REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj švenčiama tarptautinė moters diena, tačiau pasaulio moterys nežinos, ar džiaugtis, ar verkti. Nors per pastaruosius metus pasaulinė nelygybė tarp šalių mažėjo, daugelis pasaulio moterų vis dar susiduria su ekonomine ir politine nelygybe. Britų dienraštis „The Independent“ sudarė sąrašą valstybių, kuriose geriausia ir blogiausia būti moterimi.

REKLAMA
REKLAMA

1.Geriausia vieta būti moterimi – Islandija

Islandijoje yra didžiausia lygybė tarp vyrų ir moterų pagal politinius, išsilavinimo, darbo ir sveikatos rodiklius. Blogiausia vieta yra Jemenas, o pavojingiausia moterims Afganistane.

REKLAMA

2.Geriausia vieta būti politike – Ruanda

Ruanda yra vienintelė valstybė, kurioje moterys sudaro daugumą parlamente. Jos turi 45 iš 80 parlamento vietų. Tuo tarpu Saudo Arabijoje, Jemene, Katare, Omane bei Belize moterys neturi nei vienos vietos parlamente.

3.Geriausia vieta būti mama – Norvegija

Dėl itin žemo mirtingumo gimdymo metu (1 iš 7600) Norvegija yra geriausia pasaulio vieta būti motina. Afganistanas yra blogiausia vieta motinoms. Ten yra 200 kartų didesnė tikimybė, jog moteris mirs gimdymo metu negu nuo bombos ar kulkos.

REKLAMA
REKLAMA

4.Geriausia vieta skaityti ir rašyti – Lesotas

Raštingų moterų Lesote daugiau nei vyrų. 95 proc. moterų Lesote sugeba rašyti ir skaityti, o vyrų tik 83 proc. Blogiausia šalis šiuo atžvilgiu yra Etiopija. Raštingų moterų čia gyvena 18 proc., vyrų – 43 proc.

5.Geriausia vieta būti šalies valdove – Šri Lanka

Moterys Šri Lanką valdo jau 23 metus. Daugelio šalių vyriausybėms, įskaitant Ispaniją ir Švediją, nė karto nevadovavo moteris.

6.Geriausia vieta būti menininke – Švedija

Švedų meno taryba inicijavo atskirties tarp lyčių galimybių mene mažinimą. Švedijos filmų institutas privalo paramą filmams išdalinti lygiai moterims ir vyrams. Jungtinėje Karalystėje tik 6 proc. filmų režisierių yra moterys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7.Geriausia vieta būti bose – Tailandas

Tailando vyresniųjų vadovų tarpe daugiausia moterų pasaulyje (45 proc.) Mažiausiai vadovių moterų turi Japonija – 8 proc.

8.Geriausia vieta gimdyti – Graikija

Graikija yra saugiausia vieta gimdyti. Čia miršta 1 iš 31 800 naujagimių. Manoma, jog blogiausia vieta gimdymui yra jauniausioje pasaulio valstybėje – Pietų Sudane. Visoje šalyje yra mažiau nei 20 pribuvėjų.

9. Geriausia vieta ekonomiškai moteriai – Bahamų salos

Bahamų salos užima pirmą vietą lygiausių ekonominių galimybių reitinge. Žemiausia vieta priklauso Jemenui.

REKLAMA

10. Geriausia vieta būti žurnaliste – Karibai

Karibų regione daugiausiai naujienų televizijoje, spaudoje bei radijuje parengia moterys (45 proc.). Blogiausias regionas yra Afrika – čia moterų parengtų naujienų yra 30 proc. Europoje 35 proc. reportažų parengia moterys.

11. Geriausia vieta rinktis – Švedija

Švedija leidžia moterims iki 18 nėštumo savaitės pasidaryti abortą be jokių apribojimų ar reikalavimų. Salvadore, Filipinuose ir Nikaragvoje uždrausti bet kokie abortai.

12. Geriausia vieta įsitraukti į darbo jėgą – Burundis

Užsachario Afrikoje esantis Burundis – vienintelė valstybė, kur dirbančių moterų (92 proc.) yra daugiau nei vyrų (88 proc.). Tuo tarpu Pakistane dirbančių vyrų yra keturis kartus daugiau nei moterų.

REKLAMA

13. Geriausia vieta užsidirbti pinigų – Liuksemburgas

Liuksemburgas kartu su Norvegija užima pirmą vietą pagal gaunamas pajamas. Tiek moterys, tiek vyrai turi vienodas galimybes vidutiniškai gauti 40 000 JAV dolerių per metus. Mažiausiai moterys uždirba Saudo Arabijoje. Ten moterų vidutinis atlyginimas siekia 7,157 JAV dolerių per metus, o vyrų – 36,727 JAV dolerių.

14. Geriausia vieta lankyti universitetą – Kataras

Katare šešis kartus daugiau moterų negu vyrų gauna aukštąjį išsilavinimą. Čade universitetus lanko tris kartus mažiau moterų nei vyrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15. Geriausia vieta ilgai gyventi – Japonija

Moterys Japonijoje gyvena ilgiausiai (vidutiniškai 87 metus) ir lenkia vyrus 7 metais. Trumpiausia vidutinė moterų gyvenimo trukmė yra Lesote (48 metai).

16. Geriausia vieta ilsėtis – Danija

Danės mažiausiai laiko praleidžia dirbdamos neapmokamą darbą. Jam jos per dieną skiria vidutiniškai 57 minutėmis daugiau nei vyrai. Meksikiečių padėtis prasčiausia – jos nemokamai dirba 4 val. Ir 21 min. ilgiau nei vyrai.

17.Geriausia vieta būti atlete – JAV

Pernai penkios iš dešimties geriausiai apmokamų sportininkių buvo kilusios iš JAV. Saudo Arabija nė karto nesiuntė moters į olimpines žaidynes, o valstybinėse mokyklose mergaitėms draudžiama sportuoti.

REKLAMA

18.Geriausia vieta palikti savo vyrą – Guamas

Mikronezijos sala Guamas turi aukščiausią skyrybų skaičių pasaulyje, o Gvatemala žemiausią.

19. Geriausia vieta vairuoti automobilį - Indija

Naujasis Delis yra vieta, kur moterys gali įsibrauti į vyrų dominuojamą taksi pasaulį. Nevyriausybinė organizacijas šalies sostinėje apmoko moteris darbui pirmojoje išskirtinai moteriškoje taksi įmonėje. Saudo Arabija yra vienintelė šalis pasaulyje uždraudusi moterims vairuoti.

20. Geriausia vieta būti aukštos kvalifikacijos darbininke – Jamaika

Jamaikoje moterys sudaro 60 proc. visų aukštos kvalifikacijos darbo vietų. Tuo tarpu Jemene tarp teisininkų, vadybininkų ir vyresnių valdininkų ir kitų aukštą kvalifikaciją turinčių darbuotojų yra tik 2 proc. moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų