REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva, solidarizuodamasi su Europos Sąjunga, atšaukia savo ambasadorių iš Baltarusijos Edminą Bagdoną „konsultacijoms į savo šalį“. Apie tai po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Minske ką tik baigėsi Baltarusijoje akredituotų ES valstybių ambasadorių pasitarimas ir, vykdant vakar politiniame ir saugumo komitete Briuselyje priimtas rekomendacijas, nutarta šią savaitę grįžti konsultacijoms į sostinę“, – sakė ministras.

REKLAMA

Pasak ministro, iš viso savo ambasadas turi 15 ES valstybių, o taip pat delegatūrą, kurių atstovų iki šios dienos 14 valandos paprašyta išvykti.

Pasak ministro, sunku pasakyti kiek laiko truks „konsultacijos“. Tai priklausys nuo tolesnių ES ir Baltarusijos santykių krypties.

„Be jokios abejonės šiandien ar rytoj bus iškviestas Lietuvoje reziduojantis Baltarusijos ambasadorius, kuriam bus paaiškinta ir pristatyta Lietuvos pozicija“, – sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, Minsko pasiūlymas ES diplomatinei atstovei išvykti buvo neproduktyvus, nes tuo užkertamas kelias bet kokiam dialogui.

„Ambasadoriai yra tie instrumentai, per kuriuos valstybės vykdo dialogą. Jei tu atšauki ambasadorių, tu atsisakai dialogo. Šį pasiūlymą išvykti aš vertinu kaip atsisakymą vesti dialogą“, – sakė A. Ažubalis.

Pasak ministro, Minske lieka Lietuvos ambasados Baltarusijoje konsuliniai darbuotojai, o taip pat ambasadoriaus pavaduotojas.

„Šiandieną mūsų (Užsienio reikalų ministerijos – Balsas.lt) darbuotojai  turėjo išsiųsti notą Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai su informacija, kad Lietuva yra pasiruošusi pradėti praktiškai įgyvendinti pasienio judėjimo režimą. Šiuo metu nota dar keliauja į Baltarusiją. Lauksime Baltarusijos atsakymo, nes manome, kad, nepaisant to, kas vyksta, Lietuva yra atvira valstybė ir jai rūpi, kas vyksta tarp paprastų žmonių“, – sakė ministras, bet jis neprognozuoja, kad dėl pastarųjų įvykių gali pablogėti Baltarusijos ir Lietuvos santykiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt primena kad ES nutarė atšaukti savo atstovus Baltarusijoje dėl diplomatinio skandalo, kai Minskas išsiuntė Lenkijos ir ES atstovus.

Kiek anksčiau reaguodamas į ES Baltarusijai sugriežtintas sankcijas, Minskas atšaukė savo ambasadorių ES ir savo ambasadorių Lenkijoje.

Kartu ES atstovui Minske ir Lenkijos ambasadoriui rekomenduota „grįžti konsultacijų į savo šalis“.

„Baltarusija ES pareigūnams, kurie susiję su sankcijų Minskui paskelbimu, uždraus įvažiuoti į šalį“, – buvo sakoma ministerijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų