REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rašytojas, fitneso profesionalas bei ne vienos sveikatingumo idėjos autorius Šarūnas Navickis tęsia savo kelionę žmogaus fizinės ir dvasinės laimės paieškose. Praėjusiais metais jis išleido knygą „Kaip gyveni, taip ir atrodai“, kurioje aprašė viso gyvenimo patirtį – pradedant Kūno kultūros akademijoje įgytomis žiniomis, baigiant iš Indijos parsivežtais metodais.

Rašytojas, fitneso profesionalas bei ne vienos sveikatingumo idėjos autorius Šarūnas Navickis tęsia savo kelionę žmogaus fizinės ir dvasinės laimės paieškose. Praėjusiais metais jis išleido knygą „Kaip gyveni, taip ir atrodai“, kurioje aprašė viso gyvenimo patirtį – pradedant Kūno kultūros akademijoje įgytomis žiniomis, baigiant iš Indijos parsivežtais metodais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Navickis sako, kad gyvenime pasiekė sėkmės ten, kur jos tikėjosi mažiausiai. „Mokykloje mokiausi labai gerai, ketvertus penkiabalėje sistemoje turėjau tik už kūno kultūrą ir lietuvių kalbą. Ir štai – dabar aš treneris ir rašytojas“, – juokiasi jaunatviškas vyras ir prisipažįsta, kad intensyviai rūpintis savo kūnu pradėjo tik prieš šešerius metus.  „Vieną kartą pažvelgiau į veidrodį ir pamaniau, kad atrodau kaip rausvas glotnus paršelis“, – prisimena jis kelio pradžią sveiko ir gražaus kūno link.

REKLAMA

Atėjo metas  ne tik imti, bet ir duoti

Anot Šarūno, sukaupta patirtis neleidžia nuotaikoms blaškyti jo kasdienybės. Dabar jis turi aiškius ir konkrečius tikslus bei siekius. „Mano nuotaika gera, nes turiu, ką gyvenime veikti. Geriausia, ką gyvenime gali turėti – turėti, ką veikti. Geriausia, ką gali sugebėti – mokėti atleisti, bet šito aš vis dar mokausi“, – šypsodamasis sako jaunatviškas vyras.

Kitas, jo manymu, svarbus dalykas – dalinimasis. „Yra laikas, kai kaupi, apdoroji informaciją, darai išvadas. Šiais metais man penkiasdešimt, galvoju, kad jau atėjo laikas dalintis. Tebesimokau ir toliau, bet dalinimasis iškyla į pirmą vietą“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Noras dalintis paskatino ketvirtąją autoriaus knygą pavadinimu „Kaip gyveni, taip ir atrodai“. Pats Šarūnas sako, kad knygos pavadinime telpa beveik visa jos išmintis. „Tai nurodo kryptį – mūsų kūnas prisitaiko prie mūsų gyvenimo būdo. Taip pat, kaip tai nutinka gyvūnų pasaulyje – gyvenantys pelkėje turi plaukmenis, gyvenančių dykumoje dar kitokia kūno sandara. Net toje pačioje terpėje gyvenantieji gali skirtis, nes jų gyvenimo būdas, maitinimosi įpročiai kitokie“, – pasakoja Šarūnas.

Geriausia dieta – teisinga motyvacija

Anot autoriaus, tai ir yra knygos esmė – norėdami pakeisti savo kūną, turime ne kąsnius sverti ir kalorijas skaičiuoti, bet išsikelti tikslą ir tinkamai save motyvuoti. Jei motyvas yra silpnas arba jo iš viso nėra, tai anksčiau ar vėliau ateis pasidavimo momentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įsivaizduokime moterį, kuri nutarė mesti valgyti, gerti, rūkyti. Po savaitės jai svaigsta galva, ji alkana, nuotaika klaiki ir tuo metu paskambina jos geriausia draugė – sako, išsiskyriau su vyru, atvažiuoju su buteliu vyno, reikia pakalbėti. Juk nesakysi – nevažiuok?! O alkoholis – skystas cukrus, prie vyno dar atsiranda pelėsinio sūrio, vynuogių...  Rezultatas – visos dietos nueina šuniui ant uodegos“, – sako Šarūnas, įsitikinęs, kad taip nutinka būtent dėl aiškaus motyvo nebuvimo.

„Jei turi motyvą, tai, ką tu darai tau yra šventė. Jei neturi , tada viskas per prievartą, viskas tampa kančia“, – sako knygos autorius, patarimus rašęs iš savo asmeninės patirties.

REKLAMA

Nuo tingaus meškino iki storo paršo – kelias trumpas

Jis pasakoja, kad net turėdamas fitneso profesionalo žinių bagažą neišvengė „paklydimų“. „Gyvenimas man įmušė įvartį kaip reikiant – nesėkmių grandinė tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle padarė savo. Man buvo 46-eri metai. Atsibudau vieną rytą ir pamačiau, kad esu storas, išpleręs, veido išraiška klaiki, gyventi nesinori... “, - prisimena Šarūnas. Anot jo, pirma mintis buvo atsikimšti naują butelį alaus ir perjungti televizijos kanalą.

„Jei nuolat esi susinervinęs, stresą nuiminėji alkoholiu, tai ir išvaizda atitinkama. Nesvarbu, kad nedidelis kiekis ir tas alkoholis nestiprus – alus svaigina, slopina“, – sako Šarūnas. Visus vyrus jis įspėja – alus labai skatina moteriško hormono estrogeno gamybą vyro organizme: „Jeigu norite būti bobomis, gerkite alų.“ Pasak jo, tai yra priešingybė testosteronui, gaminamam iš cholesterolio, kuris skatina agresiją, seksualinę, vyrišką energiją.

REKLAMA

„Alus taip pat nuima stresą – viskas pasidaro gerai, ramu. Iš pradžių tampi geru meškinu, o paskui storu paršu“, – sako Šarūnas.

Kaip sau padėti?

Atsipeikėjęs, Šarūnas sako išsigando, kuo virto jo gyvenimas ir kūnas. „Figūra kaip kefyro butelis, nuotaika klaiki. Bet kaip profesionalas, žinojau, ką reikia daryti – pradedant nuo mažai, nuo pirmo bėgio vis greitėti. Jokiu būdu ne atvirkščiai“, – prisimena sveikatinimosi pradžią įspūdingo kūno savininkas.

Tačiau nebuvo taip paprasta, kaip galima pamanyti – pirmas pasibėgiojimas miške baigėsi vos po minutės. „Po 30 sekundžių lėto pasibėgiojimo aš pajutau, kad mano širdis plaka ne ten, kur turėtų, o gerklėje. Supratau, kad šitas „aparatas“ – mano organizmas, kuris mane turi vežti per gyvenimą, teikti džiaugsmą ne tik man, bet ir tiems, kas su manim bendrauja – yra pamirštas, apleistas, sunykęs ir bevertis“, – su siaubu pasakoja Šarūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fitneso profesionalas prisimena, kaip po nevykusios mankštos dar liūdnesnis nei iki tol jis grįžo į namus: „Įlindau į dušą ir pamačiau save veidrodyje – glotnų, aptukusį, rožinį paršelį.“ Anot Šarūno, tai labai svarbus momentas, atskaitos taškas – tai, kaip save suvoki, su kuo save tapatini. „Kiekvienas turi suprasti, kad yra vertas pagarbos, laimės ir turi sau padėti“, – sako vyras.

Žurnalų viršeliai – ne motyvacija, o pražūtis

Pas jį pagalbos prašyti atėjusių moterų, Šarūnas sako nebarantis – ir taip daug streso jų gyvenime. „Blizgūs žurnalai, gyvenimo būdo laidos kala į galvą – 90/60/90. Vienintelis geras dalykas iš to yra 69 trise“, – juokauja sporto profesionalas, pripažįstantis kur kas sveikesnes ir natūralesnes moters kūno formas.

REKLAMA

Jis įsitikinęs, kad šiuos mistiškus skaičius išsigalvojo dizaineriai, kurių dauguma yra homoseksualūs ir moterų ne tik nesupranta, bet ir joms kerštauja. Anot jo, sveikas kūno linijas turėtų atspindėti išmatavimai 100/80/110.

Knygos „Kaip gyveni, taip ir atrodai“ autorius sako pats perėjęs visus sunkumus, todėl puikiai suprantantis kitus. „Moterys ateina ir galvoja, kad dabar tai bars. Nebars! Kaip tik sakau – štai pelkė, jūs joje skęstat, klimpstat. Aš irgi tą pelkę perėjau, vos išsikapanojau – duokit ranką, aš jums padėsiu, bus lengviau", - drąsina Šarūnas, primindamas, kad svarbiausia – geras motyvas.

REKLAMA

„Sakyti, kad galima visiškai atsiriboti nuo aplinkos, būtų nerealistiška. Man pačiam „Cosmopolitan“ žurnalo viršelis ar tos merginos „kaspinėliu“ sudėtomis lupytėmis ir padrėkusiu žvilgsniu – atleiskit už atvirumą – atrodo tiesiog nesąžiningos rinkodaros triukai. Toks motyvas laikys neilgai, užteks pirmo grumsto kelyje“, – įspėja Šarūnas.

Anot jo, tokia motyvacija, kaip aplinkos spaudimas ar standartai veda tik  viena kryptimi – prasideda badavimai, anoreksija bei kiti sveikatos sutrikimai. Šarūnas sako, kad vienintelė išeitis, išmokti save kontroliuoti – nepasiduoti aplinkos poveikiui, į burną dėti tik tai, kas naudinga kūnui. Jis patvirtina jau kartą savo išsakytą mintį, kad pyragėlių dieta neegzistuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, ką jūs dedat į save, anksčiau ar vėliau tampa jūsų medžiagine dalimi. Tarkim, aš noriu pasistatyti krištolo rūmus, o statybinės medžiagos tik šiaudai ir dumblas – na nebus juk jokių krištolo rūmų!“, – sako Šarūnas.

Kaloringiausias produktas – televizorius?

Numesti nereikalingus kilogramus, tapti sveikam ir žvaliam bus kur kas lengviau, jei atsikratysite visų nereikalingų ir dėmesį blaškančių išorinių veiksnių. Vienas tokių – televizorius. Pats Šarūnas sako iš vis atsisakęs televizoriaus ir, nors nebuvo lengva, dabar dėl to tik džiaugiasi.

REKLAMA

„Įsivaizduokite, mes šnekamės, o fone veikia televizorius. Ką mes darome – nuolat į jį žvilgčiojame, reiškia dalis dėmesio yra kitur. Taip išeina, kad prie stalo sėdi ir šnekasi du pusgalviai“, – situaciją iliustruoja Šarūnas ir ragina būti budriais, stebėti save, atsisakyti nereikalingų dalykų.

Anot jo, taip daugelio mėgstamas valgymas priešais televizorių yra savižudybė. “Viso to pradžia – holivudiniai filmai ir spragėsiai arba saulėgrąžos. Žiūri, valgai, o kontrolės mechanizmas tuo tarpu išjungtas – „Jumbo“ pakai susivalgo lyg niekur nieko.“

REKLAMA

Pasak pašnekovo, ši ekrano-maisto problema akivaizdi Amerikoje, kur jam teko gyventi – ten iš keturių vaikų trys yra mažiau ar daugiau nutukę. Situacija, pasak jo, panašėja ir Lietuvoje: „Berniuką mokykloje pakabini ant skersinio, tai jis net nebando prisitraukti! Sako: „O kam“? Skauda, sunku – kam to reikia?“

Pasiteisinimų, deja, nėra

Šarūnas sako, kad svarbiausia yra žinoti, ko nori. Anot jo, dažniausiai žmogus suvokia tik tai, kad nori būti laimingas. „Pradėti nuo kūno yra labai paprastas kelias, nes jį galima pasverti, pamatuoti. Kai prasideda kalbos apie dvasingumą, visokius guru, tampa nebeaišku, apie ką kalba – nėra, kaip patikrinti. Kūną labai paprasta patikrinti – tiesiog matai, kaip jis veikia“, - sako Šarūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis neslepia žinantis ne vieną grožio receptą – net krūtinę sako galintis padidinti be chirurginės intervencijos. „Gal trimis dydžiais ir nepadidės, bet ji turės gražią, gyvą formą, ne plastmasinę, ne silikoninę. Ateikit, padarysim!“ – sako fitneso specialistas.

Jis įsitikinęs, kad būtent sveikas kūnas yra pagrindinė laimės sudedamoji dalis. „Žodis sveikas yra nuo žodžio suveikia, veikia. Jei kūnas neveikia, apie kokią laimę galima kalbėti? Kai esi sveikas, nori lakstyti, judėti, šokinėti iš laimės. Sako „šokinėja iš laimės“, o ne „sėdi iš laimės“, – sako Šarūnas.

Pasak jo, net Indijos jogai asanas daro ne šiaip sau, o būtent tam, kad kūnas gerai veiktų, kad netrukdytų medituojant. Šarūno įsitikinimu, visa paslaptis čia ir glūdi – kūnas neturi mums trukdyti, jis turi mums tarnauti.

„Kūnas turi tarnauti tam, kam nori, kad jis tarnautų. Nori greitai bėgioti – susitvarkyk taip, kad kūno viršus būtų lengvas, nori sunkiąja atletika užsiiminėti – atitinkamai reikės ją didinti. Viskas yra tik prioritetų klausimas. Ir baikite kartoti, kad neturite laiko – visi mes turime 24 valandas“, – sako Šarūnas, įsitikinęs, kad kai norime, laiko visada atrandame.

REKLAMA

Anot jo, puikiausias pavyzdys – daugelio iš mūsų dienotvarkės epizodas: „Grįžta žmogus iš darbo, pasikabina paltą ir pasiimą televizoriaus pultelį. Rezultatas – penkios valandos nužudyto laiko, kasdien! 150 valandų per mėnesį – ir mankštos negalima padaryti? Nejuokinkit! O paskui toks žmogus, visiškai susivaręs savo gyvenimą, dar sako – tos blondinės riestais užpakaliukais – juk kvailos!“

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų