REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vien praėjusiais metais apie pusė (51 %) visų Europos atostogautojų planavo praleisti atostogas savo šalyse.1 Daugeliui prognozuojant šios tendencijos populiarumą ir 2012 m., Europos Komisija, vykdydama Patraukliausių Europos turizmo vietovių (EDEN) projektą, skatina europiečius ieškoti neatrastų lobių savo šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

EDEN projekto tikslas – parodyti unikalias Europos vietoves, kurios iki šiol buvo palyginti mažai žinomos. Visoje Europoje EDEN projekto vietovės suteikia lankytojams puikią galimybę daugiau sužinoti apie savo šalies kultūrą ir tradicijas. ES Įmonių ir pramonės komisaras Antonio Tajani sako: „EDEN projektas dėmesį kreipia į atostogų vietoves, kuriose išlaikoma turizmo, gamtos ir vietinės bendruomenės darna. Pasaulio ekonomikai greitai kintant, EDEN projekto dėmesio centre – išradingiausios ir kūrybiškiausios Europos turizmo vietovės. Taip skatinama vietinė ekonomika, ypač mažosios įmonės, todėl EDEN gali padėti įveikti dabartinę ekonominę krizę.“

REKLAMA

Vietovės varžosi dėl šalyje patraukliausios turizmo vietovės apdovanojimo, kiekvienais metais sutelkiant dėmesį į vis kitą temą. Lietuvos valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorė ponia R. Balnienė teigia: „Lietuvos EDEN vietovės yra puikūs darnaus turizmo pavyzdžiai lankytojams, nenorintiems ilsėtis perpildytose tradicinėse atostogų vietose. Čia jų laukia daug nepakartojamų įspūdžių. EDEN iniciatyva padeda turizmo vietovėms atnaujinti ir plėsti turizmo paslaugas“.

REKLAMA
REKLAMA

Plateliai (nuotr. Gamintojo)Plateliai (nuotr. Gamintojo)

2011 m. buvo renkamos geriausios vietovės, kuriose kultūrinio/architektūrinio paveldo atstatyti objektai specialiai pritaikyti turizmo veikloms, išsaugant ir tausojant vietovės gamtos, kultūros ir istorijos išteklius. Lietuvos laimėtoja, Rokiškio dvaro sodyba, pastatyta 1801 m. grafo Ignoto Tyzenhauzo, buvo nuolatinė kelių kartų palikuonių šeimos rezidencija, kultūros centras. Kelis dešimtmečius buvusi apleista, Rokiškio dvaro sodyba po paskutinio atnaujinimo pradeda atgauti buvusį populiarumą ir šiandien priima lankytojus iš viso pasaulio. Dvaro pastatuose įsikūrusiame Rokiškio krašto muziejuje saugoma ir eksponuojama daugiau nei 80 000 muziejinės vertės daiktų, įskaitant unikalius dailės kūrinius, paveikslus, skulptūras, senovines knygas, dokumentus, monetas ir archeologinius radinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemuno delta (nuotr. Organizatorių)Nemuno delta (nuotr. Organizatorių)

2010 m. konkurse paminėtos vietovės, pritaikiusios naujoviškus vandens turizmo principus. Laimėtoju išrinktas ežerais ir miškais garsus Zarasų kraštas, kuris puikuojasi gamtinės aplinkos įvairove ir kultūriniu paveldu. Čia vyksta daugybė renginių nuo pat ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Nemuno delta (nuotr. Organizatorių)Nemuno delta (nuotr. Organizatorių)

2009 m. EDEN projektas ieškojo turizmo vietovių saugomose teritorijose. Nemuno deltos regioninis parkas geriausiai žinomas kaip Lietuvos gamtos stebuklas. Baigiantis ledynmečiui tirpstantis ledynas suformavo nepakartojamo grožio pievas, upes, ežerus ir Kuršių neriją. Aplinkiniuose miestuose lankytojai turi galimybę tyrinėti vietinę kultūrą ir tradicijas.

REKLAMA

Rokiškis (nuotr. Gamintojo)Rokiškis (nuotr. Gamintojo)

2008 m. EDEN projekto tema buvo turizmas ir vietinis nematerialusis paveldas. Tuomet nugalėjo Plateliai. Jų apylinkės traukia lankytojus gamtos grožiu, unikaliomis XVIII a. bažnyčiomis, senovinėmis sodybomis, tradicine mažąja liaudies architektūra, dvaro sodyba. Čia gausu kaimo turizmo sodybų, nedidelių tautodailininkų muziejų, kur pristatomi šio krašto papročiai, kalba, amatai, kulinarinis paveldas. Jei nepavyks atvykti į Užgavėnių šventę žiemą, su šia senovine tradicija galima susipažinti unikaliame Užgavėnių muziejuje, įsikūrusiame Platelių dvaro arklidėje.

Zarasai (nuotr. Gamintojo)Zarasai (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų