REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pats V. Gailius (atleistasis FNTT vadovas – red. past.) pripažino, kad Prezidentė jam skambino. Tik dabar tapo neaišku, ir mėginsime išsiaiškinti, ar skambučiai buvo jos, ar jos pavaldinių inicijuoti“, – sakė Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis atskleidė, kad komisijos narius nustebino motyvai, lėmę sprendimą atimti pareigūnams leidimą dirbti su slapta informacija.

REKLAMA

„Mus labai nustebino motyvai atimti teisę dirbti su slapta informacija – alkoholio ir narkotikų vartojimas. Tai sužinojome tik šiandien, dar vakar mes to nežinojome“, – sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Kažkam buvo naudinga nutekinti informaciją

Spaudos konferencijoje L. Kernagis išsakė prielaidą, kad kai kam galbūt buvo naudinga, kad informacija pasklistų.

„Ta informacija, kuri skaitėsi slapta, nebuvo labai slapta. Saugumui buvo ideali aplinka tą informaciją pasiimti. Ir tas kambarys, su mobiliais telefonais, su galimybėmis pasiklausyti per langus. Ar tik nebuvo sąmoningai vykdoma, kad ta informacija nutekėtų. Aiškėja, kad vienas iš aukštų prokurorų, kurie tyrė tą bylą, turi labai artimų sąsajų su tuo, kas tą informaciją gavo“, – aiškino Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes prisikapstėme prie tokių dalykų, kaip to negalėjo padaryti prokuratūra?“, – aiškino L. Kernagis.

Anot jo, tai greičiausiai sistemos problema.

„Kažkas naudojasi tuo, kad Seimas žioplas, nedarnus, nevieningas, tuo naudojasi ir tarnybos, kurios tas situacijas gali valdyti“, – sakė L. Kernagis.

Anot L. Kernagio, ne taip svarbu, kas nutekino informaciją – svarbiau, kas ir kaip su tuo susiję.

„Mes patys komisijoje matėme, mums abu FNTT pareigūnai pateikė vieną popierių, kuriame akivaizdžiai parodė, kad galimai buvo daromas spaudimas, kad jie nusišalintų nuo kai kurių tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje L. Kernagis jis pripažino, kad netrūko bandymų menkinti komisijos atliekamą tyrimą dėl dviejų pareigūnų atleidimo.

„Kliūčių labai daug, ir jų su kiekviena valanda vis didėja. Jeigu mums nepavyks paskelbti išvadų, paskelbsime bent jau atskiras savo nuomones“, – sakė jis.

(papildyta 14:30)

R. Palaitis – tik vykdytojas?

Parlamentaro Naglio Puteikio teigimu, pats ministras Raimundas Palaitis esą negalėjęs priimti sprendimo atleisti du aukštus FNTT pareigūnus.

„R.Palaitis tokio žingsnio žengti neturėjo teisės. Tokiu savo žingsniu jis sukėlė chaosą, bet mano nuomone, telefoninė teisė eina iš kitų jėgų –  prezidentūros patarėjų, susijusių su saugumu. Ir pats saugumas pasidarė itin galingas, – teigė žurnalistams N. Puteikis. – Aš šioje situacijoje matau ne Prezidentės, aš matau prezidentūros patarėjų įtaką – jie mėgaujasi savo galia“.

REKLAMA

Anot jo, galimybę susidaryti tokiai situacijai sukūrė pats Seimas.

„Seimas sustiprino spectarnybas, jis išleido džiną iš butelio. (...) o spectarnybų vadovai elgiasi kaip su darželinukais“, – spaudos konferencijoje pareškė N. Puteikis.

Filosofas: tai institucijų kovos

Anot filosofo Vytauto Rubavičiaus, „Snoro“ istorijoje labai daug neaiškumų.

„Snoro“ istorijoje yra daug neaiškumų, ir manau, kad tam nevadovavo prezidentė. Ne pati prezidentė renka informaciją. Informaciją filtruoja, pateikia analitikai, ir ji gula ant prezidentės stalo. (...) Nežinoma, kas formuoja tas analitines pažymas, kas sukuria tokią situaciją, kad prezidentė ima ir paskambina, žinodami tam tikrus jos charakterio ypatumus. Žmonėms su tam tikru išsilavinimu nesunku modeliuoti situaciją, kad Prezidentė tai padarytų“, – teigė jis.

REKLAMA

Pasak V. Rubavičiaus, „Snoro“ istorija „rodo bendradarbiavimą tam tikrų struktūrų, nes nemanau, kad Generalinė prokuratūra ne  šiaip sau kelis mėnesius nepradėjo tyrimo“.

Kaip vieną iš galimybių jis įvardijo tai, kad „tos institucijos vykdo savas kovas, bando įgyvendinti savus siekius“.

Ką sukrės Antikorupcijos komisijos išvados?

N. Puteikis neatmeta, kad visa „Snoro“ istorija galėjusi būti priežastis nušalinti neparankius pareigūnus.

„Snoro istorijos metu buvo šaudomi du zuikiai. (...) V. Vasiliauskas tris kartus eina demonstratyviai pro žurnalistus pas generalinį prokurorą. Aš įsivaizduoju, kad tai buvo daroma tyčia – kad „Snoro“ akcininkai bėgtų. Ir atsiranda pretekstas imti banką tą pačią minutę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spėju, kad tai dirbtinai sukurta situacija sutvarkyti banką ir V. Gailių su V. Giržadu. Dabar viskas stojasi į savo vietas. Komisijoje Seimo nariai susivienijo, išvados sukrės teisininkų bendruomenę, „prezidentūrėles“, – sakė jis.

„Iš to išloš visa Lietuva, įtariu, ne vienam teks pasitraukti iš pareigų“, – prognozavo N. Puteikis. Jis pridūrė manąs, kad  jeigu tirti pareigūnų atleidimo klausimą būtų patikėta kuriam nors seimo komitetui, o ne komisijai, „būtų buvęs šnipštas“.

Išvadas dėl FNTT pareigūnų – buvusio šios institucijos vadovo V. Gailiaus ir jo pavaduotojo V. Giržado atleidimo Seimo Antikorupcijos komisija ketina paskelbti ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų