REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot HSBC vyriausiojo ekonomisto Stepheno Kingo, ilgą laiką didžiausiu galvos skausmu investuotojams buvo tapusi Graikija, tačiau pastaruoju metu nerimą ima kelti įtampa naftos rinkoje, rašo CNBC.

REKLAMA
REKLAMA

HSBC pranešime teigiama, kad kylančios naftos kainos tendencija gali sutrikdyti išsivysčiusio pasaulio ekonominį atsigavimą. Tuo tarpu besivystantys ūkiai gali susidurti su infliacijos grėsme.

REKLAMA

Naftos kaina kopia į naujas aukštumas ir artėja prie rekordinės 147 JAV dolerių už barelį sumos, kuri buvo pasiekta 2008 metais. Pagrindine kainos kilimo priežastimi dažnai įvardijama įtampa Persijos įlankoje, kurią pakurstė Irano branduolinė programa.

Vis dėlto, kaip pastebi „The Economist“, nenumaldomą naftos brangimą lėmė keletas nepalankiai susikosčiusių veiksnių. Ginčai dėl naftotiekio sumažino naftos srautą iš Pietų Sudano. Tuo pat metu embargas Sirijai ir nesiliaujantys neramumai šioje Artimųjų Rytų valstybėje sutrikdė jos naftos pramonę. Be to Jemene prasidėjo naftos darbuotojų streikai. Maža to, Šiaurės jūroje teko uždaryti keletą pasenusių naftos platformų. Prie įtampos prisideda ir neužtikrintumas dėl padėties stabilumo Nigerijoje, Irake bei Bahreine. Išvardintų veiksnių visuma prisidėjo prie pastaruoju metu augančios naftos kainos.

REKLAMA
REKLAMA

S. Kingas pastebi, kad naftos rinkos pokyčius sąlygojo ne tik geopolitiniai įvykiai. Viena iš priežasčių, lėmusių naftos kainos augimą – JAV aktyviai vykdyta kiekybinio ekonomikos skatinimo programa. Pinigų pasiūlos padidėjimas lėmė tai, kad JAV dolerio vertė alternatyvių vertės kaupimo priemonių atžvilgiu krito.

HSBC pranešime teigiama, kad nederėtų visos kaltės suversti vien tik JAV, nes tuo pat metu kiekybinį skatinimą propagavo ir Jungtinė Karalystė. Savo ruožtu Europos centrinis bankas vykdė ilgo laikotarpio refinansavimo operacijas, jam nenusileido ir Japonijos centrinis bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedera pamiršti ir augačio kylančių ūkių aptetito energetikos išteklių atžvilgiu.

Svarbiausias klausimas – kiek dar kils naftos kainos ir kokia bus aukščiausia kainos riba? Atsakymai į šiuos klausimus priklausys nuo tolimesnių politinių įvykių Viduriniuose Rytuose.

HSBC nuomone viršutinė naftos kainos riba gali pakilti iki 150 ar net 200 JAV dolerių už barelį.

S. Kingo teigimu, remiantis prielaida, kad pagrindinis naftos kainos kilimo veiksnys šiuo metu yra politinė įtampa Persijos įlankoje, galima teigti, jog vidutiniu laikotarpiu turėtų įvykti teigiama kainų korekcija.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad naftos kainą nemaža dalimi lemia ir nuolatinis kylančių ūkių augimas, kuris sąlygoja augančią paklausą, tad ilguoju laikotarpiu neverta tikėtis pigios naftos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų