REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Verdenės“ pagrindinės sukurtas jaukios mokyklos įvaizdis sužlugdytas. Įsiveržę į pamoką cerebriniu paralyžiumi sergantį septintoką užpuolė du devintokai. Mokytojos akivaizdoje vaikas buvo pargriautas ant žemės ir mušamas.Ligotam berniukui sulaužyta nosis, sutrenkta galva. Šiandieną vaikui bus atliekama operacija. Mokyklos vadovybė tvirtina, jog nuo paauglių apginti neįgalaus mokinio nesugebėjusi pedagogė „ypatingai gerai valdo klasę“, o skriaudikus gimdo policininkų darbo kasdienybę rodančios televizijos laidos.

REKLAMA
REKLAMA

Į burną ir nosį kišo morką

Panevėžietės fotografės Silvijos Pranauskaitės-Bitinienės šeimai ši diena ypač sunki. Operuojamas sumuštas neįgalus jos sūnelis.

REKLAMA

Vaiko artimieji negali atsitokėti nuo patirto šoko – net per pamoką mokykloje vaikas negali būti saugus.

Apie šokiruojantį incidentą S.Pranauskaitei-Bitinienei pirmadienį apie 10.30 val. pranešėpaskambinusi mokyklos socialinė pedagogė.

„Man pasakė, kad įvyko nelaimė – vaiką reikia vežti į ligoninę. Nulėkusi į mokyklą radau sūnų medicinos seselės kabinete paplūdusį kraujais. Netrukus atvažiavo ir mokytojų iškviesta greitoji“, – siaubingas akimirkas pamena Silvija. Sužinojusi, kas įvyko, mama negalėjo patikėti, kad tokie dalykai dedasi ne griežtojo režimo pataisos namuose, o pagrindinėje mokykloje.

Pasak Silvijos, septintokams vyko technologijų pamoka, kai į ją įsiveržė du devintokai. Įžūlūs paaugliai svaidė mokinių kuprines, tyčiojosi, kabinėjosi. Kultūringoje šeimoje augantis berniukas neištvėrė patyčių – pasakė atėjūnus įžeidusį žodį.

Už savo drąsą neįgalus vaikas atsigriebė su kaupu.

REKLAMA
REKLAMA

Devintokai puolė jiems pasipriešinusį berniuką – į burną, nosį kišo morką, tampė. Skriaudžiamą mokinį bandė užstoti mokytoja, tačiau kol ši nuo vaiko patraukė vieną užpuoliką, rankas į darbą paleido kitas.

Silvijos teigimu, sūnus buvo pargriautas ant grindų. Devintokas jam trenkė kumščiu į veidą. Incidentas galėjo užtrukti apie dešimt minučių.

Sumuštas ir sugniuždytas

Sumuštam berniukui sulaužyta nosis, kas keturias valandas jam tenka gerti vaistus nuo skausmo, berniuko laukia operacija. Vaikas sugniuždytas psichologiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano vaikui nustatyta antros grupės negalia, jis serga mišriu, raumenų ir nervų, cerebriniu paralyžiumi. Jam ir taip sunku, o po šito įvykio negali nusiraminti. Jam labai blogai“, – bandydama sulaikyti ašaras kalbėjo Silvija.

Tačiau vaiko artimuosius pribloškė ne tik incidentas, bet ir pedagogų reakcija į įvykį.

Kai mama paskambino mokyklos socialinei pedagogei prašydama skriaudikų duomenų, kad galėtų pranešti policijai, ši atsisakė juos suteikti motyvuodama, jog neturi tokios teisės.

S.Pranauskaitė-Bitinienė pareiškimą policijai vis tiek parašė. Pareigūnai jau apklausė primuštą berniuką.

Šeimą apstulbino ir nukentėjusio vaiko klasės auklėtoja, netoli mokyklos gyvenantiems seneliams atnešusi į ligoninę išvežto anūko kuprinę.

REKLAMA

„Auklėtoja atėjusi apsižvalgė: kaip tvarkingai gyvenate, pasirodo, jis iš kultūringos šeimos. Kuo mus laikė, jei taip įvertino?“ – stebėjosi močiutė Milda Pranauskienė.

Sumuštojo mama pasakojo sulaukusi technologijų mokytojos atsiprašymo skambučio. O pats svarbiausias mokyklos asmuo – direktorė paskambino tik kitą dieną. Pasak Silvijos, jau po to, kai ji apie incidentą pranešė miesto Švietimo skyriui.

S.Pranauskaitę-Bitinienę stebina mokyklos sudaryta komisija incidentui ištirti. Toje komisijoje – du žmonės: mokyklai atstovaujanti socialinė pedagogė ir savo vaiką ginanti Silvija.

REKLAMA

„Nelabai suprantu, ką tokia komisija išsiaiškins. Ar tai reiškia, kad viena pusė gins skriaudėjus, o aš – jų sumuštą sūnų?“ – stebisi mama.

Terorizuoja silpnesnius

Dėl vaiko sveikatos ir psichologinės būsenos susirūpinusi šeima stebisi, kodėl mokykla lig šiol toleravo įžūliai besielgiančius devintokus. M.Pranauskienė pamena, jog anūkas yra pasakojęs, kad tie patys paaugliai kartą yra užėję ir į istorijos pamoką, tyčiojosi, mėtė vienos mokinės penalą.

Ir vaiko mama, ir močiutė tvirtina ir iš klasės auklėtojos girdėjusi, kad abu devintokai yra sunkiai suvaldomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasakojo auklėtoja, kad jie yra padarę daug negerų dalykų, sprendžiamas klausimas dėl jų mokymo namuose. Kiek laiko jie sprendžia – du, tris metus ar tol, kol kažką užmuš?

Mes esame giliai sukrėsti. Aš miegoti negaliu. Kai duktė paskambinusi pasakė, kas anūkui atsitiko, balsu šaukiau. Man nesuvokiama, kad mokykla nebegali užtikrinti vaikų saugumo net per pamokas. Gal dar pajėgčiau suprasti, jei tas būtų įvykę koridoriuje, tualete, bet ne klasėje ir prie mokytojos“, – šokiruota M.Pranauskienė.

Jai nesuvokiama, kad mokykla lig šiol neįžvelgė, koks pavojus tyko jos mokinių. Mat apie įžūliuosius devintokus kalbama net mieste.

REKLAMA

„Kai nuėjusi į „Žiburėlio“ biblioteką prasitariau, kas įvyko, man darbuotoja iš karto tų devintokų pavardes pasakė – net ten žino, kokie jie, o mokykla nežino“, – pasakojo M.Pranauskienė.

Nežino, kas šaus į galvą

„Verdenės“ mokyklos direktorė Jūratė Pauliukienė aiškina taip pat esanti priblokšta pirmą kartą per mokyklos istoriją atsitikusio tokio incidento. Anot jos, mokykla padarė viską, ką privalėjo – iškvietė tėvus, medikus, apklausė įvykio liudininkus, iškvietė į mokyklą ir mušeikų tėvus. Pasak direktorės, dėl incidento negalima kaltinti mokytojos.

REKLAMA

„Mokytoja stovėjo tarp vaikų ir bandė daryti, kad nieko neįvyktų. Bet vienas nukreipė jos dėmesį, o tuomet puolė kitas. Jai neturime jokių priekaištų, tai labai gera pedagogė, ypatingai gerai valdanti klasę“, – teigė J.Pauliukienė.

Anot jos,  nors mokykloje daug dėmesio skiriama vaikų saugumui ir netgi dalyvaujama saugiausios mokyklos konkursuose, tačiau incidentų iš anksto numatyti negalima.

„Niekada negali žinoti, kas įvyks, kas šaus vaikui į galvą. Gal jam kažkas tą dieną namuose atsitiko, gal nepasisekė?“ – svarstė direktorė. Anot jos, mokinių probleminis elgesys tampa nebe vienos mokyklos, o visuomenės problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žiniasklaidoje, televizijoje pilna blogų pavyzdžių. Tarkim, vaikams labai įdomi laida apie policininkų darbą, bet jiems to galbūt nereikėtų matyti. O kompiuteriniai žaidimai, kur galima prarasti dešimt gyvybių ir vėl atsikovoti, ar neformuoja vaikų supratimo, kad tai yra niekai? Ir iš šeimų jie daug atsineša“, – mano J.Pauliukienė.

Ar Silvija galės rami išleisti pasveikusį sūnų į pamokas, ar mama gali būti tikra, kad skriaudikai nepasitiks jo mokykloje, dar nežinia. Pasak J.Pauliukienės, sprendimas dėl devintokų tolesnio mokymosi bus priimtas išsiaiškinus incidento aplinkybes. Mokykla laukia ir policijos pareigūnų atliekamo tyrimo išvadų.

„Jie pažeidė taisykles. Už tai gresia daug negerų dalykų“, – tvirtino J.Pauliukienė.

Inga Kontrimavičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų