REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno kultūros bendruomenė jau ne vienerius metus išgyvena kultūros atsinaujinimo krizę. Didieji korifėjai, garsinę Kauno meną sovietmečiu ir ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu, sudeginę save kūryba, deja, pamažu iškeliauja anapilin, o naujoji karta, neturėdama sąlygų kurti šiame mieste, savo talentus atiduoda sostinei ar kitiems Europos ir pasaulio miestams. Kaunas vis labiau grimzta į provincialumą, iš kurio jį dar bando tempti kelios tarsi kometos nušvintančios iniciatyvos – „Kauno tekstilės bienalė“, „Auros“ organizuojamas tarptautinis šokio festivalis, Pažaislio festivalis ar festivaliai „Kaunas Jazz“ ir „KaunasPhoto“. Naujoms kultūros iniciatyvoms kelią prasiskinti sunku – mieste vangiai vystosi kultūriniai jaunimo sambūriai, o ir jau esančios iniciatyvos slopinamos dėl lėšų trūkumo mieste.

REKLAMA
REKLAMA

Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultetas, suprasdamas iškylančią miestui grėsmę netekti svarbiausio kultūrinio gyvenimo pagrindo – aktyvių ir kūrybingų žmonių – siūlo ambicingiems, savo kelio ieškantiems jaunuoliams net kelias studijų programas, kurias išklausius Kaune galėtų atsirasti nauja ir stipri menininkų, menotyrininkų ir meno vadybininkų karta. Šiame mieste nuo rudens bus ruošiami nepriklausomi, įvairiose kūrybinių industrijų srityse galintys dirbti aktoriai. Jaunų, Kaune norinčių gyventi ir kurti aktorių trūkumu skundžiasi visi tiek valstybiniai, tiek savivaldybių teatrai. Jų be abejo reikės ir neseniai mieste įsikūrusiai Kino studijai bei naujai įsikūrusiam VDU Teatrui. Bakalauro Vaidybos programa suteiks jauniems žmonėms visus vaidybos lauke sėkmingai prisitaikyti reikalingus pagrindus. Sėkmingai universitete jau trečius metus veikia ir bakalauro lygmens Naujųjų medijų meno programa – į ją kasmet nori patekti vis daugiau jaunuolių. Čia sudaryta puiki techninė studijų bazė. Šios programos studentai taps vienais iš pagrindinių partnerių Vaidybos programos studentams – tikimasi, kad kartu dirbami būsimieji menininkai atvers naujus meninius kelius. Trečia grupė studentų, kurie intensyviai bendradarbiaus tiek su aktoriais, tiek su naujųjų medijų meno studentais, yra menotyrininkai. Seniausiai fakultete veikianti bakalauro lygmens Menotyros programa yra vienintelė Lietuvoje, kurioje studentams suteikiamos integruotos žinios apie meną – teatrą, kiną, šokį, dailę (senąją, modernią, šiuolaikinę), architektūrą, fotografiją. Menotyrininkai gali tiek inicijuoti projektus kartu su aktoriais ir vizualiųjų menų atstovais, tiek ir dalyvauti kritiniuose meno procesuose – vertinti meną, jį analizuoti, aprašyti. Magistro studijų lygmenyje VDU Menų fakultetas siūlo naują Kūrybinių industrijų programą. Baigę šias studijas būsimieji meno lauko žaidėjai gebės taikyti novatoriškus komunikacijos, verslumo ir kūrybiškumo modelius, kurti originalius kūrybinių industrijų projektus.

REKLAMA

Tik sujungus visas kūrybines kompetencijas į vieną visumą, sudarant sąlygas joms vystytis ir augti galima Kaune tikėtis meninio ir kultūrinio atsinaujinimo. Vytauto Didžiojo universitetas, suprasdamas, kokią reikšmę žmogaus visapusiškai gerovei turi menas ir kultūra, siekia, kad šis atsinaujinimas kuo greičiau išsiskleistų.

Ina Pukelytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų