REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos šalių kontekste Lietuvos valstybinių miškų sektoriaus generuojama kapitalo grąža yra viena didžiausių

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstybinis miškų sektorius valstybei sumoka 17 procentų mokesčių nuo gaunamų pajamų, kai tuo tarpu Švedijoje šis skaičius siekia 10 procentų.

REKLAMA

Vis nerimstant kalboms apie mažą valstybės įmonių miškų urėdijų kapitalo grąžą, praėjusiais metais Aleksandro Stulginskio universitete buvo parengtas mokslinis - taikomasis darbas „Valstybinės reikšmės miškų vertinimo metodikos parengimo ir jos pritaikymo bei turto grąžos iš miško vertinimo rekomendacijos ES šalių patirties kontekste“. Šiame darbe pateikta informacija apie kai kurių Europos Sąjungos šalių turto ir nuosavo kapitalo grąžos palyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kapitalo grąža valstybinėse miško įmonėse 2010 m., % (nuotr. Organizatorių)

 

Lietuvos valstybinių miškų sektoriaus generuojama kapitalo grąža yra didžiausia tarp lygintų šalių.

Lietuvoje santykinai didelė dalis valstybinių miško įmonių išlaidų yra skiriamos viešosioms paslaugoms ir tiesiogiai neuždirba pajamų. Tuo tarpu daugelyje ES šalių valstybinio miško sektoriaus veikloje aiškiai atskiriamos išlaidos, kurių tikslas yra visuomeninio intereso tenkinimas. Tokios išlaidos apskaitomos atskirai ir dažnai finansuojamos (pilnai arba dalinai) iš valstybės biudžeto. Objektyvus turto grąžos palyginimas tarp skirtingų šalių, atsižvelgiant į išlaidas viešajam interesui, yra sudėtingas dėl skirtingų šių išlaidų klasifikavimo ir apskaitos skirtumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aleksandro Stulginskio universiteto 2011 m. moksliniame taikomajame darbe pateikti duomenys iliustruoja, kad valstybinių ir akcinių bendrovių miško įmonių valstybei mokamų mokesčių dydžiai, apskaičiuoti nuo gaunamų pajamų, yra vieni iš didžiausių.

 

 Mi6kininkyst4s veiklos pelningumo paluginimas (nuotr. Organizatorių)

2010 m. Vokietijoje Žemutinės Saksonijos žemėje jie sudarė 4 proc., Švedijoje 10 proc., Latvijoje 2009-2010 m. 5-6 proc., Lietuvoje* prognozuojama, kad 2011 m. šis rodiklis bus 17 proc. (arba 94 mln. litų), o 2012 m. – 20 proc.

Valstybinių miškų sektoriui (miškų urėdijoms) patvirtintas strateginis veiklos planas, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu 2009-2013 m. periodui nustatytas kirtimų apimtis.

REKLAMA

Šių metų sausio mėnesį Ūkio ministerijos parengtose Nuosavybės gairėse numatoma, jog per 2011-2015 m. periodą visų valstybės valdomų įmonių kapitalo grąža padidės nuo 5 procentų iki 8,8 procento. Tuo tarpu valstybės įmonių miškų urėdijų kapitalo grąžą jau 2010 m. siekė 13 procentų, 2011 m. – 17 procentų, o 2013 metais numatoma pasiekti 18,5 procento.

Valstybės įmonių miškų urėdijų kapitalo grąža 2010-2013 m. periodui

 Valstybės įmonių miškų urėdijų kapitalo grąža 2010-2013 m. periodui (nuotr. Organizatorių)

*-vertinant valstybinių miško įmonių kapitalo grąžą atsižvelgta į Aleksandro Stulginskio universiteto rekomendaciją - į nuosavo kapitalo vertę (ROE rodikliui skaičiuoti) įskaičiuota:

REKLAMA

metinė faktiškai iškirsto miško vertė, apskaičiuota nenukirsto valstybinio miško kainomis, kaip biologinio turto dalis, faktiškai tais metais generuojanti miško įmonių pajamas;

grynasis pelnas padidintas sumokėtų specialiųjų mokesčių (privalomieji atskaitymai nuo pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą valstybinį mišką bendrosioms miškų ūkio ir valstybės biudžeto reikmėms tenkinti) ir turto mokesčių dydžiu, atskaičius pelno mokestį.

***-Lietuvos Respublikos valstybės valdomos įmonės (Nuosavybės gairių pristatymas).

 

Užs.nr. 1960

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų