REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus mobiliojo ryšio paslaugų vartotojai mokės ne tik už atsisiųstų duomenų kiekį, bet ir už jų pobūdį, teigia Matsas Granrydas, 11-oje Europos valstybių veikiančios „Tele2“ grupės generalinis direktorius. Tai reiškia, jog duomenų kaina priklausys nuo to, ar jūs tiesiog naršote internete, ar naudojatės kokiomis nors paslaugomis, pvz. „Skype“ arba „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA

Matso Granrydo nuomone, skirtingai apmokestinant mobilųjį naršymą, naudojimąsi „Skype“ ar susirašinėjimą, ateityje tradicinės balso paslaugos gali tapti ir nemokamos, rašo „Verslo žinios“. Tačiau tai taip pat reiškia, jog kitos paslaugos, kurios iki šiol buvo nemokamos, arba bent iš dalies nemokamos, gali pabrangti.

REKLAMA

Pavyzdžiui, šiandien mobiliojo interneto kaina yra vienoda nepriklausomai nuo to, koks yra to mobiliojo ryšio turinys ir kokiu konkrečiai tikslu vartotojas šiuos duomenis naudoja – nesvarbu, ar tai „Skype“, ar tai kokio nors socialinio tinklo paskyra. Atskirai už tai mokėti nereikia – tačiau tik dabar. Nežinia, kaip tokia iniciatyva gali būti suderinta su internetines paslaugas teikiančių kitų kompanijų interesais, tačiau jei tai įvyks, papildoma ekonominė našta greičiausiai teks galutiniam mobiliojo ryšio vartotojui.

REKLAMA
REKLAMA

Naudojimosi mobiliuoju internetu apimtis pasaulyje auga daug greičiau nei iš šios veiklos operatorių uždirbamos pajamos. Pavyzdžiui, Lietuvoje trečią praėjusių metų ketvirtį operatoriams duomenų perdavimas atnešė 5,3 % pajamų. Tiesa, iki tol bent keletą metų ši dalis nuolat laikėsi apie 3 proc.

Mobilusis internetas operatoriams kelia iššūkių ne tik dėl nepakankamų pajamų iš šio investicijoms imlaus verslo, bet ir todėl, kad „Facebook“, „Google Talk“, „BlackBerry Messenger“ susirašinėjimo paslaugos ar „Skype“ balso ir vaizdo pokalbiai telefone yra nemokama atsvara ryšio tiekėjams daugiausia pelno atnešančioms paslaugoms.

„Megabaitas nelygu megabaitui. Todėl kai kuriose rinkose jau pradėjome teikti mobiliojo interneto paketus, leidžiančius ar neleidžiančius naudotis tam tikromis paslaugomis. Jei vartotojui pakanka tinklalapių naršymo ar nuotraukų siuntimosi, jis moka mažiau, o norintis naudotis susirašinėjimo ar pokalbių programomis už tą patį duomenų kiekį moka daugiau. Kuo geriau operatoriai mokės šifruoti duomenų srautą ir nustatyti, kokiomis paslaugomis vartotojas iš tikrųjų naudojasi, tuo tikslesni ir įvairesni bus mokėjimo planai“, – „Verslo žinios“ cituoja M. Granrydą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų