REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos sportas ir šiais metais netaps turtingesnis. Nors 2012 m. vyks Londono vasaros žaidynės ir sportininkams reikia rengtis svarbiausiam ketverių metų sporto įvykiui, tačiau šalies sportui šiemet atseikėta dviem milijonais litų mažiau nei pernai. Iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) 63 šalies sporto federacijos pasidalijo tik 16,2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Federacijos išsidalijo 18,5 mln. litų sporto pyragą, o 2010–aisiais šalies sporto reikmėms – sporto šakų plėtotei – buvo skirta 19,8 mln. litų. Paramą iš fondo galėjo gauti tik tos Lietuvos sporto federacijos, kurių tarptautinės organizacijos yra pasirašiusios sutartis su Pasauline antidopingo agentūra.

REKLAMA

Lėšos sporto šakų plėtotei kasmet dalijamos atsižvelgiant į praėjusių metų sportininkų pasiekimus tarptautinėje arenoje bei masiškumo rodiklius. Iš viso įvairios sporto organizacijos fondui šiemet pateikė 711 paraiškų ir pageidavo daugiau nei 70 mln. litų paramos. KKSRF taryba nusprendė paremti 289 projektus.

Praėjusiais metais didžiausią pyrago dalį atsiriekusi Lietuvos krepšinio federacija (LKF) šiemet liko be nieko. Praėjusį rudenį Lietuvoje vykusio Europos vyrų krepšinio čempionato metu LKF užsidirbo 8 mln. litų, todėl olimpiniais metais nuspręsta federaciją palikti be finansinės KKSRF paramos. Pernai LKF buvo skirta didžiausia – 2 mln. litų parama. Ne mažesnės sumos LKF tikėjosi gauti šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio sąskaita sutaupytus pinigus KKSRF taryba padalijo kitų sporto šakų atstovams. Pavyzdžiui, Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) papildomai gaus 144 tūkst. litų, Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacija (LŠPF) – 137 tūkst. litų, Lietuvos futbolo federacija (LFF) – 32 tūkst. litų.

Tiesa, iš pinigų dalybų pasitraukus stambiausiam žaidėjui atsiradusį prieaugį nusveria bendras KKSRF disponuojamų lėšų sumažėjimas daugiau nei 2 mln. litų – nuo 18,5 mln. litų 2011–aisiais iki 16,4 mln. litų 2012–aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia pinigų šiemet, kaip ir pernai, skirta sporto šakų plėtojimui – per 9 mln. litų. KKSRF taryba dosniausia buvo lengvajai atletikai (812 tūkst. Lt), šiuolaikinei penkiakovei (642 tūkst. Lt), aviacijos sporto šakoms (623 tūkst. Lt), dviračių sportui (535 tūkst. Lt) ir plaukimui (512 tūkst. Lt). Futbolui teskirta 206 tūkst. litų, tačiau dar 150 tūkst. litų LFF susižers pagal masinio sporto plėtros programą. Be finansinės paramos šiemet liko Lietuvos ledo ritulio federacija.

Lietuvos sportininkai gali tik pavydėti savo kolegoms JAV. Tik pagalvokite – ne vieno JAV milijonieriaus sportininko uždarbis netgi viršija visą Lietuvos sportui šiais metais skirtą 16 mln. litų biudžetą! Ar ne juokinga? Amerikiečiai sportininkai ne tik siekia rekordų, medalių ar pergalių. Jie linkę ir daryti itin dideles kvailystes: uždirbtus milijonus leisti nereikalingiems pirkiniams. Žaisliukai, automobiliai, neįprasti gyvūnai, lėktuvai, akvariumai su lovomis – visa tai yra sportininkų pirkiniai. Portalas businessinider.com pateikė keisčiausius garsių sportininkų pirkinius, kuriuos jie įsigijo per savo karjerą ir praėjusiais metais.

REKLAMA

Štai boksininkas pasaulio čempionas Mike'as Tysonas nusipirko du jaunus tigrus, jie sportininkui kainavo 140 tūkst. JAV dolerių.

Amerikietiškojo futbolo atstovas Chadas Ochocino nutarė savo miegamajame pasistatyti neįprastą lovą – užsisakė miegamąjį baldą, kurį iš visų pusių apjuosė akvariumas. Tas pats Ch. Ochocino savo malonumui nutarė nusipirkti išskirtinį vilkiką, kurio kaina 100 tūkst. JAV dolerių.

Buvusi NBA žvaigždė Michaelis Jordanas praėjusiais metais nutarė nusipirkti 30 mln. JAV dolerių kainuojantį lėktuvą, kuris, kaip teigė krepšininkas, turėjo tapti jo oro bendrovės „Air Jordan“ puošmena.

REKLAMA

NBA klubui „Boston Celtics“ atstovaujantis Marquisas Danielsas užsisakė įspūdingo dydžio pakabuką su savo veido atvaizdu. Papuošalas pagamintas iš 1,3 kg aukso ir poros deimantų. Šis daikčiukas žaidėjui kainavo 150 tūkst. JAV dolerių.

Beisbolo komandos „Detroit Tiger“ žaidėjas Justinas Verlanderis praėjusiais metais įsigijo „Ferrari“ automobilį už 220 tūkst. JAV dolerių.

NBA klubo „Atlanta Hawks“ žaidėjas Joe Johnsonas yra pamišęs dėl sportinių batelių. Jis perka juos visur ir visada. Praėjusiais metais krepšininkas žiniasklaidai parodė savo name esantį 500 kvadratinių pėdų kambarį, kuris skirtas avalynei sudėti. Jis buvo užverstas sportiniais batais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beisbolo komandos „New York Yankees“ žaidėjas Alexas Rodriguezas užsisakė, kad vienas skulptorius pagamintų Kentauro skulptūrą su A. Rodriguezo galva. Tikinama, jog už skulptūrą sportininkas sumokėjo 300 tūkst. JAV dolerių ir pasistatė savo miegamajame.

Sunkiasvoris amerikietiškojo futbolo atstovas Antonio Garay, atstovaujantis „San Diego Chargers“ ekipai, į treniruotes nutarė važinėti mažuoju „Smart“ automobiliu. Daug kam kyla kausimas, kaip 142 kg žaidėjas sugeba įsiropšti į „katytę“ – taip žaidėjas pavadino pirktą mašiną.

REKLAMA

NBA klubui „Orlando Magic“ atstovaujantis žaidėjas Arenas Gilbertas savo namo baseine turi įsiveisęs du ryklius. Per mėnesį jų išlaikymas krepšininkui kainuoja 6,5 tūkst. JAV dolerių.

Amerikietiškojo futbolo žaidėjas Michaelis Vickas, kuris dėl kaltinimų nelegaliomis šunų kovomis 21 mėnesį praleido kalėjime ir paskelbė savo bankrotą, praėjusiais metais pamalonino savo akis nauju žuvų tvenkiniu prie namo. Tai jam kainavo 85 tūkst. JAV dolerių. Į kalėjimą atlikti bausmę M. Vickas važiavo visai dienai išsinuomotu „Mercedes“ automobiliu. Teigiama, kad sportininkas už nuomą paklojo 6 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA

JAV amerikietiškojo futbolo žaidėjas Darnellas Dockettas, atstovaujantis „Arizona Cardinals“ komandai, praėjusiais metais kaip namų puošmeną nusipirko aligatorių.

Praeityje garsus beisbolo žaidėjas Reggie Jacksonas savo senų automobilių kolekciją papildė dar keliomis mašinomis. Dabar savo garaže sportininkas jų turi daugiau nei šimtą.

Penkis kartus pasaulio profesionalaus bokso čempionas Floydas Mayweatheris jaunesnysis praėjusiais metais save pamalonino smulkmena – nusipirko 229 tūkst. JAV dolerių kainuojančią „Bentley“ mašiną.

Dainius RUŽEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų