REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijos gyventojai vis griežčiau vertina alkoholinių gėrimų vartojimą ir platinimą. Tai paaiškėjo įvertinus Nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto atliktos apklausos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis apklausos, atliktos 1994 m., dar prieš Suomijai tampant Europos Sąjungos (ES) nare, rezultatais, 40 proc. apklaustųjų pasisakė už tai, kad alkoholio kontrolė būtų sušvelninta. Tuo tarpu šių metų pavasarį taip manančiųjų tebuvo 11 proc.

REKLAMA

Žmonių, pasisakančių už alkoholio kontrolės švelninimą, proporcija per pastaruosius šešis metus beveik nepakito. Tačiau dabar 24 proc. apklausoje dalyvavusių suomių teigė norį, kad alkoholio kontrolė būtų sugriežtinta, palyginti su 13 proc. 1994-aisiais. Ši apklausa yra šaltas dušas mažmenininkams, kurie siekia, kad maisto prekių parduotuvėms būtų leista pardavinėti vyną, kuris šiuo metu yra parduodamas tik valstybės valdomos monopolijos „Alko“ parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausios apklausos duomenimis, 64 proc. suomių mano, kad vynas ir toliau turėtų būti parduodamas tik „Alko“ parduotuvėse. Ankstesniais metais taip manančių suomių dalis siekė 56 proc., o 1998-aisiais maždaug 67 proc. apklaustųjų norėjo, kad vynas būtų parduodamas ir prekybos centruose.

Apie „Alko“ teigiamą nuomonę yra susidarę 71 proc. apklaustųjų, kurie mano, kad tai geras būdas kontroliuoti alkoholio keliamą žalą. Net 91 proc. apklaustųjų teigė, kad stiprieji alkoholiniai gėrimai turėtų būti parduodami tik „Alko“ parduotuvėse.

Apklausą atlikęs Nacionalinis sveikatos ir gerovės institutas pažymėjo, kad alkoholio kontrolę sugriežtinti norinčių suomių skaičius išaugo, nes žmonės asmeniškai susidūrė su alkoholio žala sveikatai.

Apklausos rezultatus paskelbė dienraštis „Helsingin Sanomat“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų