REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) praneša, kad nuo trečiadienio atveriami elektroninio deklaravimo vartai. Tai reiškia, kad nuo šiandien iki gegužės 2 dienos tam tikros gyventojų grupės pagal įstatymą turi deklaruoti praėjusiais metais gautas savo pajamas ir turtą bei gali susigrąžinti mokesčių permokas. Skaičiuojama, kad šiemet turėtų būti grąžinta 215 mln. litų mokesčių permokų.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šių metų gegužės 2 dienos savo pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, taip pat tie asmenys, kurie dirba pagal verslo liudijimus. Pajamas deklaruoti privalo ir ūkininkai bei jų partneriai.

REKLAMA

Šiemet VMI pristato ir naujovių. Į turto deklaravimo procesus įtrauktos naujos gyventojų grupės – kredito įstaigų, tarp jų ir bankų, vadovai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausi redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviams per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Gali susigrąžinti mokesčių permokas

„Deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį patirtų išlaidų pvz., jei 2011 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą būsto kreditą ar lizingo būdu 2004–2008 metais pirkę vieną asmeninį kompiuterį su programine įranga ir mokėję įmokas (be palūkanų). Susigrąžinti minėtas išlaidas gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 proc. GPM“, – spaudos konferencijos metu sakė VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kasmet, VMI gyventojams, pateikusiems teisingas deklaracijas elektroniniu būdu, sugrąžinti mokesčio permokas sieks per kuo trumpesnį laiką, atsižvelgiant į biudžeto įplaukas. Permokos teisingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu bus pradėtos grąžinti jau kovo pabaigoje, o tiems gyventojams, kurie pildys popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka – iki liepos 31 d. Praėjusiais (2011 m.) gyventojams buvo grąžinta 213 mln. Lt GPM permokų už praėjusius ir ankstesnius mokestinius laikotarpius.

Remti bus galima ir  politinės partijas

VMI informuoja, jog gyventojai nuo šių metų gali paremti ne tik visuomenines organizacijas, fondus ir kt. paramos gavėjus, skirdami jiems iki 2 proc. pajamų mokesčio dalies, bet ir iki 1 proc. skirti politinėms partijoms (iš viso – 3 proc. nuo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio).

REKLAMA

„Jeigu gyventojai neskirs šios paramos, šie procentai liks biudžete“, - sakė VMI atstovė. Tokia teise, anot jos, pernai nepasinaudojo apie pusė milijono gyventojų.

Nuo šiol žmogus, nusprendęs, kad tą patį paramos gavėją (ar gavėjus) nori remti ilgesnį laikotarpį, iki gegužės 2 dienos galės pateikti tik vieną prašymą, o parama bus skiriama tiek metų, kiek žmogus nurodys prašyme. Maksimalus terminas – 5 metų laikotarpis.

„Siekdami taupyti mokesčių mokėtojų laiką bei efektyvindami VMI veiklą, nuo šių metų suteikiame galimybę žmonėms teikti vieną prašymą remti organizacijas kelerius metus. Ne paslaptis, kad nemaža dalis gyventojų tas pačias organizacijas remia nuolat ir anksčiau kiekvienais metais privalėdavo pildyti atskirus prašymus. Nuo šiol pakaks vieno prašymo keleriems metams. Tuo pačiu mokesčių mokėtojas bet kada galės prašymą koreguoti“, - sako V. Vildžiūnaitė, pažymėdama, kad naujovė galioja tiek remiant partijas, tiek kitus paramos gavėjus.

REKLAMA

Praėjusiais metais beveik 414 tūkst. gyventojų apie 36,5 mln. litų skyrė 17,7 tūkst. organizacijų. 2010 metais 456 tūkst. gyventojų 16,7 tūkst. organizacijų skyrė apie 40 mln. litų.

Gyventojai savo turto deklaracijas  gali pateikti prisijungę prie EDS, adresu https://deklaravimas.vmi.lt. Kaip praneša VMI, preliminarios deklaracijos jau suformuotos 920 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų