REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus paveikslų galerijoje nuo savaitgalio pradedama eksponuoti paroda iš Sankt Peterburgo valstybinio Ermitažo kolekcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvą jau atvežti eksponatai – per 100 XVI–XVIII a. graviūrų.

Vilniaus paveikslų galerijoje jau pradėtos išpakuoti dėžės su parodos eksponatais. Iš dėžių traukiami paveikslai, kurie nuo savaitgalio bus eksponuojami parodoje „Dailininkų portretai XVI–XVIII amžių graviūrose“ iš valstybinio Ermitažo muziejaus Sankt Peterburge. Kolekcija yra turtingo ir įvairialypio Ermitažo Vakarų Europos graviūrų rinkinio, kurį sudaro per 60 000 lakštų, dalis.

REKLAMA

Iš viso parodoje eksponuojama 100 graviūrų, jos apima didelį laikotarpį nuo XVI iki XVIII amžiaus, nes tai buvo didžiausias graviūrų populiarumo metas. Nuo XVI amžiaus graviruotas portretas buvo asmens įžymumo ir prestižo liudijimas, skatinęs kitų žmonių susidomėjimą juo. Dažnai tai yra psichologinis portretas, perteiktas neoficialiai intymia maniera.

„Ermitažas turi vieną iš pačių turtingiausių Vakarų Europos graviūrų portretų kolekcijų. Tas kolekcijos gausumas – virš 65 000 lakštų – suteikė galimybę šiai parodai, projektui, idėjai pasirinkti pačius geriausius darbus“, – džiaugėsi Valstybinio Ermitažo Vakarų Europos vaizduojamojo meno skyriaus vyr. mokslinė bendradarbė Nijolė Masiulionytė.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos kuratorė – Peterburge gyvenanti lietuvė Nijolė Masiulionytė. Ermitaže dirbanti menotyrininkė gimė Lietuvoje, tačiau su motina buvo ištremta į Sibirą. Vėliau baigė mokslus Sankt Peterburge, kur ir liko gyventi ir dirbti. Nors ir nesimokiusi lietuvių kalbos mokykloje, ji puikiai kalba lietuviškai. Pasak kuratorės, darbus parodai iš didelės kolekcijos atrinko vadovaudamasi tuo, kad veidai vaizduojami graviūrose būtų gerai pažįstami žiūrovams.

„Publika galės pamatyti išties garsius veidus: Diurerio, Mikelandželo, Van Leideno, Bandinellio, Ticiano, Rembranto, Rubenso ir kitų“, – visame pasaulyje garsius menininkus vardijo N. Masiulionytė.

Parodos atidarymas ketvirtadienį tiesiogiai bus transliuojamas per Lietuvos televizijos antrąjį kanalą. O paroda visuomenei bus atvira nuo kovo 9-osios ir veiks iki birželio vidurio.

Margarita Alper

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų