REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip žinia, praėjusią savaitę „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį su Norvegijos bendrove „Höegh LNG Ltd.“ dėl gamtinių dujų plaukiojančios saugyklos nuomos.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo niekas lyg ir nedrįsta ginčytis. Ketinama 10 metų išsinuomoti didelį laivą. Bendros investicijos už šį malonumą siektų apie 2 mlrd. litų. Terminalo galia teoriškai patenkintų Lietuvos dujų poreikį, nors didžiausias vartotojas – bendrovė „Achema“ – sutartį su rusais jau pasirašė ir lieka neaišku, kodėl terminalo reikia tokio, o ne didesnio ar mažesnio.

REKLAMA

A. Sekmokas džiaugiasi, kad viskas vyksta pagal grafiką

Po Vyriausybės posėdžio dėl suskystintų dujų terminalo statybos projekto įgyvendinimo energetikos ministras Arvydas Sekmokas neslėpė džiaugsmo, kad viskas vyksta pagal grafiką.

„Klaipėdos nafta“ pilnai vykdo darbų grafiką, likę darbai – poveikio aplinkai įvertinimas ir konkursas dėl gamtinių dujų tiekimo, kaip ir numatyta, vykdomi pagal grafiką, viskas kontroliuojama ir vykdoma. Klaipėdos uostas irgi pradėjo darbą, paskelbė konkursą atlikti geologinius gręžinius dėl dugno gilinimo ir dėl prieplaukos statybos suskystintam gamtinių dujų terminalui. Tai irgi darbai vyksta pagal grafiką“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek džiaugsmo ministrui matyt teikė projekto pajudėjimas iš mirties taško, nes prieš tai būta karčios patirties, kai A. Sekomokui teko pripažinti, kad nesugeba tesėti savo pažadų bei jo siūlomi energetiniai „eksperimentai“ buvo nesuderinami su teisės aktais.

Balsas.lt žurnalistės paklaustas, ar nederėjo pirma pasitvirtinti nacionalinės energetikos strategijos, kuri niekaip nepriimama Seime, o paskui priiminėti jos įgyvendinimui reikalingus įstatymus bei pasirašinėti sutartis, A. Sekmokas atsakė:

„Visų pirma, reikia turėti galvoje, kad koncesijos sutartis bus tvirtinama Seime, jos parafavimas ar pritarimas Vyriausybei dar nėra galutinis žingsnis ir, aš manau, kad yra pagrįsta su visu paketu, t.y. koncesijos sutartimi ir reikiamų įstatymų pataisomis, į nacionalinę energetikos strategiją eiti kaip su vienu paketu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Masiulis: sandėrį turim neblogą

„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis patikino, kad sandėrį lietuviai turi tikrai neblogą.

„Laivo nuoma vienai dienai yra 156, 200 dolerių, dešimt metų nuoma, po dešimties metų mes tą laivą turėsime opciją įsigyti. Opcijos kainos pasakyti negalime pagal susitarimą su „Höegh LNG Ltd.“, bet įvertinus tą galimybę ir žinant, kad laivas tarnaus daugiau nei 10 metų, jis turi tarnauti 40 metų, per likusius metus mūsų kaštai reikšmingai sumažės“, - aiškino jis.

REKLAMA

B. Vėsaitė: tai gali būti pražūtinga „Klaipėdos naftai“

„Pavojinga tendencija ta, kad neįvardijamas konkretus dujų pardavėjas. Nuo to daug kas priklauso. Per ilgas ir nelogiškas yra numatomas nuomos laikotarpis – 10 metų. Įgulą išmokyti pakanka dvejų–trejų metų. <...> Terminalo statybų finansinių šaltinių taip pat nematome. Klaipėdos uosto direkcijos artimiausioje finansų perspektyvoje tai neatsispindi, o bendrovei „Klaipėdos nafta“ tai gali būti pražūtinga. Prisiminkite, kad valstybės bendrovių pelnas, kurį jos galėtų investuoti, pagal konservatorių biudžetinius planus – paimamas į biudžetą“, – yra sakiusi šešėline energetikos ministre pakrikštyta socialdemokratų narė Birutė Vėsaitė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad iš šios bendrovės planuojama gauti 535 mln. litų linijai nuo terminalo iki magistralinio vamzdyno nutiesti, o tai yra vienas kelių sužlugdyti „Klaipėdos naftą“, kuri yra strateginis objektas.

Lietuva gali teikti priešieškinį „Gazprom“

Balsas.lt primena, kad praėjusią savaitę Rusijos gamtinių dujų koncernas „Gazprom“ pranešė kreipęsis į tarptautinį arbitražą dėl Lietuvos vyriausybės atliekamos gamtinių dujų sektoriaus pertvarkos.

A. Sekmokas pripažino, kad posėdžio metu buvo aptarinėjamos arbitražinės „Gazprom“ bylos aplinkybės ir buvo svarstoma, kokių žingsnių bus imtasi. „Kažkokių ypatingų žinių nėra, ramiai ir santūriai žiūrime į Gazprom arbitražinį ieškinį, galbūt yra ir galimybė priešieškinį teikti, mūsų pozicijos, turint galvoje ir vasario 27 dienos susitarimus, yra pakankamai patikimos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų