REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė atleis Raimundą Palaitį, liberalcentristai neišeis iš valdančiosios koalicijos, deleguos naują kandidatą į vidaus reikalų ministrus, o juo greičiausiai taps Regimantas Čiupaila. Tokios įvykių sekos neatmeta dauguma politikų ir politologų.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstė situaciją

Spėjama, kad nors valdančiosios koalicijos sutartis gali būti nutraukta, pati koalicija nesužlugs ir sugebės šleivodama pasiekti dabartinio Seimo kadencijos pabaigą.

REKLAMA

Naujai liberalcentristų paskirtas vidaus reikalų ministras negrąžins į darbą buvusių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų, tačiau gali būti imtasi kardinalios šios tarnybos reformos, kuri pasibaigs jos pavaldumo pakeitimu, pavyzdžiui, pavedant ją Finansų ministerijai ar net šalies prezidentui.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė antradienį vakare savo posėdyje aptarė susidariusią politinę situaciją, kai premjeras Andrius Kubilius pateikė Prezidentei Daliai Grybauskaitei siūlymą atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą R.Palaitį, deleguotą liberalcentristų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LiCS vadovo Algio Čapliko, svarstyti įvairūs politinės ateities scenarijai, tačiau apsistota ties tuo, kad kol kas reikia laukti Prezidentės žodžio dėl premjero teikimo. Liberalcentristai tikisi, kad valstybės vadovė nepritars, jog reikia atstatydinti R.Palaitį, nes anksčiau ji išreiškė paramą ministro sprendimui atleisti iš pareigų FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą.

Tačiau, anot A.Čapliko, jeigu D.Grybauskaitė vis dėlto atleistų vidaus reikalų ministrą, LiCS susirinktų iš naujo svarstyti situacijos ir priimtų „atitinkamus sprendimus“. Kokie jie, liberalcentristų lyderis nekonkretizavo. Jis tvirtino, kad galimi įvairūs scenarijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškart surengs pasitarimą

Kitas įtakingas LiCS atstovas Vytautas Bogušis sakė, kad, sulaukusi kitos savaitės pradžioje numatomo Prezidentės susitikimo su R.Palaičiu ir A.Čapliku, taip pat valstybės vadovės apsisprendimo dėl ministro, liberalcentristų valdyba tikisi jau ateinantį pirmadienį vakare surengti posėdį, kuriame būtų aptarta, kaip elgtis toliau.

V.Bogušis neatmetė, kad tuo atveju, jeigu R.Palaitis bus atstatydintas, LiCS pareikalaus nutraukti 2008 m. pabaigoje pasirašytą dabartinės valdančiosios koalicijos sutartį. „Tikėtina, kad bus svarstoma galimybė pasiūlyti ją perrašyti“, – kalbėjo politikas.

REKLAMA

Bet V.Bogušis nepaneigė ir to, kad liberalcentristai gali likti valdančiojoje koalicijoje, net jeigu sutartis būtų nutraukta. Kitaip tariant, LiCS neatšauktų savo ministrų iš Vyriausybės ir deleguotų naują kandidatą į Vidaus reikalų ministerijos vadovus. Tuomet koalicija gali gyvuoti iki pat spalį vyksiančių Seimo rinkimų, nors ir neturėtų formalios sutarties.

„Priimsime atsakingą sprendimą“, – sakė LiCS atstovas.

Realiausias pretendentas

Liberalcentristų partneriai koalicijoje netiki, kad jie išeitų iš valdančiųjų gretų. Seimo vicepirmininkas, vienas Liberalų sąjūdžio vadovų Erikas Tamašauskas teigė nemanantis, kad LiCS ryšis tokiam žingsniui. „O kodėl manote, kad jie pasitrauks? Aš taip nemanau“, – sakė liberalas.

REKLAMA

Viena konservatorių lyderių Seimo pirmininkė Irena Degutienė irgi užsiminė mananti, kad LiCS pakaks supratimo, jog turėtų iki rudens likti valdžioje.

Tuo atveju, jeigu liberalcentristai nuspręstų likti koalicijoje, jie turėtų deleguoti naują savo kandidatą į vidaus reikalų ministrus. LiCS atstovai kol kas neatskleidžia, kas juo galėtų tapti. „Mes turime gana daug gerų žmonių, tinkamų šiam darbui“, – užsiminė V.Bogušis.

Tarp realių pretendentų užimti Vidaus reikalų ministerijos vadovo kėdę minimas Mykolo Romerio universiteto dėstytojas R.Čiupaila. Jis 2007–2008 m. jau buvo vidaus reikalų ministru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats LiCS pirmininko pavaduotojas R.Čiupaila nekomentuoja galimybės vėl tapti ministru.

„Nėra galimybių likti ministru“

Opozicijos atstovai užsimena irgi manantys, kad R.Palaitis praras ministro portfelį, bet liberalcentristai liks valdančiojoje koalicijoje. „Net neabejoju, kad R.Palaičiui neliko jokių galimybių likti ministru“, – pareiškė Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Jis neabejoja ir dėl to, kad LiCS nesitrauks iš koalicijos, o dabartinė Vyriausybė, vadovaujama A.Kubiliaus, dirbs toliau, iki pat Seimo rinkimų.

REKLAMA

Politologas Tomas Janeliūnas tvirtino, kad būtina sulaukti Prezidentės sprendimo dėl ministro. Bet, pasak T.Janeliūno, matomas ir liberalcentristų noras išlikti Vyriausybėje, net jeigu R.Palaitis būtų atleistas. Todėl, pasak politologo, nors „nė vienai partijai dabar neaiškus būsimas situacijos raidos scenarijus“, nemenka tikimybė, kad dabartiniai valdantieji sugebės išsilaikyti tokie, kokie buvo iki šiol.

FNTT vadovų nebesugrąžins

Seimo pirmininkė I.Degutienė sakė mananti, kad naujasis vidaus reikalų ministras, net jeigu būtų deleguotas LiCS, turėtų grąžinti į darbą buvusius FNTT vadovus.

REKLAMA

Tačiau tokią galimybę griežtai atmetė liberalcentristų lyderis A.Čaplikas. Jis sakė, kad LiCS deleguotas Vidaus reikalų ministerijos vadovas jokiu būdu negrąžins atleistų FNTT pareigūnų, nes tam nėra jokio teisinio pagrindo. A.Čaplikas leido suprasti, kad tai principinis klausimas ir liberalcentristai tikrai trauktųsi iš valdančiosios daugumos, jeigu būtų verčiami grąžinti FNTT vadovus.

Vis dėlto, jeigu dabartinė koalicija sužlugtų, neatmetama, kad dalis opozicijos, pirmiausia – Darbo partijos atstovai, paremtų A.Kubiliaus vadovaujamą mažumos Vyriausybę.

Stasys GUDAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų