REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimo turizmo sodybose pernai sulaukta vidutiniškai 11 procentų daugiau poilsiautojų nei užpernai. Panašių srautų tikimasi šiemet.Tačiau optimistines verslininkų nuotaikas temdo gegužę įsigaliosiantys mokesčių pasikeitimai, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai kaimo turizmo sodybas aplankė pustrečio šimto tūkstančių poilsiautojų, iš jų beveik dešimtadalis – užsieniečių. Daugiausiai svečių sulaukta iš Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ir Latvijos.

REKLAMA

Vienam žmogui nakvynė kainavo nuo 30 iki 50 litų. Žadama, kad kainos šiemet turėtų išlikti panašios. Verslininkai sako daugiausiai svečių sulaukiantys savaitgaliais.

„Dauguma nori tų trumpalaikių švenčių, tik pašvęsti savaitgaliais, bet būna, kad su šeimom nori savaitei atvažiuoti, kad į mišką nueitų pauogauti, su dviračiais pavažinėtų“, – teigia verslininkė Monika Sadauskaitė.

„Jeigu norėtumėte vasarai užsisakyti, jau būtų per vėlu, tą reikėjo daryti dar prieš Naujus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ir dirbam su tokiu užsakymu į priekį“, – kalbėjo kaimo turizmo sodybos savininkas Stasys Sadauskas.

Įgyvendinę Europos Sąjungos projektus, sodybų šeimininkai šiemet pasiūlys ir naujovių – duris atvers amatų kiemai, degustacijos rūsiai ir kitokios pramogos.

Šeimininkai pastebi, kad žmonės pageidauja kaime užaugintų daržovių ir vaisių, namuose gaminto šviežio ir konservuoto maisto, todėl ieško būdų, kaip patenkinti poilsiautojų pageidavimus.

„Nakvynė, maitinimas, pirtis, baidarės – to daugiausiai pageidauja žmonės. Aišku, nori, kad maistas būtų kaime užaugintas, kad galėtų jo įsigyti“, – pasakojo kaimo turizmo sodybos savininkė Roma Zalensienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak kaimo turizmo asociacijos prezidento, skaičiai teikia vilčių – poilsiautojų pernai sulaukta vidutiniškai 11 proc. daugiau, tačiau optimistines nuotaikas gadina mokesčių pasikeitimai.

„Tokiu optimizmu, kokį turėjom 2011-ųjų pradžioje, mes šiandien negalim pasigirti. Įtakos tam turi panika dėl antros recesijos, o didžiausias nuogąstavimas – dėl mokestinių pasikeitimų mūsų sektoriuje“, – tvirtino Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas.

Nuo gegužės su verslo liudijimais bus galima dirbti tik tuo atveju, jei pajamos iš juridinių asmenų neviršys 10 proc. pajamų. Alternatyva – individuali veikla pagal pažymą, tačiau tuomet daugiau nei dvigubai išaugtų mokesčiai.

Asociacijos atstovai sako rengiantys verslininkams pagalbos paketus, bet kol kas klausimų daugiau nei atsakymų.

Loreta Mačiulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų