REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mokslininkai sukūrė įrenginį, kuris, pasak jų, iš nuotekų gali pagaminti elektrą, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų komanda iš Pensilvanijos universiteto teigė, jog šiuo atradimu galėtų pasinaudoti ekonomiškai silpnos šalys, kurios ekonomiškiau galėtų tiekti švarų vandenį ir elektros energiją savo gyventojams.

REKLAMA

Mokslininkai Nyderlanduose jau kelerius metus atlieka tyrimus, norėdami išsiaiškinti, kaip būtų galima gaminti atsinaujinančią energiją šalies pakrantės teritorijoje, kur susilieja upių ir jūros vanduo.

Naudojantis atvirkštinės elektrodializės metodu įmanoma atlikti šį procesą, kada per pusiau laidžias jonų membranas iš vandens atskiriami jonai. Tačiau ši technologija kelia problemų dėl to, jog norint atlikti šį procesą reikalingas didelis membranų skaičius. Be to, tokio tipo elektros gamyklos turi būti įrengtos prie jūros.

Tačiau Pensilvanijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, jog membranų skaičius gali būti sumažintas, o energijos galingumas padidintas pasinaudojant dar viena technologija – mikrobų kuro elementais. Ši technologija leidžia gaminti elektros energiją bei valyti vandenį. O pasinaudojus amonio hidrokarbonatu kaip pakaitalu, sistema galėtų veikti ir toli nuo jūros esančiose teritorijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų