REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išteisino turto prievartavimu iš verslininko kaltintą Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetą Henriką Daktarą.

REKLAMA
REKLAMA

Išteisinti kaltinamąjį anksčiau teismui siūlė ir Generalinė prokuratūra.

Valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas teismo posėdyje vasario 14 dieną pareiškė, kad nebūdamas įsitikinęs dėl H.Daktaro kaltės, atsisako kaltinimų kaip neįrodytų.

REKLAMA

Nors 49 metų H.Daktaras buvo išteisintas, tačiau laisvės jis neatgavo ir toliau lieka suimtas, kadangi yra nuteistas kitoje turto prievartavimo byloje ir yra pripažintas kaltu, jam skirta laisvės atėmimo bausmė.

Šioje byloje H.Daktaras buvo kaltinamas kartu su dar dviem kauniečiais - 30-mečiu Nerijumi Subačiumi ir 39 metų Pauliumi Urbštonaičiu - prievartavęs turtą iš verslininko Vaido Miklaševičiaus.

Tačiau teismas P.Urbštonaičio ir N.Subačiaus veiksmai buvo kvalifikavo kaip savavaldžiavimą.

Kauniečiai nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis - P.Urbštonaitis pustrečių metų, o N.Subačius -3 metams, tačiau laisvės atėmimo bausmės vykdymas jiems atidėtas. Teismas tik įpareigojo juos be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei 7 paroms.

REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendžio suimtas laukęs N.Subačius buvo paleistas teismo salėje.

Savo vyrui H.Daktarui palankų nuosprendį teismo salėje klausiusi jo žmona Ramutė Daktarienė pasitiko plojimais. Labai patenkinta buvo ir motina Jadvyga Daktarienė.

Šioje byloje minimą nukentėjusįjį, dabar verslininką V.Miklaševičių 1995 metais teisėsaugos pareigūnai buvo sulaikę dviem mėnesiams pagal tuomet galiojusį Prevencijos įstatymą. Jo močiutės butą ketino užvaldyti Kauno Senamiesčio nusikalstama gauja. N.Subačius teigia įsikišęs ir butas liko V.Miklaševičiaus močiutei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkui nesutikus mokėti už neva išsaugotą butą, buvo sudeginti trys jo automobiliai, grasinama nužudyti. V.Miklaševičius buvo užpultas ir sumuštas strypais, tačiau 100 tūkstančių litų jis vis tiek nemokėjo.

Kaltinamieji ir nukentėjusysis anksčiau buvo draugai.

Verslininko ir įtariamų turto prievartautojų pokalbių įrašus slapta įrašinėjo teisėsaugos pareigūnai.

Iš močiutės paveldėtą butą verslininkas nuomojo. Kauniečiai buvo nuvykę į jį ir ten gyvenantiems nuomininkams pareiškė, kad pinigus už nuomą dabar reikės mokėti jiems.

REKLAMA

Prokuroras S.Verseckas teismui sakė, kad turto prievartavimo iš verslininko iniciatoriumi buvo N.Subačius. Jis atvirai grasino susidorojimu. Šiam kaltinamajam valstybės kaltintojas prašė skirti pusseptintų metų nelaisvės.

Prokuroro teigimu, N.Subačius, pažinodamas H.Daktarą, siekė sudaryti įspūdį, kad pinigų iš verslininko reikalauja kartu su šia Kauno nusikalstamo pasaulio įžymybe.

Antraeilį vaidmenį nusikaltime atlikusiam P.Urbštonaičiui prokuroras prašė teismą skirti 5 metų laisvės atėmimą.

Pernai gruodžio 8-sios Vilniaus apygardos teismo paskelbtu nuosprendžiu H.Daktaras buvo pripažintas kaltu dėl turto prievartavimo iš buvusio šeimos draugo Gintaro Kučio bei poveikio duoti palankius parodymus. Už tai jam buvo skirta 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

H.Daktarui taip pat skirta 10 tūkstančių litų bauda.

Kartu su H.Daktaru buvo nuteista jo mama Jadvyga Daktarienė ir kaunietis Vidas Antanas Glinskas. Šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, nes nuteistieji ir prokuratūra jį apskundė Apeliaciniam teismui. Jis savo žodį dėl šio nuosprendžio tars kovo pabaigoje.

Tuo tarpu prieš dešimtmetį teisėsaugos pareigūnams pavyko įrodyti Kauno nusikalstamo pasaulio šulo kaltę ir jis ilgam sėdo už grotų.

1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas šiam kauniečiui skyrė pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę už tarpininkavimą išperkant automobilius ir grasinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2001 metų spalį H.Daktaras iš Vilniaus 2-osios griežto režimo pataisos darbų kolonijos buvo paleistas į laisvę kaip tris ketvirtadalius bausmės atlikęs ir gerai besielgiantis kalinys. Iki šiol jis su šeima gyveno Kauno rajone, Užliedžiuose, prabangiame ir dideliame name. Neseniai žiniasklaida pranešė, kad Daktarai namą ketina parduoti.

H.Daktaro sūnus Enrikas buvo nuteistas kalėti netikrų pinigų ir narkotikų kontrabandos byloje, neseniai teismas jį paleido iš įkalinimo įstaigos į laisvę anksčiau laiko.

Be to, H.Daktaro žmona R.Daktarienė ir vyriausioji dukra Živilė Levanienė yra nubaustos 4 tūkst. litų pinigine bauda už Kriminalinės policijos biuro pareigūnų apspjaudymą ir įžeidimą. Šis nuosprendis taip pat dar nėra įsiteisėjęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų