REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neįprastai šią mokslo savaitę pradėjo Anykščių Jono Biliūno gimnazijos auklėtiniai – pamokas mokykloje jie iškeitė į pažintį su kino technika.

REKLAMA
REKLAMA

Moksleiviai tris dienas mokėsi techninio kino raštingumo kino kompanijos „Čiobreliai“ įrengtoje studijoje. Kartu su dar 8 šalies mokyklų auklėtiniais gimnazijos moksleiviai buvo atrinkti dalyvauti nemokamose kūrybinėse kino dirbtuvėse, kurias vasario–gegužės mėnesiais rengia mokykloms skirto projekto „Mokausi iš kino“ organizatoriai. Dirbtuvių dalyviai, priklausomai nuo amžiaus ir domėjimosi srities, išbandys jėgas 4 rūšių – animacijos, vaidybinio bei dokumentinio ir techninio kino raštingumo – kūrybinėse dirbtuvėse.

REKLAMA

„Smagiausia buvo ruoštis filmavimui: nuspręsti, koks turi būti apšvietimas, kur kamerą reikia pastatyti. Dirbtuvių metu buvau atsakingas už apšvietimą, nešiojau kranus, rinkau vietas lempoms pakabinti, stovams padėti.Ko aš išmokau? Supratau, kad daug vargo ir pastangų reikia įdėti, kad pastatytum filmą, nors iš šono atrodo kitaip“, –  kalba17-etis Erlandas iš Anykščių Jono Biliūno gimnazijos.

Kartu su bendraamžiais techninio kino raštingumo dirbtuvėse Erlandas susipažino su technine filmavimų puse, o vėliau praktiškai išbandė svarbiausią kino techniką: kino kameras, šviestuvus, operatorinį kraną, vežimėlį su bėgiais, žaliąjį ekraną ir t.t. Vadovaujami profesionalių kino operatorių moksleiviai sukūrė filmą apie paštininkus pagal kompanijos „Čiobreliai“ parengtą scenarijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesu tikra, ar moksleivių įgytos žinios ir patirtys realiai galėtų būti pritaikytos pamokose, tačiau jos itin svarbios jų kūrybiškumui ir saviraiškai ugdyti, darbo įgūdžiams komandoje formuoti. Tuo labiau, kad mokymuose dalyvavo moksleiviai, kurie domisi kinu, yra įsitraukę į mokykloje veikiančio neformalaus kino klubo veiklą. Dauguma moksleivių su kinu buvo susidūrę ir praktiškai: vasarą dalyvavome savaitės trukmės kūrybinėse kino dirbtuvėse „Atrask savo kiną“, – pasakoja Renata Miškinienė, Anykščių Jono Biliūno gimnazijos projektų kuratorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau netrukus į „Mokausi iš kino“ kūrybines kino dirbtuves atrinkti moksleiviai (1-4 klasių) dalyvaus animacinio kino dirbtuvėse, kurių metu kurs animacinius filmukus. 5-10 klasių mokiniai, patekę į vaidybinio kino dirbtuves, sužinos, kaip kuriamas vaidybinis kinas, susipažins su kino gamybos terminais, filmo kūrimo etapais ir patys praktiškai juos pereis, o vyriausieji 11-12 klasių moksleiviai dalyvaus dokumentinio kino dirbtuvėse. Jie gilinsis į dokumentinio kino specifiką, skirtingus jos žanrus, ieškos aktualių temų ir herojų filmavimams.

„Mokausi iš kino“ kūrybinių kino dirbtuvių metu sukurti trumpametražiai filmai bus viešai parodyti parodyti „Skalvijos“ kino ekrane kovo 31 d. Įėjimas į peržiūrą yra nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų