REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galutinius sprendimus dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) ekonominio veikimo reikalų, dėl kaštų, dėl būsimos elektros energijos kainos priims naujai išrinktas Seimas, sako Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

„Ateiname prie labai svarbios stadijos, kai turime apsispręsti dėl strateginio investuotojo, koncesijos suteikimo. Šis Seimas, matyt, turės dėl to apsispręsti, bet kitam Seimui liks esminiai sprendimai dėl atominės elektrinės ekonominio veikimo reikalų – tai yra, dėl kaštų, dėl būsimos elektros kainos, dėl valstybės įsipareigojimų“, – Vyriausybės valandoje trečiadienį Seime kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA

Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius stebėjosi, kodėl apie elektros kainą bus diskutuojama tik tada, kai bus priimti įstatymai.

„Nors aš manau, kad pirmiausia mes turėtumėme žinoti, kokia kaina bus elektros energijos pardavimo, gamybos, kokia kapitalo grąža“, – sakė jis.

Premjeras, atsakydamas į A. Butkevičiaus pastabą, pabrėžė, kad bendra elektros kaina būtų mažesnė nei dabar rinkoje esanti, nors ir visi kaštai būtų įskaičiuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie pradiniai ekonominiai skaičiai šiuo metu jau žinomi, žinoma, ko mes siekiame derybose dėl atominės elektrinės. (...) Noriu priminti, kad neseniai tuos skaičius (...) pristatėme ir jie yra žinomi. Gamybos savikaina VAE būtų apie 7-10 ct/kWh, rinkoje esant 17-25 ct net ir su pinigų aptarnavimu būtų bendra kaina pirmus 18 metų mažesnė negu kaina rinkoje“, – sakė A. Kubilius.

ELTA primena, kad Lietuva yra pasirašiusi pradines sutartis su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl reaktoriaus pirkimo ir šios japonų bendrovės investicijų į Visagine planuojamą statyti atominę elektrinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir „Hitachi“.

Nors sutarčių detalės neatskleidžiamos, manoma, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų).

Dabar tikimasi, kad Visagino AE bus pastatyta iki 2020 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų