REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidento sūnui Viktorui Lukašenkai dar kartą nuvykus į Katarą, Rusijos naujienų agentūra svarsto, kad tęsiamos šalių konsultacijos dėl suskystintųjų gamtinių dujų tiekimo ir kad vienintelis galimas kelias eitų per Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir pernai, V. Lukašenka Kataro sostinėje Dohoje trečiadienį susitiko su Kataro emyru šeichu Tamim bin Hamad al-Thani. Oficialiai paskelbta tik tiek, kad susitikime apžvelgti dvišaliai santykiai. V. Lukašenka yra savo tėvo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

REKLAMA

Katare šią savaitę lankėsi ir daugiau Baltarusijos pareigūnų, kadangi ten vyko Baltarusijos kultūriniai renginiai. Be kita ko, įvyko Baltarusijos užsienio reikalų ministro susitikimas su Kataro energetikos ir pramonės ministru, kuriame dalyvavo bendrovių „Qatar Petroleum“ ir „Qatar Petroleum International“ atstovai.

Su Kremliumi siejama naujienų agentūra „Regnum“ primena, kad po pernykščio V. Lukašenkos vizito į Katarą jo tėvas Aliaksandras Lukašenka atskleidė, kad Baltarusijoje bus kuriama „Kataro sala“, ir nurodė šiam projektui skirti žemės. Pasak „Regnum“, tie nurodymai V. Lukašenkai buvę pusiau slapti, pažymėti „tarnybiniam naudojimui“.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu nurodyta iki šių metų balandžio 15 dienos pateikti Kataro suskystintųjų dujų tiekimo į Baltarusiją pagrįstumą, „taip pat skaičiavimus, kiek kainuotų sukurti ar dalyvauti sukuriant terminalus priimti ir išdujinti dujas vienoje iš kaimyninių šalių ir jas transportuoti į Baltarusiją“.

„Regnum“ primena, kad 2010 metų spalį pirmasis Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaška paskelbė, jog Baltarusija svarsto galimybę suskystintųjų dujų terminalą statyti Lietuvoje, Lenkijoje arba Ukrainoje. Pasak agentūros, 2011 metais Baltarusijos valdininkai su Lietuva tęsė konsultacijas dėl projekto priimti Kataro suskystintas dujas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai pažymi, kad tokį terminalą pastatyti Ukrainoje kol kas neįmanoma, o Baltarusijos ir Lenkijos politinis konfliktas kelia abejonių dėl bendrų ekonominių projektų, rašo „Regnum“.

Suskystintųjų dujų terminalas Klaipėdoje turėtų pradėti veikti 2014 metų pabaigoje, jį valdys „Klaipėdos nafta“.

Kataras yra didžiausias suskystintųjų dujų tiekėjas pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų