REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei dešimt metų Kinija siekė ir dažnai viršijo kasmetinį 8 proc. ekonomikos augimą. Tačiau dabar Kinija mažina sumažino savo augimo prognozes iki 7,5 proc., o tai sukrėtė pasaulio rinkas, rašoma CNN verslo tinklaraštyje.

Nereikėtų stebėtis. Dar praėjusią savaitę Pasaulio Bankas ir Pekine esantis analitinis centras perspėjo, jog reikia subalansuoti netvarų Kinijos ekonominį augimą.

Taigi dėmesys krypsta nuo eksporto (jie sudaro 25 proc. pajamų) į vidaus vartojimą. Šis procesas prasidėjo po 2008 metų pasaulinės finansų krizės, kuri atskleidė pavojus, tykančius ekonomikos, kuri yra paremta ant kaprizingų užjūrio vartotojų.

Tačiau šiam procesui prireiks laiko. Netgi tokiai pusiau planinei ekonomikai kaip Kinijos, prireiks daug metų stengiantis pereiti nuo pasaulio gamyklos iki pasaulio pirkėjo. Greičiausiai tiek pat laiko užtruks pritaikyti investicijas rinkos poreikiams, o ne politiniams užmojams.

Tačiau nereikia apsigauti – Kinija keičia savo žaidimą ir daro reikalingus žingsnius. Vien dėl tos priežasties, kiniškų akcijų išpardavimas pasaulinėje rinkoje yra pervertintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų