REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajamas deklaruojantys gyventojai ir paramos įvairioms organizacijoms skyrėjai šiemet tą turės daryti šiek tiek kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo trečiadienio Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninėje erdvėje yra suformuotos preliminarios gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos. Jos suformuotos jau 960 tūkstančių šalies gyventojų.

REKLAMA

Svarbu užsitikrinti atgalinį ryšį

Panevėžio apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento Panevėžio skyriaus vedėja Sandra Mociškienė sako, kad šiemet pagausėjo asmenų, kuriems privaloma teikti turto ir pajamų deklaracijas. Pavyzdžiui, jas šiemet jau privalo teikti kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet deklaraciją privalo pateikti visi ūkininkai pridėtinės vertės mokesčio mokėtojai, jų pajamos iš žemės ūkio veiklos apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifu. Deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį patirtų išlaidų. Pavyzdžiui, pernai mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas ir pan. Taip pat susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie pernai pasinaudojo per mažu ar visai nepasinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu.

S. Mociškienė patarė pildant deklaracijas pasitikrinti kontaktus – adresą, elektroninį paštą, nurodyti telefono numerį. Tokiu būdu prireikus užtikrinamas atgalinis ryšys su žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už tai turi būti atsakingas pats gyventojas, jei nori informaciją gauti laiku“, – mano vedėja.

Kaip ir kasmet, pateikusieji deklaracijas elektroniniu būdu, galės greičiau susigrąžinti mokesčio permokas. S. Mociškienės teigimu, pateikiant tokiu būdu, mažiau gaištamas laikas – viskas vyksta greičiau.

Tikimasi, kad teisingai pateikusiesiems deklaracijas elektroniniu būdu permokos bus pradėtos grąžinti jau kovo pabaigoje, o kurie pildys popierines deklaracijas – įstatymo numatyta tvarka iki liepos 31 dienos.

Galės remti ir partijas

Yra permainų ir kam nors skiriant 2 procentų gyventojų pajamų mokesčio paramą. Pasak Panevėžio apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus Dariaus Kučinsko, šiemet galima paremti ne vien visuomenines organizacijas, fondus ir kitus paramos gavėjus, skiriant jiems iki 2 procentų pajamų mokesčio dalies, bet ir iki 1 procento skirti politinėms partijoms.

REKLAMA

Kadangi dauguma paramos gavėjų kasmet remia tas pačias organizacijas, siekiant taupyti laiką, nuo šių metų galima remti tą patį gavėją net keletą metų į priekį. Tad tokiu atveju kasmet nebereikės teikti prašymų – užteks įrašyti laiką, iki kada norima remti. Prašymus bus galima bet kada koreguoti. Pasirinktiems paramos gavėjams ir politinėms partijoms pajamų mokesčio dalies skyrimo laikotarpis gali būti skirtingas. Viename prašyme nuo šiol bus galima nurodyti ir pasirinktus paramos gavėjus, tai yra visuomenines organizacijas, fondus, kitus juridinius vienetus ir politines partijas, kurioms skiriama pajamų mokesčio dalis.

REKLAMA

Pasak D. Kučinsko, šiemet neliko galimybės prašymą pateikti per darbdavį. Primenama, kad VMI jau kelinti metai nepriima prašymų, kuriuos urmu bando pristatyti paramos gavėjai. Nuo balandžio 1 dienos teikiant prašymą dėl paramos skyrimo turės būti pildomas tik naujos redakcijos prašymas, o šiuo metu galima pildyti tiek ankstesnį, tiek naujos redakcijos prašymą. Tačiau gyventojams, iki kovo 31 dienos pateikusiems senos redakcijos prašymą, papildomai teikti naujo nereikės, nebent norės pakeisti paramos gavėją arba skiriamą mokesčio dalį.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų