REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) turi įgyvendinti visus keturis konservatorių pateiktus reikalavimus, tarp jų – ir pakeisti Raimundą Palaitį kitu žmogumi vidaus reikalų ministro poste. Anot Vyriausybės vadovo, jei nebus įgyvendintas bent vienas punktas, koalicijos sutartis bus peržiūrėta. LiCS atmeta konservatorių reikalavimus, tačiau iš koalicijos kol kas nesitraukia.

REKLAMA
REKLAMA

J. Razma: koalicija de facto jau iširusi

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma teigia, kad tai veikiausiai reiškia LiCS šalinimą iš koalicijos.

REKLAMA

Konservatorių frakcijos Seime seniūnas J. Razma DELFI teigė, jog susitarimų su LiCS paieškos veikiausiai baigtos. „Info TV“ laidoje „Info diena“ politikas tiesioginiame eteryje pasakė dar aiškiau, kad de facto koalicijos jau nebėra.

„Mes po tam tikro laiko planavome susėdimą koalicijos vadovybių formate. Tik šis atsakymas (LiCS sprendimas – DELFI), matyt, jau leidžia prognozuoti, kad tikėtina, jog susėdus teks konstatuoti, kad susitarti darosi vis sudėtingiau ir kad reikia judėti link mažumos vyriausybės varianto“, – DELFI kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, LiCS, konservatorių ir Liberalų sąjūdžio vadovų susitikimas planuotas „iki pirmadienio“, mat liberalų lyderis Eligijus Masiulis artimiausiomis dienomis nebus Vilniuje.

LiCS konservatorių reikalavimus

LiCS pirmininko pavaduotojas parlamentaras Vytautas Bogušis LTV žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad jo atstovaujama partija tikrai yra pasiryžusi pritarti tik vienam konservatorių pasiūlymui, t. y. dėl struktūrinės FNTT pertvarkos.

LiCS nesutiko su konservatorių reikalavimais atstatydinti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį ir stabdyti konkursą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo postui užimti. Iš koalicijos LiCS kol kas nesitraukia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai DELFI patvirtino vienas LiCS lyderių Vytautas Bogušis. Pasak jo, partija nutarė nepaklusti „pavargusio ministro pirmininko“ reikalavimams ir lauks tolesnių žingsnių iš konservatorių pusės.

„Mes atmetėme ministro atstatydinimą ir FNTT konkurso stabdymą. Nes mes to daryti negalime. Čia yra A. Kubiliaus pasakėlės, kadangi prasideda juridiniai procesai – tą gali tiktai teismas sustabdyti. Pats ministras dabar jau negali nieko padaryti. Be to, tie pareigūnai (buvę FNTT vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas – DELFI) kreipėsi į teismą, kad teismas sustabdytų konkursą, – kabėjo V. Bogušis. – Mes negalime vadovautis ultimatyviu tonu, kurį pateikė pavargęs ministras pirmininkas.“

REKLAMA

Nepaisant konservatorių reikalavimų, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis ketvirtadienį pareiškė, kad savo noru atsistatydinti neketina.

„Mane delegavo Liberalų ir centro sąjunga, mane skyrė į darbą Prezidentė, aš nepažeidžiau jokių įstatymų, aš dirbu tvarkingai Lietuvos ir jos žmonių labui, todėl jokios priežasties atsistatydinti savo noru aš nematau“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Palaitis.

E. Masiulis apsilankė prezidentūroje

Kantrybė pamažu atrodo senka koalicijos partneriams Liberalų sąjūdžiui, kurio vadovas Eligijus Masiulis ketvirtadienio vakarą susitiko su Prezidente Dalia Grybauskaite.

REKLAMA

„Susitikimas įvyko E. Masiulio prašymu, prezidentė jį priėmė“, – BNS sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, tačiau detaliau nekomentavo. Nuo komentarų susilaikė ir E. Masiulis.

„Jeigu nepavyktų iki sekmadienio vakaro susitarti ir konfliktai tarp koalicijos partnerių tęstųsi kitą savaitę, mes tikrai nebematome prasmės būti tos koalicijos dalimi, kuri nepajėgi dirbti savo esminių darbų“, – ketvirtadienį dieną sakė E. Masiulis.

Į klausimą, ar, jo manymu, R. Palaitis turi atsistatydinti, E. Masiulis atsakė, kad „nenormali situacija“, kai ministras turi aiškų Premjero nepasitikėjimą, turi išsispręsti vieno ar kito pasitraukimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius: galime dirbti ir mažumos Vyriausybėje

„Labai aiškiai esame pasakę, kad, jeigu tie keturi žingsniai nebus įgyvendinti, arba bent vienas žingsnis iš jų, tokiu atveju svarstysime koalicijos sutarties peržiūrėjimą. Ne kartą esu pasakęs, asmeniškai tikrai nematau kokių nors didesnių problemų dirbti ir mažumos Vyriausybėje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas dar kartą išdėstė reikalavimus liberalcentristams, tarp kurių ir vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio pasitraukimas.

REKLAMA

„Esame kalbėję visi koalicijos partnerių vadovai apie vadinamuosius 4 žingsnius, kurie apima ir ministro pakeitimą, FNTT struktūros pertvarkymą, konkurso rytoj (kovo 16 d. – ELTA) sustabdymą, po pertvarkos galimybę po gero mėnesio pertvarkytai FNTT struktūrai paskirti naują vadovybę“, – priminė A. Kubilius.

Pasak Vyriausybės vadovo, tie siūlomi sprendimai yra bendrai aptarti koalicijos partnerių ir pateikti liberalcentristams įvertinti.

„Bet apsisprendimo terminai taip pat yra reikalingi, kad tai nesitęstų labai ilgai. Todėl tikimės, kad išgirsime iš jų vienokį ar kitokį atsakymą artimiausiomis dienomis. Kiek suprantu, liberalcentristai svarsto tai, kas yra pasiūlyta. (...) Mes tokioje situacijoje, „košėje“ tikrai nenorime ilgai būti, ir priklauso viskas nuo keleto liberalcentristų apsisprendimų“, – teigė A. Kubilius.

REKLAMA

Kaip primena ELTA, kovo 13 d. Seimo Pirmininkė Irena Degutienė užregistravo Seimo narių grupės pateiktą interpeliaciją vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui ir perdavė ją pačiam ministrui bei Seimo nariams.

Mažumos Vyriausybė rėmėjų galėtų rasti tarp opozicijos partijų. Jau anksčiau apie tokią paramą yra kalbėjęs darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas, strateginius projektus žada palaikyti ir socialdemokratai.

„Jeigu būtų toks pakvietimas tartis palaikymo mažumos Vyriausybės, tai mes esam pasiruošę kalbėtis strateginiais klausimais dėl parėmimo“, – patvirtino Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai tikisi, kad koalicijos ateitis paaiškės jau šią savaitę. Šeštadienį planuojama rinksis koalicijos partijų vadovai ir derybininkai.

Politologo komentaras:

Kalbant medicininiais terminais – galima konstatuoti koalicijos klinikinę mirtį, mano Marius Ulozas, Politikos tyrimų ir analizės instituto direktorius. „Pastarųjų poros savaičių mėginimai elektrošoku, t.y. gan drastiškais valdančiųjų konservatorių bei LiCS pareiškimais ir ultimatumais koaliciją gaivinti, jokio rezultato nedavė, o argumentų kalba perėjo į nusistovėjusių teisinių bei procedūrinių normų laužymą bei atvirus įžeidinėjimus. Akivaizdu, kad konfliktas tik gilėja. Nepavykus sprendimo permesti Prezidentei, nepanašu, kad pavyksta susitarti koalicijos viduje. Tokiu būdu, Seimo pavasario sesija baigėsi jai net neprasidėjus“, – sakė jis portalui „Balsas.lt.

REKLAMA

Visos partijos, pasak M. Ulozo, pradeda rikiuotis į priešrinkiminio maratono startą, nesvarbu ar rinkimai bus rudenį ar vasarą. Todėl visų partijų pareiškimus ir sprendimus reikia vertinti per priešrinkiminės kovos prizmę. „Faktai, kad konservatoriai visiškai nesistengė ieškoti kompromiso ar laiku sušaukti koalicijos vadovų susitikimo, bei tai, kad svarbūs energetikos  sektoriaus strateginiai dokumentai nebuvo paruošti svarstymui Seime, signalizuoja, kad konservatoriai net nesirengia dirbti dabartinės koalicijos formate. Tiesą pasakius, jiems nenaudinga atidėti rinkimus rudeniui. Viena vertus, iki to laiko gali paaiškėti dar daugiau detalių apie Seimo pirmininkės ir jos aplinkos vaidmenį bankrutuojant „Snoro“ bankui arba tiesiog bus kalbama apie I.Degutienę tame neigiamame kontekste. Kita vertus, rudenį skaičiuojant „viščiukus“, t.y. per kadenciją nuveiktus darbus, nelabai bus ką rinkėjams pasakyti - nes šeimos koncepcijos prievartinis brukimas bei krizės suvaldymas vargingiausiai gyvenančių piliečių sąskaitą nėra labai vykusi platforma rinkimams.  Todėl jau geriau rinkimus padaryti skubiau, kol kiti nepasiruošę, o patys gali pasinaudoti administraciniais resursais bei į rinkimus vėl eiti kaip mitiniai kovotojai prieš (įsivaizduojamą) blogį,“ – mano M. Ulozas.

LiCS laikysena, pasak M. Ulozo, yra suprantama. Tiesa, tai nereiškia, kad jų elgesys pateisinamas. Jie supranta, kad veikiausiai nebus perrinkti, todėl bando iš paskutinių likti valdžioje, kur turi neproporcingai daug galios –  jų atstovai vadovauja  4 ministerijoms. „Be to, kovodami su populiarumą praradusiais konservatoriais bando pelnyti politinių balų. Reikia tikėtis, kad ši politinė dėlionė išsispręs per artimiausias savaites. Sunkiai įsivaizduoju mažumos Vyriausybės darbą, nes niekas į valdžią prieš rinkimus nesiverš, o svarstant ir priimant strateginius sprendimus, Seime reikalinga stipri parama, aiški dauguma“, – sakė jis portalui Balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų