REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę startavo pirmieji šalyje medienos aukcionai. Pirmosiomis kregždėmis tapo Dubravos eksperimentinė mokomoji ir Panevėžio miškų urėdijos.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiu metu tokie aukcionai startuos ir kitose šalies urėdijose.

Aukcionas vyko sklandžiai

Dubravos mokomoji eksperimentinė  miškų urėdija aukcione pardavė 150 kubinių metrų popiermedžio.

REKLAMA

Dubravos urėdas Kęstutis Šakūnas sakė, kad medienos aukcionas praėjo sklandžiai, ir užtruko apie 15 minučių.

„Vienas dalyvis medienos kainą šiek tiek kilstelėjo, tuo tarpu kitas nupirko už tiek, už kiek mes ir siūlėme“, - sakė K.Šakūnas.

Medienos aukcionas čia savaitę įvyko ir Panevėžio miškų urėdijoje – čia parduota 1650 kubinių metrų pjautinių drebulės rąstų.

„Džiaugiuos, kad į valstybinę miškų sistemą ateina naujos technologijos, kurios didina valstybinių miškų vertę. Manau, kad tai nelabai patinka tiems, kurie vis dar ragina išdraskyti racionaliai dirbančią valstybinių miškų sistemą. Manau, kad būtent tokia apvaliosios medienos pardavimo sistema turi ateitį, siekiant, kad valstybė už pasrduotą medieną gautį didžiausią kainą. Tokias išvadas daryti verčia ir kitų šalių patirtis, kur mediena jau yra parduodama tik tokiais būdais“, - kalbėjo K.Šakūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Perspektyva – gera

Pasak Generalinės miškų urėdijos generalinio miškų urėdo pavaduotojo Gintaro Visalgos, pirmieji rezultatai ir pirkėjų domėjimasis aukcionais leidžia daryti išvadas, kad toks medienos pardavimo būdas ateityje taps dar labiau populiarus.

„Šiuo metu situacija apvaliosios medienos rinkoje yra kintanti – mažėja jos paklausa. |Miškų  urėdijos priverstos mažinti pardauodamos medienos kainą. “, - sakė G.Visalga.

Anot pašnekovo, akivaizdi ir elektroninės prekybos mediena nauda.

„Visus pirkėjus ir pardavėjus išlaisvinam nuo popierizmo, žmonės mažiau apkrauti darbu. Dabar visą tai, ką darė žmonės, atlieka kompiuteris. Medienos galima nusipirkti vos keliais mygtuko paspaudimais“, - kalbėjo G.Visalga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasisako už sąžiningą konkurenciją

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LIBITIOMA prezidentas Remigijus Lapinskas vertina ir džiaugiasi, jog valstybinių miškų valdytojai siekia skaidrinti medienos pardavimo sistemą ir visiems pirkėjams sudaryti sąžiningos konkurencijos sąlygas.

„Manau, kad medienos aukcionai turi perspektyvą. Mes jais domimės ir juose dalyvausim. Bet natūralu, kad mūsų nesudomins pasiūlymai pirkti medieną aukštomis kainomis, jei jos galime gauti pigesnėmis.

Urėdijoms jas sumažinus iki rinkos kainų, aukcionuose dalyvausim ir varžysimės“,  - sakė R.Lapinskas.

REKLAMA

Pirko „akluoju būdu“

Pagal naujas Prekybos mediena taisykles, nuo šių metų ji parduodama aukciono būdu per elektroninę pardavimo sistemą AMEPS.

Medieną parduodančios šalies miškų urėdijos interneto tinklalapyje skelbia apie parduodamą medieną, o čia pat įsiregistravę pirkėjai siūlo už ją savo kainą. Mediena parduodama didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui.

Iki šiol mediena būdavo parduodama „akluoju būdu“ - skelbiant konkursus, kai pirkėjai medienos kainas pateikdavo užklijuotuose vokuose, o vėliau atplėšus juos jų keisti jau nebegalėjo.

REKLAMA

INFOBOX

Aukciono būdu per elektroninę sistemą bus parduodama visa didmeninei prekybai skirta mediena, kuri sudaro 90 proc. valstybiniuose miškuose pagamintos medienos.

Mažmeninei prekybai skirtos medienos (apie 10 proc.), kaip ir iki šiol, pirkėjai galės įsigyti tiesiogiai iš pardavėjų.

Elektroninėje erdvėje aukciono būdu bus parduodama tik valstybiniuose miškuose pagaminta mediena, privačių miškų savininkai ją pardavinės kaip ir iki šiol – šalių susitarimu.

Apvaliosios medienos elektroninė pardavimų sistema buvo sukurta operatyviai teikti informaciją apie valstybiniuose miškuose pagamintos apvaliosios medienos ir kirtimo atliekų pardavimo aukcionuose parduodamus asortimentus, miško kirtimo atliekas ir pardavimo sąlygas medienos pirkėjams elektroninėje erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektroninėje erdvėje aukciono būdu vyks visų rūšių medienos pirkimai – ir trumpalaikiai, ir pusmečio, ir ilgalaikiai.

Pasibaigus aukcionui pirkėjas su pardavėju sudarys tokias pat sutartis, kaip ir anksčiau. Pagal Medienos pardavimo taisykles medienos pardavimo sutartys gali būti trumpalaikės, pusmečio ir ilgalaikės.

Trumpalaikiai pardavimai elektroninėje erdvėje startavo jau dabar. Pusmečio prasidės nuo vasaros, o ilgalaikiai – nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Jurgita Činkienė,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų