REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diskusijos dėl tarptautinio finansinių sandorių mokesčio, iš kurio surinktas lėšas siūloma skirti besivystančių šalių reikmėms ir prisitaikymui prie klimato pokyčių finansuoti, vyksta konstruktyviai, antradienį pranešė Europos Komisijos nario Algirdo Šemetos biuras.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos ir finansų (ECOFIN) ministrų tarybos posėdyje buvo aptartas finansinių sandorių mokesčio pasiūlymas. Po posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas A. Šemeta pabrėžė, kad Tarybai pirmininkaujančios Danijos pastangų dėka pasiekta didelė pažanga.

REKLAMA

"Visos 27 šalys ekspertų diskusijose konstruktyviai teikė savo komentarus ir pasiūlymus. Tai esminis bet kokių politinių sprendimų pagrindas. Vyriausybės atsižvelgė į piliečių norą, kad šis mokestis būtų tinkamai apsvarstytas", - atsiųstame pranešime teigė A. Šemeta.

Jis priminė, kad šio mokesčio tikslas - užtikrinti teisingą finansinio sektoriaus indėlį į viešuosius finansus ir prisidėti prie finansų sektoriaus stabilumo.

REKLAMA
REKLAMA

"Diskusijoms pateikėme gerai apgalvotą finansinių sandorių mokesčio pasiūlymą. Toks mokestis padės siekti numatytų tikslų, nekeldamas grėsmės ES konkurencingumui. Akivaizdu, kad kai kuriais pasiūlymo aspektais diskusijos tęsiasi, šalims reikia papildomos informacijos ar paaiškinimų. Tai normalu šiuo derybų etapu, ypač kai kalbame apie tokį svarbų ir jautrų pasiūlymą. Komisija suteiks pagalbą ir reikalingą papildomą informaciją, kuri palengvintų šalių diskusijas ir padėtų apsispręsti dėl finansinių sandorių mokesčio", - teigė komisaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos posėdyje nutarta toliau tęsti šalių ekspertų diskusijas. Tikimasi, tai bus pagrindas politiniams debatams dar Danijos pirmininkavimo laikotarpiu.

Primename, kad siūloma įvesti tarptautinį finansinių sandorių mokestį, o surinktas lėšas skirti besivystančių šalių reikmėms ir prisitaikymui prie klimato pokyčių finansuoti. Manoma, kad už mokesčių mokėtojų pinigus gelbėti bankai ir kitos finansų institucijos turi grąžinti skolą visuomenei. Europos Parlamentas ragina įvertinti, ar europinis finansinių sandorių mokestis padėtų užkirsti kelią krizėms, stabilizuoti finansų rinkas ir nekeltų grėsmės ES finansų centrams.

REKLAMA

Mokestis būtų renkamas už finansinių instrumentų sandorius, vykdomus tarp finansinių įstaigų, kai bent viena sandorio šalis yra įsikūrusi ES. Šis mokestis nebūtų taikomas gyventojų ar verslo sandoriams.

Siūloma taikyti 0,1 proc. tarifą prekybai akcijomis ir obligacijomis ir 0,01 proc. tarifą kitiems išvestiniams produktams. Skaičiuojama, kad šis mokestis papildytų biudžetus 57 mlrd. eurų kiekvienais metais. Dėl to finansų sektorius prisidėtų prie viešųjų finansų, kaip ir kiti ekonomikos sektoriai.

Komisijos siūlymu naujasis mokestis galėtų įsigalioti nuo 2014 m. sausio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų