REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prestižinis užsienio leidinys „Forbes“ šiemet jau 25-ąjį kartą sureitingavo turtingiausius planetos žmones. Šie metai išskirtiniai tuo, jog „dolerinių“ milijardierių dar niekada nebuvo tiek daug – 1226.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso ši nedidelė žmonių grupė valdo net 4,6 trilijono dolerių vertės turtą. Tai taip pat yra aukščiausias taškas per minėtus 25-erius metus.

REKLAMA

Šiame sąraše dar nėra atsidūręs nei vienas verslininkas iš Baltijos šalių (buvo manoma, kad „VP Market“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus turtas siekia 1 mlrd. dol.).

1 vieta – Karlošas Slimas Helu (69 mlrd. JAV dolerių)

Meksikos verslo magnatas trečius metus iš eilės nominuotas turtingiausiu planetos žmogumi nepaisant to, jog jo turtas šiemet buvo 5 mlrd. JAV dolerių mažesnis nei pernai.

Tam didžiausią įtaką padarė „America Movil“ (bendrovė, kuri sudaro daugiau nei pusę viso Carloso valdomo turto) smukimas akcijų biržoje. Taip žemai akcijos krito po to, kai kompanija gavo 1 mlrd. JAV dolerių baudos už piktnaudžiavimą monopolija.

REKLAMA
REKLAMA

2 vieta – Bilas Geitsas (61 mlrd. JAV dolerių)

Pirmoji misijos dalis įgyvendinta – Bilas Geitsas tapo dosniausiu žmogumi planetoje ir labdaros tikslais paaukojo jau 28 mlrd. JAV dolerių. Jo dėka Indijoje sustabdytas poliomielito plitimasis. Yra atliktų ir nemažai kitų kilnių dalykų.

Kalbant apie verslą, turtingiausias amerikietis jau nebėra toks aktyvus kaip anksčiau. Ketvirtadalį jo turto vertės sudaro turimos „Microsoft“ akcijos, kitos investuotos į privačius fondus, pvz. „Ecolab“ ar Meksikos transliuotoją „Televisa“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 vieta – Vorenas Bafetas (44 mlrd. JAV dolerių)

Savo mąstymo lūžį Omahos išminčius patyrė Kolumbijos universitete, kur studijavo ekonomiką, sutikęs vertės investuotoją Bendžaminą Grehemą. 1965-iais metais nusipirko tekstilės bendrovę „Berkshire Hathaway“, kuri ir šiandien yra koncerno pagrindas.

Kas perims „Berkshire Hathaway“ vairą sužinosime jau netrukus, nes Vorenas tai nusprendė jau gruodžio mėnesį, bet apie savo sprendimą dar nenori pranešti. Jo turtas per paskutinius metus smuko 6 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

4 vieta – Bernardas Arnaultas (41 mlrd. JAV dolerių)

Prabangių prekių imperijos LVMH pagrindinis akcininkas Bernardas Arnaultas vėl turtingiausias europietis! Jo minėto konglomerato pelnas padidėjo 22 proc., daugiausia išaugusių „Louis Vuitton“ pardavimų ir sėkmingos „Bulgari“ integracijos dėka.

Taip pat grupė susijungė su didžiausia aprangos iš krokodilo odos gamintoja „Heng Long“. Didžiausia Arnaulto nesėkmė – investicija į mažmeninės prekybos tinklą „Carrefour“, kurio vertė šiuo metu siekia 1 mlrd. JAV dolerių mažiau nei tuomet kai buvo pirktas.

REKLAMA

5 vieta – Amancio Ortega (37,5 mlrd. JAV dolerių)

Praeitų metų liepą tarptautinio drabužių koncerno „Inditex“ pagrindinis akcininkas Ortega atsistatydino iš vadovo pareigų. Tačiau per pastaruosius metus bendrovės akcijo pakilo beveik ketvirtadaliu ir Amancio turtas padidėjo 6,5 mlrd. JAV dolerių. Į turtingiausiųjų penketuką jis pateko pirmą kartą.

2011 m. gruodį drabužių pramonės magnatas sumokėjo 536 mln. JAV dolerių kitam Ispanijos žinomam verslininkui Esterui Koplovitzui už „Torre Picasso“ – 43-ų aukštų dangoraižį Madrido centre. Jam taip pat priklauso 54-ų aukštų prabangis viešbutis Majamyje ir futbolo klubas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6 vieta – Laris Elisonas (36 mlrd. JAV dolerių)

Milijardieriui priklausančios programinės įrangos milžinės „Oracle“ akcijos svyruoja visus metus ir krito 15 proc., ko pasekoje Lario Elisono turtas nuvertėjo 3,5 mlrd. JAV dolerių.

Norėdamas pasipelnyti iš debesų kompiuterijos, šių metų vasarį už 1,9 mlrd. JAV dolerio įsigijo „Taleo“, o praeitų metų spalį už 1,5 mlrd. JAV dolerio – „RightNow“. Verslininkas dar žinomas kaip aistringas buriavimo gerbėjas.

7 vieta – Eike Batista (30 mlrd. JAV dolerių)

Turtingiausias brazilas pasiekė didžiausią augimą per pastaruosius metus ir dabar jo turtas perkopė 30 mlrd. JAV dolerių, daugiausia naftos ir dujų gręžimo bendrovės „OGX Petroleo e Gas“ dėka.

REKLAMA

Charizmatiškas verslininkas taip pat investuoja į tai, nuo ko ir pradėjo karjerą – auksą. Praeitų metų vasarį jis už 1,5 mlrd. JAV dolerių perėmė Kanados akcijų biržoje kotiruojamą „Ventana Gold“, kuriai priklauso aukso kasyklos Kolumbijoje.

8 vieta – Stefas Personas (26 mlrd. JAV dolerių)

Milijardieriaus tėtis, Erlingas Personas H&M įkūrė 1947-iais metais, o sūnus jį perėmė 1982-iais metais. Per pastaruosius metus Stefas Personas įsigijo daugybę „Versace“ ir „Marni“ prekės ženklų akcijų, atidarė pirmąsias parduotuves Kroatijoje, Singapūre ir Rumunijoje.

REKLAMA

Skatindamas naują darbuotojų motyvavimo programą jis asmeniškai įsigijo 5 mln. savo bendrovės papildomų akcijų ir 80 proc. šių akcijų padovanojo geriausiems darbuotojams (bendra šių akcijų vertė – 150 mln. JAV dolerių).

9 vieta – Li Ka Šingas (25,5 mlrd. JAV dolerių)

Po penkerių metų pertraukos, turtingiausias azijietis Li Ka Šingas sugrįžto į turtingiausiųjų dešimtuką, nepaisant to, kad jo turtas smuko 500 mln. JAV dolerių. Li priklausančioje verslo imperijoje dirba 270 tūkst. žmonių 53-ose pasaulio šalyse.

Taip pat jam priklauso didelė „Hutchison Port Holdings“ akcijų dalis, kuri užima 13 proc. logistikos konteineriais rinkos pasauliniu mastu. Milijardierius taip pat yra investavęs į „Facebook“ ir „Spotify“, nes „žmogus, kuris investuoja į technologijas, jaučiasi jaunesnis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10 vieta – Karlas Albrechtas (25,4 mlrd. JAV dolerių)

Turtingiausiam vokiečiui priklauso mažmeninės prekybos milžinė „Aldi Sud“, kuri turi daugiau nei 4,5 tūkst. parduotuvių tinklą, iš kurių 1,2 tūkst. – Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kad išlaikytų mažas kainas, „Aldi“ parduotuvėse nepriimamos kreditinės kortelės.

Viskas prasidėjo tuomet kai jis su savo broliu Teo perėmė mamos turimą parduotuvėlę iškart po Antrojo pasaulinio karo ir pavertė ją žemų kainų lydere visoje šalyje. Jo brolis tikriausiai būtų turtingesnis, tačiau mirė 2010-iais metais. Turtas atiteko jo sūnums, kurie taip pat yra milijardieriai.

Lina Milkevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų