REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė žada kreiptis į Europos Komisiją su prašymu nubausti Lietuvos Vyriausybę už neveiklumą. Jeigu savivaldybės skundas būtų patenkintas, Vyriausybei grėstų daugiamilijoninės baudos.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė kreipimuisi į Europos Bendrijų Komisiją dėl Lietuvos Respublikos padaryto Bendrijos teisės pažeidimo – neparengtų dokumentų termofikacinių elektrinių modernizavimui ir tam neskirtų lėšų. Baudos Vyriausybei už neveiklumą gali siekti nuo 1,9 iki 119 mln. litų.

REKLAMA

„Lietuva Europos Komisijai įsipareigojo pateikti investicijų planą, pagal kurį iki 2015 metų gruodžio 31 dienos turi būti atlikti darbai, užtikrinantys Vilniaus, Kauno ir Mažeikių termofikacinių elektrinių veiklos modernizavimą. Tam buvo numatyta 171 mln. eurų (590 mln. Lt.) ES lėšų. Iš viso lėšų poreikis šiems darbams yra apie 600–650 mln. eurų (per 2 mlrd. litų). Tačiau Vyriausybė, turėjusi skirti šiam projektui 150 mln. litų, juos perskirstė kelių tiesimui“, – sakė Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Europos Komisija nuspręs pateikti Europos Sąjungos Teisingumo Teismui ieškinį dėl pažeidimo, tai galimos baudos valstybei, priklausomai nuo valstybės dydžio, pažeidimo sunkumo ir trukmės, Bendrojo vidaus produkto, Lietuvos atveju galėtų būti nuo 575 000 eurų (1,9 mln. litų) vienkartiniam mokėjimui ir beveik septynių šimtų eurų už dieną, jeigu skiriamas periodinis mokėjimas.

Tai minimalūs skaičiai, kurie gali būti indeksuojami priklausomai nuo pažeidimo trukmės (iki trijų kartų) ar jo sunkumo (iki 20 kartų), tai yra, gali siekti net iki 34,5 mln. eurų (119 mln. litų) vienkartiniam mokėjimui arba 42 000 eurų (145 000 litų) per dieną, jeigu skiriamas periodinis mokėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siekdama, kad pažeidimas būtų ištaisytas – Europos Komisija gali neformaliai blokuoti pritarimą valstybei svarbiems projektams, pavyzdžiui, finansavimo iš Europos Sąjungos fondų, tam tikrų ES teisės aktų projektų.

Be to, energetikos įmonės neturėjo galimybės teikti projektus net ir šiai nepakankamai paramai gauti, nes valstybė neparengė tam reikalingų dokumentų.

Vilniaus (VE-3), Kauno ir Mažeikių termofikacinės elektrinės nuo 2016 m. sausio 1 d. turi atitikti ES keliamus reikalavimus dėl taršos, kurių įmanoma laikytis tik modernizavus elektrines. Tačiau dėl to, kad Vyriausybė nesugebėjo paruošti dokumentų ir skirti lėšų jų modernizavimui, elektrinės nuo 2016 m. sausio 1 d. negalės būti eksploatuojamos ir dėl to negalės užtikrinti gyventojams šilumos tiekimo.

Per metus Lietuvos Respublika gauna beveik 40 įspėjimų iš Europos Komisijos, o per beveik aštuonerius metus ES Komisijai tris kartus teko tęsti pažeidimo procesą prieš Lietuvą iki pat teismo. Pateiktus ieškinius prieš Lietuvos Respubliką Europos Komisija laimėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų