REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko gero visiems teko bent kartą susidurti su vaikiškomis isterijomis. Kaip jas suvaldyti ir sutramdyti? Toli gražu ne kiekvienas randa teisingą išeitį. O psichologai siūlo pagrindines rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Analizuokite savo vaiką

Vaikų isterijos gali būti kaip charakterio ar vaiko temperamento išraiška. Dažnai vaikai yra labai geri manipuliatoriai. Vaikai manipuliatoriai pripranta gauti viską, ko jie nori, būtent per isterijas. Išaiškinti vaiko elgesį per manipuliacijas padės būtent stebėjimas. Analizuokite, kas padeda jam nusiraminti, kaip jis verkia. Jei jūs įsitikinsite, kad tai tik vaikiškos manipuliacijos, pats laikas pradėti veikti atitinkamai. Griežtai ir ryžtingai leiskite suvokti vaikui, kad jums nepatinka toks jo elgesys.

REKLAMA

Isterija gali prasidėti ir dėl nuovargio, noro miegoti arba paprasčiausiai išalkus. Išsiaiškinkite priežastis, ir vaiko isterija tuoj pat liausis.

Vaikiškos isterijos gali kilti ir dėl dėmesio trūkumo. Tokiu būdu jis siekia atsikovoti savo dėmesį. Yra pavojus, kad tai taps įpročiu – kai kurie vaikai ir suaugę taip pritraukia dėmesį. Svarbu parodyti vaikui, kad panašus elgesys yra netinkamas ir jums nepatinka. Vis dėl to, reiktų susimąstyti apie tai, kaip galima būtų atkreipti į vaiką daugiau dėmesio – ar tikrai jo suteikiate pakankamai. Taip pat paaiškinkite, kad jūs, kaip suaugęs žmogus, gaištate laiką ir kitiems svarbiems darbams bei reikalams.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai save išmano pats vaikas. Dažniau su juo kalbėkitės, praleiskite kokybiškai laiką, analizuokite jo nuotaikas, interesus, norus ir pareigas.

Isterija? Nukreipkite jo dėmesį

Taigi, vaiko isterija įkarštyje. Pagaukite tą momentą, kai vaikas įkvepia, kad pradėtų naują savo riksmą, ir pradėkite pasakoti, rodyti kažkokią kitą įdomią istoriją.

Kūno kontaktas

Jei vaiko isterija jau prasidėjo, pabandykite paimti vaiką ant rankų, priglauskite prie savęs, ir kartodami vis tą pačią raminančią frazę, laukite kol jis nurims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlikite ramūs

Vaiko isterijas galima nuraminti tik pačiam išliekant ramiam. Tėvai jokiais būdais negali patys pulti į isteriją. Jei vaikas isterikuoja, kad jam reikia kažkokio pirkinio, reikia stengtis jį nuraminti: „Aš suprantu, tu pyksti, kad mes negalime tau šito daikto nupirkti... Suprantu, kad tu įsižeidęs.“ Iš kitos pusės naudinga būtų ir tokia frazė: „Kai tu nusiraminsi, mes pakalbėsime su tavimi, kas atsitiko.“ Iš pradžių vaikas gali jūsų neišgirsti, tačiau kartokite šią frazę, - jei reikės ir 20 kartų, - ir jūsų ramybė tikrai nugalės. Būtinai išsiaiškinkite su vaiku, kodėl jis taip elgiasi, užjausdami jį ir parodydami dėmesį.

REKLAMA

Pamirškite apie pašalinius

Suaugusiųjų ramybei dažnai sutrukdo tas faktas, kad į juos visi aplink žiūri. Kad nekreiptumėte į tai dėmesio, iškart pagalvokite, kad į tokias situacijas yra patekęs ne vienas. Pamirškite apie „žiūrovus“.

Naudokite logiškus paaiškinimus

Nuo 3-5 metų vaikai jau priima logiškus suaugusiųjų pasiaiškinimus. Jūs privalote išmokyti vaiką išgyventi ir džiaugsmą, ir nemalonumus, o ne vaidinti, kad nieko neįvyko. Aiškinti garsiai rėkiančiam vaikui – neįmanoma, todėl reikia būtinai sulaukti vaiko isterijos pabaigos.

REKLAMA

Nesileiskite kaltinami

Blogą vaiko elgesį, taip pat ir isteriją, mes esame linkę „nurašyti“ netinkamam vaiko charakteriui, paveldėtam iš giminaičių – tėvo, mamos, dieduko ar močiutės. Kartais kaltiname ir patys save. Tačiau nereikia to daryti, ypač isterijos įkarštyje.

Vaikų isterijos gali jus ištikti visai netikėtai, prie nepažįstamų jums žmonių, svarbaus susitikimo metu ir pan. Todėl ne vienas tėvas tokiu metu nežino, ką daryti ir neretai imasi agresijos. Susiimkite ir atminkite viską, kas buvo rašyta aukščiau šiame straipsnyje. Sėkmingų sprendimų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų