai oponuojančios politinės ir visuomeninės jėgos, nes, pasikartosiu, esančios valdžioje partijos pirmiausia turėtų išnaudoti visas galimybes, kurias turi valdančioji koalicija“, – dėsto profesorius. Galbūt šią istoriją kai kas išnaudoja ruošdamiesi rinkimams, nors, jo teigimu, taip neturėtų būti. „Brandi valstybė turėtų spręsti visus klausimus teisingumo, o ne kurios nors partijos naudai“, – teigia NDJ pirmininkas profesorius Povilas Gylys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų