REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londone yra ilgiausia pasaulyje gatvė, kurioje negalioja kelių eismo taisyklės. Beveik kilometrą besitęsianti  Exhibition Road – tai vieta, kur nėra įprastų šaligatvių, kur pėstieji ir automobiliai gali keliauti taip, kaip jiems patinka, rašo kelionių tinklalapis Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Po tris metus užtrukusios rekonstrukcijos visiems smalsuoliams ir meno gerbėjams vėl atverta „saugiausia pasaulyje gatvė“. Šia gatve pasivaikščioti galima pačioje miesto širdyje – Kensingtone. Exhibition Road kasmet aplanko minios turistų iš viso pasaulio. Gatvėje tėra vienas vienintelis kelio ženklas – greičio apribojimas iki 30 km per valandą. Šios nepaprastos vietos idėja grindžiama tuo, kad nevaržant vairuotojų taisyklėmis, šie pradeda kur kas atsakingiau vairuoti, daugiau dėmesio kreipia į pėsčiuosius ir yra atidesni aplinkai.

REKLAMA

Štai taip Exhibition Road atrodė 2007 metais (kairėje), o šitaip ji atrodo dabar.

Exhibition Road (nuotr.Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)Exhibition Road (nuotr.Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)

Beje, ši praktika ne naujiena. Panaši gatvė jau yra Nyderlanduose ir jos saugumas tiesiog stulbinamas. Londono Exhibition Road ne pirmas blynas Europoje, tačiau ilgiausia tokio tipo gatvė – 820 metrų kelio ir šaligatvio – tai viena bendra vieta, papuošta piešiniais. Jos rekonstrukcijai prireikė 3 metų ir buvo išleista virš 30 mln svarų.

REKLAMA
REKLAMA

Pėsčiųjų zona simboliškai atskirta specialiais iškilimais, kad aklieji susigaudytų įžengę į važiuojamąją dalį. Gatvė visiškai plokščia, tad čia patogu judėti visiems – mamoms su vežimėliais, neįgaliesiems. Netolimoje ateityje, žadama tankiau apsodinti gatvę medžiais, tokiu būdu siekiama labiau atskirti važiuojamąją dalį nuo pėsčiųjų zonos.

„Tai puikus sprendimas pagyvinantis miesto peizažą. Kultūra persismelkusi Exhibition Road itin tinkama būti išskirtine. Manau, kad būtent tokio tipo gatvės turi tapti XXI amžiaus standartu“, – apie restauruotą gatvę pasakoja Londono meras.

Tai ne vienintelė su gatvėmis susijusi iniciatyva Londone. Jau svarstomas pasiūlymas vienoje žinomiausių apsipirkimų gatvių Oxford street įrengti du šaligatvius, kurių vienas būtų skirtas tiems, kurie nori žvalgytis į vitrinas, o kitas tiems, kurie tiesiog kažkur skuba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų