REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ki­tą sa­vai­tę ne­to­li Šiau­lių esan­čiuo­se Aukšt­ra­kiuo­se bus vėl pra­dė­tos de­gin­ti iš vi­sos Lie­tu­vos su­vež­tos pa­vo­jin­gos atlie­kos. UAB „Tok­si­ka“ žūt būt sten­gia­si pe­rim­ti iš ran­go­vo – Ita­li­jos bend­ro­vės „Haf­ner Srl“ pa­vo­jin­gų at­lie­kų degini­mo įren­gi­nį.

REKLAMA
REKLAMA

Šio pe­rė­mi­mo kai­na – žmo­nių svei­ka­ta ar net gy­vy­bė. „Tok­si­kos“ val­dy­ba slap­ta nuo vi­suo­me­nės pa­si­ra­šė pro­to­ko­lą, ku­ria­me tei­gia­ma, kad į ap­lin­ką iš­me­ta­mų nuo­dų – „diok­si­nų ir fu­ra­nų nor­mų vir­ši­ji­mas nė­ra pa­grin­das ne­pe­rim­ti įren­gi­nio“.

REKLAMA

Dėl pa­žei­di­mų – į pro­ku­ra­tū­rą

Per­nai bir­že­lį UAB „Tok­si­ka“ krei­pė­si į LR ge­ne­ra­li­nę pro­ku­ra­tū­rą dėl ga­li­mų pa­da­ry­tų nu­si­kals­ta­mų vei­kų vyk­dant ran­gos su­tar­tį „Pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nio sta­ty­ba“.

„Įta­ria­me, kad vyk­dant ran­gos su­tar­tį bu­vo pa­da­ry­ta rim­tų pa­žei­di­mų“, – sa­kė tuo­me­ti­nis UAB „Tok­si­ka“ di­rek­to­rius Ra­mū­nas Pe­ciu­le­vi­čius.

REKLAMA
REKLAMA

UAB „CO­WI Lie­tu­va“ eks­per­tai pa­tvir­ti­no, kad pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys nea­ti­tin­ka pir­ki­mo są­ly­go­se numa­ty­tų rei­ka­la­vi­mų – yra per ga­lin­gas.

Ap­lin­kos pro­jek­tų val­dy­mo agen­tū­ros (AP­VA) or­ga­ni­zuo­tą kon­kur­są sta­ty­ti pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nį bedro­vės „Tok­si­ka“ pa­da­li­ny­je Šiau­liuo­se jung­ti­nės veik­los pa­grin­du lai­mė­jo UAB „Se­no­vė“ ir Ita­li­jos bend­ro­vė „Hafner Srl“. Su­tar­tis tarp ša­lių bu­vo pa­si­ra­šy­ta 2008 me­tų ko­vo 31 die­ną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ob­jek­tas tu­rė­jo bū­ti baig­tas sta­ty­ti 2010 me­tų rug­sė­jo 30 die­ną. Ran­gos su­tar­ties ver­tė – 87 mi­li­jo­nai li­tų.

93 pro­cen­tus UAB „Tok­si­ka“ ak­ci­jų val­do Ūkio mi­nis­te­ri­ja.

Ti­ria FNTT

Per­nai lie­pą Ge­ne­ra­li­nė pro­ku­ra­tū­ra at­sa­kė, kad ji per­da­vė ty­ri­mą Fi­nan­si­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mų tar­ny­bai, ku­ri pradė­jo ty­ri­mą.

Pap­ras­tai, kai įta­ria­ma nu­si­kals­ta­ma vei­ka, bū­na stab­do­mas pro­jek­tas, ypač toks – su­si­jęs su de­šim­ti­mis mi­li­jo­nų li­tų eu­ro­pi­nės pa­ra­mos.

REKLAMA

Ta­čiau ne šį kar­tą. Šiau­liuo­se va­sa­rį lan­kę­sis ap­lin­kos mi­nist­ras Ge­di­mi­nas Kaz­laus­kas vie­šai pa­reiš­kė, kad jau ba­lan­dį ga­myk­la bus pe­rim­ta iš ran­go­vo.

Ūkio mi­nist­ro Ri­man­to Žy­liaus pa­ta­rė­jo Pau­liaus Mar­tin­kaus va­do­vau­ja­ma „Tok­si­kos“ val­dy­ba nu­spren­dė ran­go­vui su­teik­ti pa­pil­do­mų fi­nan­si­nių ga­ran­ti­jų – 2,5 mi­li­jo­no eu­rų, kad tik pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys kuo grei­čiau ati­tek­tų „Tok­si­kai“.

REKLAMA

Val­dy­ba neat­siž­vel­gė į fak­tą, kad iš įren­gi­nio į ap­lin­ką iš­me­ta­mų nuo­dų – diok­si­nų ir fu­ra­nų – kie­kiai vir­ši­ja nor­mą. Esą tai nė­ra pa­grin­das ne­pe­rim­ti įren­gi­nio.

Toks svei­kam pro­tui prieš­ta­rau­jan­tis val­dy­bos spren­di­mas priim­tas po to, kai ran­go­vas pa­reiš­kė ne­pa­si­ti­kįs „Tok­si­ka“. Esą pa­pil­do­mos fi­nan­si­nės ga­ran­ti­jos įti­kins ran­go­vą pa­ga­liau per­duo­ti „Tok­si­kai“ įren­gi­nį ir iš­tai­sy­ti jo trū­ku­mus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per­da­vi­mas nu­ma­ty­tas ko­vo pa­bai­go­je, o trū­ku­mai bū­tų tai­so­mi vė­liau – iki lie­pos 1 die­nos.

Su­tar­tis tu­rė­jo bū­ti nu­trauk­ta

„Ir praei­tų me­tų, ir šių me­tų is­to­ri­jos pa­ro­dė, kad ran­go­vas ne­ga­li ar­ba ne­no­ri su­tar­ties įvyk­dy­ti, ar­ba ir tas ir tas“,– „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė bu­vęs „Tok­si­kos“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius R. Pe­ciu­le­vi­čius.

Dar praė­ju­sių me­tų rugp­jū­čio pa­bai­go­je bu­vo suė­jęs ter­mi­nas ran­go­vui iš­tai­sy­ti vi­sus trū­ku­mus ir pa­da­ry­ti įren­gi­nį to­kį, kad jis ati­tik­tų pir­ki­mo są­ly­gas.

REKLAMA

„Lie­tu­va per­nai rug­sė­jį tu­rė­jo nu­trauk­ti pir­ki­mo su­tar­tį, iš­si­rei­ka­lau­ti iš ran­go­vo at­ly­gin­ti nuo­sto­lius ir skelb­ti nau­ją vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­są. Su­ras­ti ki­tą ran­go­vą, ku­ris iš­tai­sy­tų trū­ku­mus“,– tei­gė R. Pe­ciu­le­vi­čius.

Tai neį­vy­ko pa­si­kei­tus „Tok­si­kos“ va­do­vui.

„Ma­ne at­lei­do ša­lių su­si­ta­ri­mu. „Tok­si­kos“ val­dy­bai siū­liau nu­trauk­ti su­tar­tį“,– pa­sa­ko­jo bu­vęs va­do­vas.

REKLAMA

Eko­no­mi­nė pu­sė

UAB „CO­WI Lie­tu­va“ eks­per­tai nu­sta­tė, kad įren­gi­nys pa­sta­ty­tas per ga­lin­gas ir skir­tas di­des­niam pa­vo­jin­gų at­lie­kų kie­kiui de­gin­ti.

Įren­gi­nio eksp­loa­ta­vi­mas bus bran­ges­nis nei nu­ma­ty­ta jo pir­ki­mo su­tar­ty­je ir už tai teks mo­kė­ti iš mo­kes­čių mo­kė­to­jų ki­še­nės.

Kad ne­pab­rang­tų, per me­tus rei­kia de­gin­ti dau­giau ne­gu 8000 to­nų pa­vo­jin­gų at­lie­kų, o Lie­tu­vo­je su­si­da­ro tik 8000 to­nų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ga­li bū­ti kei­čia­mas poįs­ta­ty­mi­nis ak­tas, šiuo me­tu drau­džian­tis im­por­tuo­ti į Lie­tu­vą pa­vo­jin­gas at­lie­kas“,– ki­tą suinte­re­suo­tų as­me­nų žings­nį pro­gno­zuo­ja R. Pe­ciu­le­vi­čius.

„Įren­gi­nys skir­tas de­gin­ti tik Lie­tu­vo­je su­si­da­ran­čias pa­vo­jin­gas at­lie­kas. No­rint iš­veng­ti nuo­sto­lių, rei­kės di­din­ti pajėgu­mus, ta­da pa­vo­jin­gos at­lie­kos į Lie­tu­vą bus ve­ža­mos iš vi­sos Eu­ro­pos“,– sa­kė pa­šne­ko­vas.

REKLAMA

Apie gais­rą įspė­ta iš anks­to

Per­nai me­tų pa­bai­go­je „Tok­si­ko­je“ ki­lo gais­ras – už­si­lieps­no­jo sau­gyk­lo­je bu­vu­sios ne­ži­no­mos kil­mės pa­vo­jin­gos atliekos. Bend­ro­vės di­rek­to­rius Žil­vi­nas Čen­kus at­va­žia­vęs į Šiau­lius tei­si­no­si, kad po­vei­kio ap­lin­kai šis įvy­kis nepadarė.

„Pu­sę pa­ros at­vi­ra lieps­na de­gė pa­vo­jin­gos at­lie­kos ir po­vei­kio ap­lin­kai ne­bu­vo?“,– ste­bė­jo­si R. Pe­ciu­le­vi­čius.

REKLAMA

„Tok­si­kos“ do­ku­men­tuo­se yra už­fik­suo­ta, kad spe­cia­lis­tai apie gais­ro pa­vo­jų ran­go­vą bu­vo įspė­ję iš anks­to. Ša­lia vi­sų įren­gi­nio trū­ku­mų bu­vo nu­ro­dy­tas ir šis.

„Raš­tu apie gais­ro pa­vo­jų įspė­tas ran­go­vas vi­sai ne­rea­ga­vo“,– pri­si­mi­nė R. Pe­ciu­le­vi­čius.

Nuo­di­ja­ma ap­lin­ka ir gy­ven­to­jai

„Tok­si­kos“ vyk­do­ma­me mo­ni­to­rin­ge aiš­kiai ma­ty­ti, kad de­gi­nant pa­vo­jin­gas at­lie­kas kas pen­kias – sep­ty­nias die­nas yra vir­ši­ja­mi leis­ti­ni kie­kiai į ap­lin­ką iš­me­ta­mų ter­ša­lų.

REKLAMA
REKLAMA

Diok­si­nai ir fu­ra­nai, ku­riuos rei­kia ma­tuo­ti kas ket­vir­tį – pa­tys bai­siau­si ir ga­li su­kel­ti vė­žį.

Per­nai gruo­dį Ūkio mi­nis­te­ri­ja ofi­cia­liai pa­skel­bė, kad „Tok­si­kos“ sam­dy­ta Aust­ri­jos la­bo­ra­to­ri­ja nu­sta­tė ne­leis­ti­nai dide­lius diok­si­nų ir fu­ra­nų kie­kius, ku­riuos pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys iš­me­tė į ap­lin­ką.

Bet tai tik vie­na iš­me­ti­mų da­lis – dū­mas, rūks­tan­tis iš įren­gi­nio ka­mi­no.

De­gi­nat pa­vo­jin­gas at­lie­kas lie­ka pe­le­nai ir šla­kai. Pa­gal eu­ro­pi­nes nor­mas gry­no­sios ang­lies da­lis šla­ke ne­ga­li vir­šy­ti 3 pro­cen­tų.

Eks­per­tai nu­sta­tė, kad po pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo šla­ke lie­ka dau­giau nei 3 pro­cen­tai gry­no­sios ang­lies.

Va­di­na­si, pa­vo­jin­gos at­lie­kos ne­su­de­ga iki ga­lo ir vi­si šie pa­vo­jin­gi šla­kai ir pe­le­nai yra kau­pia­mi. Jų pa­pras­tai iš­mes­ti ne­ga­li­ma – tai to­kios pat pa­vo­jin­gos at­lie­kos.

„Lie­tu­va pa­si­sta­tė pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nį už 87 mi­li­jo­nus li­tų, bet ne vis­kas su­de­ga. Pa­vo­jin­gų pe­le­nų nėra kur lai­ky­ti“,– re­ziu­ma­vo pa­šne­ko­vas.

REKLAMA

Pir­ki­mo do­ku­men­tuo­se bu­vo nu­ro­dy­ta, kad de­gi­mo tem­pe­ra­tū­ros že­miau­sia ri­ba tu­ri bū­ti 1200 laips­nių. Pas­ta­ty­tas įren­gi­nys tik mak­si­ma­liai ga­li pa­siek­ti 1200 laips­nių – tai vi­siš­kai skir­tin­gi da­ly­kai.

„Kuo aukš­tes­nė tem­pe­ra­tū­ra, tuo ge­riau su­de­ga pa­vo­jin­gos at­lie­kos“,– ak­cen­ta­vo R. Pe­ciu­le­vi­čius.

Pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mas at­nau­ji­na­mas

Per­nai iki me­tų pa­bai­gos vyk­dy­ti pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo ban­dy­mai Aukšt­ra­kiuo­se bai­gė­si vi­siš­ku fias­ko – nepriklau­so­ma Aust­ri­jos la­bo­ra­to­ri­ja nu­sta­tė, kad pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys ter­šia ap­lin­ką.

Ban­dy­mai bu­vo nu­trauk­ti, o ran­go­vas – Ita­li­jos bend­ro­vė „Haf­ner Srl“, užuo­t iš­tai­sęs trū­ku­mus, pa­reiš­kė ne­pa­si­ti­kįs „Tok­si­ka“.

„Tok­si­kos“ val­dy­bos pir­mi­nin­kas P. Mar­tin­kus in­for­ma­vo „Šiau­lių kraš­tą“, kad jau ki­tą sa­vai­tę pa­vo­jin­gų at­lie­kų degini­mo ban­dy­mai Aukšt­ra­kiuo­se bus at­nau­jin­ti, o ba­lan­dį iš ran­go­vo pe­rim­tas ir pa­ts įren­gi­nys.

REKLAMA

„Jei­gu bu­vo nu­sta­ty­ti su­tar­ties pa­žei­di­mai, ran­go­vas tu­ri įren­gi­nį per­da­ry­ti, klai­das iš­tai­sy­ti ir tik ta­da ban­dy­mus pradė­ti iš nau­jo.

Bet ne ba­lan­džio mė­ne­sį priim­ti įren­gi­nį, paaiš­kė­jus, kad jis nuo­di­ja ap­lin­ką ir gy­ven­to­jus“,– nuo­sta­bos ne­slė­pė R. Peciu­le­vi­čius.

Apie at­nau­ji­na­mą pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mą Aukšt­ra­kiuo­se „Tok­si­ka“ nein­for­ma­vo Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės, ku­ri tu­ri de­rin­ti pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nio tar­šos pre­ven­ci­jos ir kont­ro­lės lei­di­mą.

„Ši si­tua­ci­ja – ne­nor­ma­li. „Tok­si­ka“ mū­sų nein­for­muo­ja, o kad su­ži­no­tu­mė­me, kas vyks­ta, pa­tys tu­ri­me vyk­ti į įmonę“,– ste­bė­jo­si Iš­Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­kos sky­riaus ve­dė­ja Tat­ja­na Plu­kie­nė.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų