REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien prie Lietuvos Respublikos Ambasados Vienoje rengiamas piketas „Užteks luošinti vaikų likimus!“, kuriuo siekiama atkreipti Lietuvos visuomenės ir valstybės institucijų dėmesį į šiuo metu Vilniaus SOS vaikų kaime esančių Gatajevų globotinių likimą.

REKLAMA
REKLAMA

Piketą organizuoja Čečėnijos Respublikos koncentracijos (filtracijos) stovyklų kalinių draugijos pirmininkas Vacha Banžajevas. Draugijos nariai palaiko Chadižat ir Maliką Gatajevus Suomijoje pasiprašiusius politinio prieglobsčio nuo Lietuvoje vykusių VSD pareigūnų persekiojimų.

REKLAMA

Šiuo metu Suomijoje politinį prieglobstį gavę Gatajevai reikalauja SOS vaikų kaimo administracijos nevaržomo bendravimo su globotiniais telefonu, prašoma sudaryti sąlygas susitikti su vaikais visiems Gatajevų šeimos nariams. Taip pat raginama užtikrinti vaikams sąlygas mokytis čečėnų ir rusų kalbų, gimtosios šalies kultūros bei išpažinti savo tikėjimą.

Visuomenininkas Gintautas Bukauskas, kalbėdamas apie tolimesnį vaikų likimą, pabrėžė, kad Gatajevai sugebėtų užtikrinti vaikų gerbūvį Suomijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt primena, kad į Lietuvą praėjusiais metais buvo atvykę Čečėnijos Respublikos prezidento Ramzano Kadyrovo pasiuntiniai, kurie norėjo vaikus išsivežti į Čečėniją, bet jiems nebuvo leista. Lietuva vaikų neatiduoda ir jų globėjams Gatajevams.

„Jeigu SOS vaikų kaimo administracija elgtųsi žmogiškai, bent jau suteikti bendravimą šiuo metu Gatajevams tikrai galėtų. Bet problema tame, kad SOS vaikų kaimo administracija leidimo bendrauti Gatajevams su vaikais teiraujasi Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojų. <...> Jeigu ieškoma sprendimo, jis visą laiką surandamas. Bet šiuo atveju, kai įsiterpia institucija, kuriai tikrai nepriklauso kuruoti vaikų klausimų, susikuria labai nepavydėtina situacija“, - dėstė savo nuomonę G. Bukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas naujienų portalui Balsas.lt teigė, kad Gatajevams iškelta byla prastai pasitarnauja Lietuvos įvaizdžiui Europoje. „Tiesą sakant, yra didžiulė prabanga Lietuvai turėti tokią valstybės instituciją kaip VSD, nes Lietuvos įvaizdžiui tikrai daroma nepataisoma žala“, - neslėpė nusivylimo jis.

Praėjusią savaitę panašaus pobūdžio piketas vyko prie Lietuvos Respublikos ambasados Helsinkyje.

Balsas.lt primena, kad Gatajevai šiuo metu yra Suomijoje.

2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

REKLAMA

Kauno apygardos teismas rugsėjį sugriežtino bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo ir, kaip manoma, išvyko į Suomiją. Buvo paskelbta kaltinamųjų paieška, kreiptasi į Suomiją dėl ekstradicijos.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.Didelę nuostabą komentuotojams kėlė faktas, kad į buitinio ginčo lygio bylos peripetijas įsivėlė VSD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų