REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Birutė Galdikas, bene žymiausia orangutanų mylėtoja ir saugotoja, palikusi savo globotinius Borneo miškuose, trumpam atvyko į Lietuvą. Lietuvė, užaugusi Kanados lietuvių šeimoje, į savo tėvų ir protėvių šalį atvyko pristatyti knygos „Rojaus atspindžiai. Mano gyvenimas su orangutanais Borneo saloje“, kuri po 17 metų pagaliau buvo išversta ir į lietuvių kalbą.

Birutė Galdikas, bene žymiausia orangutanų mylėtoja ir saugotoja, palikusi savo globotinius Borneo miškuose, trumpam atvyko į Lietuvą. Lietuvė, užaugusi Kanados lietuvių šeimoje, į savo tėvų ir protėvių šalį atvyko pristatyti knygos „Rojaus atspindžiai. Mano gyvenimas su orangutanais Borneo saloje“, kuri po 17 metų pagaliau buvo išversta ir į lietuvių kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autorė labai džiaugiasi knyga. Anot jos, ji tiesiog puikiai išversta – gražia ir poetiška lietuvių kalba. Lėtai, apmąstydama kiekvieną žodį, Birutė Galdikas lietuviškai padėkojo knygos vertėjai Nidai Norkūnienei. Išgirdusi, kad knyga buvo išversta vos per keturis mėnesius, ji nuoširdžiai nustebo: „Tikrai? Neįtikėtina – japonai užtruko dvejus metus.“

REKLAMA

Kodėl unikali lietuvių išeivės knyga, išversta į devynias pasaulio kalbas, lietuvių kalba pasirodė tik dabar? Atsakymas paprastas – verslo pasaulyje ne viskas taip paprasta, o kartais tenka tiesiog laukti. Paėjusią savaitę Indonezijoje pristatytas dokumentinis kino kompanijos „Imax" filmas apie žymią mokslininkę ir jos veiklą, tačiau Lietuvos kino teatruose jo, deja, taip pat teks palaukti. Po dviejų mėnesių filmo tikimasi sulaukti DVD formatu.

REKLAMA
REKLAMA

Knyga apie gyvenimą – miške ir širdyje

„Šią knygą rašiau penkerius metus. Ją rašydama aš išmokau rašyti – perrašiau 30 kartų“, - knygos pristatymo popietėje sakė antropologijos ir biologijos mokslų daktarė B. Galdikas.

Ji prisipažįsta nerašanti dienoraščių, o visas mintis, sudėtas į knygą ir ne tik, laikanti galvoje. „Gal ir gerai būtų tuo užsiimti – padeda atsiminti, tačiau aš neturiu tam laiko“, - sako 41-erius metus Borneo miškuose, Indonezijoje gyvenanti mokslininkė.

B. Galdikas išties labai užsiėmusi – kasdien stebi ir tyrinėja orangutanus, ieško naujų, paleidimui į laisvę ruošia jau globojamus. Nors turi asistentų ir pagalbininkų, sako mieganti mažai. 6-7 mėnesius per metus tyrinėtoja ir kovotoja už orangutanų teises bei išlikimą praleidžia Indonezijoje, likusį laiką – Amerikoje, kur dėsto universitete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslinininkė pasakoja, kad sunkiausia kovoti ne su žmonėmis, o su požiūriu ir visą pasaulį apimančiomis jėgomis. „Indonezijos valdžia geranoriška, net padeda mums. Neprašyti skyrė du policininkus, kurie nuolat su manimi būna. Tačiau sunkiausia kovoti su globaliomis jėgomis – visa, kas susiję su verslu ir pinigais yra sunkiai pajudinama. Susitinku su žmonėmis, kurių valdomi pinigai siekia 9 bilijonus dolerių. Ne milijonus – bilijonus. Ir ką tokiems gali pasakyti? Be to, verslo žmogus ir šiaip yra kitoks, nuo pat mažens kitaip mąsto. Taigi vienintelis argumentas saugoti gamtą, tinkantis ir suprantamas visiems,  yra moralinis“, - sako B. Galdikas.

REKLAMA

Apie Indonezijos žmones mokslininkė atsiliepia tik gerai. „Jie labai ramūs, nekonfliktiški, visada siekia harmonijos. Jie tiesiog nenori konflikto, konfrontacijos. Tarkime, jei reikia ką nors atleisti iš darbo, jie prašo manęs, nes jiems tai labai nemalonu. Man irgi nemalonu, tačiau jie ypatingai šito vengia."

Kievienas iš mūsų galime rinktis: saugoti ar naikinti

Didžiausia problema ji įvardina besaikį palmių aliejaus vartojimą. Pasak jos, Jungtinėje Karalystėje mokslininkų buvo nustatyta, kad jis naudojamas 50-yje procentų visos pramonės produkcijos. Kremai, kita kosmetika, dantų pasta, bulvių traškučiai ar net liesas pienas – visų jų sudėtyje yra palmių aliejaus, kuris gamintojus vilioja maža kaina, paprastu išgavimu. Dėl šios priežasties jo gamybai reikalingų palmių miškai masiškai naikinami, dėl to nyksta ir orangutanai, kuriems nebelieka prieglobsčio.

REKLAMA

„Net savo viešbutyje Vilniuje radau muilą, kurio pagrindinis ingredientas – būtent palmių aliejus. Aš jo naudoti negaliu. Stebiu visus produktus, kuriuos naudoju, žiūriu, kad nebūtų palmių aliejaus. Tačiau dažnai net gilinantis yra sunku suprasti, kad sudėtyje jo esama – kartais būna tiesiog nurodyta, kad yra augalinių aliejų“, - sako B. Galdikas ir ragina visus būti atsargesniems, žiūrėti, ką vartojame.

Pirmojoje savo knygoje pasakojamą istoriją, apimančią tiek gyvenimą Borneo salų miškuose, tiek jos asmeninį gyvenimą, B. Galdikas tikina ateityje pratęsianti – kai turės laiko, kurio kol kas ne per daugiausia. Užsiėmusi mokslininkė turi ne vieną asistentą. „Daugiausiai norinčių su manimi dirbti žmonių laiškų sulaukiu iš Australijos, Europos. Turėjau tris asistentus lietuvius – priėmiau juos be jokio konkurso. Viena buvo puiki veterinarė, kitas būsimasis antropologas, o trečias – turtingų tėvų lėšomis apgyvendintas vaikinas", - juokiasi moteris. Pasak jos, visi trys šiuo metu tęsia karjerą ne Lietuvoje ir iš to taip pat galima daryti išvadas. Taip pat ji priduria, kad mielai laukia pagalbos iš savanorių, kurie norėtų prisijungti ir padėti saugoti nykstančius orangutanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaprastas paprastumas

Paklausta, ar turi kokių moteriškų silpnybių, mokslininkė susimąsto: „Tikriausiai ne. Kaip matote, nesu mados auka. Nešioju tik vieną, mano prosenelės man dovanotą apyrankę. Man patinka žiūrėti į papuošalus, tačiau jų nešioti nemėgstu ir nejaučiu poreikio.“ Juoda palaidine ir kelnėmis vilkinti moteris prisipažino priklausoma esanti tik nuo kavos – šio ritualo atsisakyti negalinti ir nenorinti. Taip pat neatsisakytų trupučio daugiau miego.

Anot B. Galdikas, apskritai būtent tokios veiklos ją imtis paskatino stiprus ryšys su gamta. „Mano tėvai ir Amerikoje gyveno labai lietuviškai. Tėtis, kuris buvo pusiau pagonis, kalbėjo lietuviškai, prenumeravo lietuvišką laikraštį, mama ypatingomis progomis pasipuošdavo tautiniais rūbais. Jei nebūčiau pasirinkusi orangutanų tyrinėjimo, tikriausiai būčiau tapusi ekologijos specialiste ir saugočiau miškus“, - sakė B. Galdikas. Ji prisimena orangutanų akyse tiesiog pamačiusi save.

REKLAMA

„Vienas mano pažįstamas sakė, kad tikriausiai praeitame gyvenime buvau orangutanas", - juokiasi moteris, kuri savo nepaprastu paprastumu galėtų užburti kiekvieną. Pusantros valandos trukęs pokalbis su B. Galdikas prabėgo lyg dešimt minučių. Jos pasakojimų pakerėti svečiai prarado laiko nuovoką, o įdomūs klausimai, kurių visi klausėsi visiškoje tyloje lyg vaikai mamos, vijo vienas kitą.

Primatologijos, gamtosaugos ir etologijos specialistė Birutė Galdikas yra pelniusi ne vieną pasaulinės reikšmės apdovanojimą už savo mokslinę ir gamtosauginę veiklą. 2010 m. jai suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas ir Lietuvos valstybės ordino ,,Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžius. Žinoma mokslininkė dėsto JAV ir Kanados universitetuose, taip pat vadovauja Tarptautiniam orangutanų globos fondui (Orangutan Foundation International). Šiuo metu Birutė gyvena tai Borneo saloje, tai Vankuveryje, tai Los Andžele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų