REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštyn šoktelėjusios kiaušinių kainos šokiruoja pirkėjus. Pardavėjai ir gamintojai teisinasi, kad pabranginti kiaušinius privertė vištų gerovė. Pastarosiomis savaitėmis kiaušinių kainos pasiekė aukštumas. Turguje ir parduotuvėse kiaušiniai pabrango beveik litu. Kiaušiniai brangsta apie 30 proc. Dabar jų kaina svyruoja nuo 4,40 iki 5,50 lito. Pirkėjai spėlioja, kad tokį kiaušinių kainos kilimą galėjo lemti artėjančios Velykos arba kiaušinių stygius, rašo Diena.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį kainų augimą daugiausia lėmė pasiūlos sumažėjimas. Pagal naujus ES reikalavimus visi Europos šalių paukštynai turėjo persitvarkyti taip, kad vištos būtų laikomos didesniuose narvuose nei iki šiol.

REKLAMA

Anksčiau vienai vištai narve turėjo būti ne mažiau kaip 0,55   kv.m, o dabar šis plotas padidintas dviem kv. m.

Kadangi ne visi paukštynai spėjo persitvarkyti pagal naujus reikalavimus, šiuo metu kiaušinių paklausa Europoje viršija pasiūlą.

„Viskas dėl vištų gerovės“, - sako Kaušėnų paukštyno direktorius Justinas Paulauskas.

Jo teigimu, nors naujus narvus buvo galima pasistatyti prieš aštuonerius metus, paukštynai persitvarkyti neskubėjo iki šių metų pradžios, kai įsigaliojo naujasis reglamentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tad dalis paukštynų kelerius metus dirbo pagal senąją tvarką, o kiti - pagal naujus reikalavimus. Pastarieji patirdavo nuostolių dėl nevienodų konkurencijos sąlygų.

Pasak direktoriaus, kiaušinių kaina beveik dvejus metus buvo mažesnė nei savikaina, tad nemažai paukštynų šio verslo atsisakė dėl išaugusių kaštų. Dėl mažų kainų paukštynai negalėjo investuoti į naujus narvus.

Paukštyno vadovo manymu, tam, kad šis verslas nebūtų nuostolingas, nuolatinė kiaušinių kaina turėtų būti ne mažesnė nei 6 litai.

Pasak Diena.lt, dėl pabrangusių kiaušinių gali šoktelėti ir kai kurie maisto produktai, kurių gamybai jie naudojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų