REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fjordas – tai, paprastai, siauras, ledyno pergilintas slėnis, kuris tęsiasi žemiau jūros lygio ir yra užpiltas druskingu jūros vandeniu. Nors daugeliui žodis fiordas asocijuojasi su Norvegija, šių gamtos stebuklų aptinkama visame pasaulyje. Susipažinkite su pačiais gražiausiai fiordais žemėje, ra6o tinklalapis Touropia.com.

REKLAMA
REKLAMA

10. Howe Sound

Howe Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Howe Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Howe Sound yra Šiaurės Amerikos piečiausias fiordas, įsikūręs šiaurės vakarų Vankuveryje. Apsuptas aukštų kalnų viršukalnių, kurios iškyla tiesiai iš jūros, Howe Sound yra pagrindinis Vankuverio buriavimo, žvejojimo, nardymo ir stovyklavimo centras. Šiam fiordui priklauso daugybė salų, trys iš jų itin didelės ir kalnuotos.

REKLAMA

9. Kenai Fiordas

Kenai Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Kenai Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

"Kenai Fjords" - tai 650 000 akrų dydžio Nacionalinis parkas Kenai pusiasalyje, Aliaskoje. Parkas perteikia dramatiškus peizažus, pradedant įspūdingais kalnais su dideliais ledynais, plūduriuojančiais jūroje, ir baigiant gausybe jūrinių žinduolių, tokių kaip jūrų ūdros, ruoniai ir jūrų liūtai.

8. Lysefjord

Lysefjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Lysefjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Lysefjord - tai populiari turistų lankoma vieta pietvakarių Norvegijoje. Šis fiordas garsėja dviem įspūdingo grožio kraštovaizdžiais. Pirmasis peizažas atsiveria nuo Pulpit Rock (Preikestolen) plynaukštės, kuri iškilusi 604 metrus virš jūros lygio, ir kitas, Kjerag kalnas, kuriuo keliaujant pėsčiomis galima pasigėrėti neapsakomo grožio Norvegijos gamta.

REKLAMA
REKLAMA

7. Aisén Fiordas

Aisén Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Aisén Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Aisén regionas pietų Čilėje pasižymi daugybe ledynų suformuotų ežerų, kanalų ir fiordų. Laguna San Rafael nacionalinis parkas, pasiekiamas tik laivu ar lėktuvu, yra populiariausia šio regiono atrakcija. Parkui priklauso dalis Patagonijos kalnų.

6. Misty Fiordas

Misty Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Misty Fiordas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Misty Fjords tai tolimas valstybės saugomas paminklas Aliaskos Panhandle regione. Nors dideli laivai ir negali plaukioti siaurais, stačiomis uolienomis apsuptais fiordais, čia galima plaukti baidarėmis. Svarbu paminėti, kad šiame regione dažnos audros ir potvyniai, todėl ši atrakcija daugiau skirta iššūkius mėgstantiems, bebaimiams keliautojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Ilulissat Icefjord

Ilulissat Icefjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Ilulissat Icefjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Ilulissat Icefjord yra įsikūrę šalia Ilulissat miesto, vakarų Grenlandijos pakrantėje, ir nutolę maždaug 250 km į šiaurę nuo Šiaurės poliaračio. Fiordas driekiasi 40 km (25 mylias) nuo Grenlandijos ledynų iki Disko įlankos. Šie fiordai yra nepaprasto grožio vieta: ledkalniai, judėdami vienu greičiausiu judančiu ledynu (19 metrų per dieną) sukuria fantastiškus peizažus.

4. Doubtful Sound

Doubtful Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Doubtful Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Doubtful Sound yra milžiniškas fiordas išsidėstęs Naujosios Zelandijos salų pietvakariuose. Jis garsėja gyvūnijos ir augalijos įvairove bei yra antras pagal dydį "Fiordland Nacionalinio Parko" fiordas. Jis bene tris kartus ilgesnis ir 10 kartų didesnis už gerai žinomą Milfordo Sound fiordą.

REKLAMA

3. Nærøyfjord

Nærøyfjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Nærøyfjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Nærøyfjord yra laikomas gražiausia ir tyriausia Sognefiordo dalimi. Jis taip pat ir didžiausias fiordas visoje Norvegijoje. Nærøyfjord ilgis siekia 17km, o siauriausia vieta tėra vos 250 m. Kelionė šiuo fiordu laikoma viena įspūdingiausių Europoje.

2. Milford Sound

Milford Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Milford Sound (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Milford Sound - turbūt viena garsiausių Naujosios Zelandijos vietovių, 2008 metais išrinkta "TripAdvisor" geriausiu keliautojų maršrutu. Fiordas drauge su Doubtful Sound fiordu priklauso „Fiordlando Nacionaliniam parkui“. Aukštai kylantys kalnai ir krintantys kriokliai išryškina garsiausio Naujosios Zelandijos fiordo didingumą.

REKLAMA

1. Geirangerfjord

Geirangerfjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Geirangerfjord (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Geiranger fiordas yra pati gražiausia ir didžiausia Norvegijos fiordų vertybė. Sniegu nuklotos kalnų viršūnės, gražūs kriokliai, sodri žalia augmenija ir gilūs mėlyni vandenys nepalieka abejingo nė vieno čia atvykusio. Fiordą galima patyrinėti užsisakius vieną iš 130 siūlomų kruizinių laivų. Kelionė laivu iš Geirangerio miestelio iki Hellesylt trunka apie 1 valandą, tačiau jos metu galima grožėtis nuostabiais vaizdais – daugybe krioklių bei vienišų kalnų trobelių, stačiais krantais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų