REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Civilinių teisių organizacija, pareiškusi, jog Alabamos valstija skriaudžia ispanakalbius, padavė šią į teismą dėl praėjusių metų viduryje patvirtinto griežčiausio šalyje imigracijos įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA

Pietinio skurdo centro pranešime „Alabamos gėda: karas dėl imigracijos“ pateikiama keliolika istorijų apie tai, kaip valstija elgiasi su ispanakalbiais – legaliais bei nelegaliais gyventojais. Pasak centro darbuotojų, nuo rugsėjo mėnesio šie sulaukė daugiau nei 5200 skundų.

REKLAMA

Alabama šį įstatymą patvirtino praėjusių metų birželio mėnesį. Remiantis juo, policijos pareigūnai turi teisę suimti asmenis, negalinčius pateikti tinkamų dokumentų, įrodančių jų legalų buvimą šalyje. JAV Apeliacinis teismas blokavo kai kurias dalis, tarp kurių – reikalavimas registruojantis mokslo metams pradinėje ar vidurinėje mokykloje pateikti tam tikrus dokumentus, tačiau didžioji dalis įstatymo vis dėlto įsigaliojo.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime „Alabamos gėda: karas dėl imigracijos“ pateikiama istorija, kaip jaunai moteriai ligoninėje buvo atsisakyta suteikti skubią medicinos pagalbą; kaip ispanakalbiui nebuvo parduoti batai, nes šis negalėjo pateikti „amerikietiško“ pažymėjimo; kaip ispaniškai kalbanti darbuotoja patyrė savo viršininko smurtą, kai ši jo paprašė atsiskaityti už darbą.

Manoma, jog šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvena šiek tiek daugiau nei 11 milijonų nelegalių imigrantų.

Panašius įstatymus patvirtino ne tik Alabama, bet ir Indiana, Pietų Karolina, Juta, Arizona. Tiesa, pastarųjų įstatymus blokavo JAV apeliaciniai teismai tikindami, jog tai prieštarauja Konstitucijai, o imigracijos įstatymus reguliuoti gali tik federalinė valdžia. Tuo tarpu valstijos tikina, jog vyriausybė nepadarė nieko, kad sutvarkytų imigracijos netvarką šalyje.

Pagal USAToday.com informaciją parengė Kamilė NEMEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų