REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sveiki, noriu nupirkti lėktuvo bilietą savo 12 metų vaikui iš Vilniaus į Londoną. Noriu, kad vasarą praleistų su manimi. Kodėl Ryanair ir Wizzair neleidžia man to padaryti?“. Tokio ir panašaus klausimo Makalius.lt susilaukia bent kartą per dieną. Kokios sąlygos Ryanair, Wizzair ir AirBaltic keliauti lėktuvu jaunesniems negu 14 metų asmenims?

REKLAMA
REKLAMA

Pigių skryžių bendrovės nenori vaikų

Su pigių skrydžių bendrove Wizzair jaunesni negu 14 m. amžiaus vaikai gali skristi tik lydimi ne jaunesnio negu 16 m. amžiaus asmens, prisiimančio visą atsakomybę.

REKLAMA

Sulaukę 14–15 m. amžiaus keleiviai gali keliauti nelydimi, bet jie negali prisiimti atsakomybės už jaunesnį nei 14 m. amžiaus vaiką. Vyresni negu 14 m. amžiaus gali keliauti Wizz Air lėktuvais vieni.

Pigių skrydžių aviakompanija Ryanair nepriima į skrydį asmenų iki 16 metų be suaugusiųjų palydos. Užsakant lėktuvo bilietą jaunesniam asmeniui nei 16 metų prašoma kartu nurodyti jį lydinčio suaugusio asmens vardą ir pavardę. Daugeliui kalbintų tėvų tokie apribojimai atrodo nereikalingi ir jie nuolat ieško būdų apeiti tokius apribojimus. Vienas populiariausių – vaiko amžiaus „klastojimas“. Visgi reikia prisiminti, kad asmens dokumentai iki kol keleivis įsės į lėktuvą tikrinami neretai trys ir daugiau kartų, o oro uosto personalas žino kiekvienos aviakompanijos taikomus apribojus.

REKLAMA
REKLAMA

Airbaltic siūlo išeiti – palydą

O štai nusprendus naudotis AirBaltic paslaugomis, nelydimu keliaujančiu vaiku, užsakius nepilnamečio palydos paslaugą, bus pasirūpinta nuo registracijos į skrydį pradžios iki tol, kol atvykusį vaiką pasitiks tėvai ar globėjai.

Jaunesni nei 5 metų vaikai nebus skraidinami vieni. Nelydimų vaikų vežimo paslauga teikiama 5 -11 (imtinai) metų vaikams, jei tai leidžia vaiko gyvenamojoje šalyje galiojantys teisės aktai.

Nepilnamečio palydos paslaugą reikia užsakyti iš anksto perkant bilietą. Nelydimo nepilnamečio vežimo paslaugos mokestis yra EUR 30 / LTL 105 už kelionę į vieną pusę, mokestis negrąžinamas. Jeigu viename užsakyme yra nurodyti du vaikai, taikomas tik vienas paslaugos mokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėmesio, šios taisyklės taikomos tik AirBaltic vykdomiems skrydžiams. Jeigu skrydžiai vykdomi drauge su kitomis oro linijomis, už kitų oro linijų vykdomą skrydį gali būti taikomas kitoks mokestis.

Kiekviena šalis turi savo ypatybes

Pavyzdžiui, Wizzair puslapyje rašoma, kad įvairiose šalyse vieniems keliaujantiems nepilnamečiams gali būti taikomi skirtingi apribojimai (pavyzdžiui, nepilnametis gali keliauti tik prižiūrimas suaugusio tos šalies nuolatinio gyventojo ir pan. (pvz., Moldovoje)).

Kaip elgiasi Lietuvos tėvai?

Kalbinti tėvai teigia, kad retai kada gali sau leisti vaikams skristi „brangiomis“ avialinijomis, kuriose yra vaiko palydos paslauga (o ir neretai, anot kalbintųjų, tai tėra apgaudinėjimas ir beprasmis pinigų mokėjimas). Įvairiuose forumuose ir net skelbimuose ieškoma tomis pačiomis datomis besiruošiančių išvykti, kurie galėtų „pagloboti“ jų vaikus. Žinoma, nepamirštami ir draugai bei draugų giminaičiai. Paklausti, ar nebijo patikėti savo vaikų nepažįstamiems, kurių nerekomendavo draugai, ar giminaičiai, atsakė, kad bijo, bet pasitiki pirmu įspūdžiu. „Aš ieškau, kas galėtų padėti man šiuo klausimu – noriu, kad mano paauglys sūnus vasarą praleistų pas giminaičius Ispanijoje <...> Girdėjau, kad geriausias būdas susitikti prieš tai su žmogumi, jeigu bus pasitikėjimo jausmas – patikėsiu jam savo vaiką. Juolab, kad oro uoste Ispanijoje ten jį pasitiktų“ , – teigia prisistatyti nenorėjusi mama. Paklausta, kaip atsilygins už tokią pagalbą, ji atsakė, kad pinigais, nors ir nežino, kiek tokia „paslauga“ kainuoja.

REKLAMA

Kaip Lietuvos įstatymai apibrėžia nepilnamečių savarankišką keliavimą? – klausia kelionių tinklalapis Makalius.lt.

Jeigu jūsų vaikas keliauja vienas

Su vienu iš tėvų, vaiką lydėti įgaliotu asmeniu vykstančiam ar vienam keliaujančiam vaikui raštiško vieno iš tėvų sutikimo nereikia, jeigu vaikas vyksta į Šengeno erdvei priklausančią valstybę. Su tėvais, globėju, vaiką lydėti įgaliotu asmeniu ar vienam keliaujančiam vaikui vykstant į užsienio valstybę, nepriklausančią Šengeno erdvei, būtina laikytis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 28 d. nutarimu Nr. 302 (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008 m. liepos 16 d. nutarimo Nr. 302 redakcija) patvirtinto „Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, tvarkos aprašo“. Laikantis šiame nutarime įtvirtintos tvarkos, vaikui, su vienu iš tėvų vykstančiam į užsienio valstybę, nepriklausančią Šengeno erdvei, antrojo tėvo sutikimo tam, kad vaikas išvyktų, nereikia.

REKLAMA

Jeigu jūsų vaikas keliaus ne su vienu iš tėvų

Jei vaikas vyksta vienas ar su jį lydinčiu asmeniu (ne su vienu iš tėvų), Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams turi būti pateikiamas bent vieno iš tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytinis sutikimas, kad vaikas išvyktų vienas ar su jį lydinčiu asmeniu, ir šio sutikimo kopija. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro arba Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno. Vaikui išvykstant į užsienio valstybę su jį lydinčiu asmeniu, bent vieno iš tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytiniame sutikime turi būti nurodyti vaiką lydinčio asmens ir vaiko duomenys: vardas, pavardė, gimimo data arba asmens kodas, Lietuvos Respublikos piliečio paso, asmens tapatybės kortelės arba kito asmens tapatybę patvirtinančio dokumento duomenys (numeris, kas ir kada išdavė), galiojimo laikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu jūsų ir jūsų vaiko pavardės nesutampa

Tuo atveju, kai vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo jis išvyksta į užsienio valstybę, pavarde, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams pareikalavus pateikiamas vaiko gimimo liudijimas. Vaiko, kuriam yra nustatyta globa (rūpyba), globėjas (rūpintojas), vaikų globos (rūpybos) institucijos vadovas ar jo įgaliotas atstovas, likus ne mažiau kaip 3 dienoms iki numatomo vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybę, privalo raštu informuoti savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybą (skyrių) apie numatomą vaiko laikiną išvykimą į užsienio valstybę, nurodydamas kelionės tikslą, trukmę ir šalį, į kurią vaikas išvyksta.

Ketindami leisti savo vaikui keliauti vienam, atidžiai perskaitykite konkrečios aviakompanijos taisykles ir pasidomėkite šalies, į kurią vykstama įstatymais. Prisiminkite, kad Jūs išleidžiate savo atžalą į kitą šalį, kurioje galioja ne Lietuvos, o būtent tos šalies teisinė sistema. Papildomos informacijos galima teirautis konkrečios šalies atstovybėse, ar oro linijų bilietų pardavimo taškuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų