REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos valstybėms nutarus iš Minsko atšaukti savo pasiuntinius, Baltarusijos valdžia kol kas nuo tokio pat atsakomojo žingsnio susilaiko.

Europos Sąjungos valstybėms nutarus iš Minsko atšaukti savo pasiuntinius, Baltarusijos valdžia kol kas nuo tokio pat atsakomojo žingsnio susilaiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas sprendimas atšaukti pasiuntinius iš visų ES valstybių nepriimtas. Todėl komentarų nebus“, – trečiadienio rytą sakė Baltarusijos URM spaudos sekretorius Andrejus Savinychas.

REKLAMA

Kai dėl Baltarusijos pasiuntinių Europos Sąjungoje ir Lenkijoje atšaukimo, A. Savinychas teigė, kad tai esąs „techninis klausimas“.

Antradienį Baltarusijos valdžia pasiūlė ES atstovei Baltarusijoje Mairai Morai ir Lenkijos pasiuntiniui Leszekui Szerepkai „išvykti į savo sostines konsultacijoms, kad savo vadovybei perteiktų tvirtą Baltarusijos poziciją, jog spaudimas ir sankcijos nepriimtinos“.

Be to, Minskas perspėjo, kad jei spaudimas Baltarusijai tęsis, „bus imtasi ir kitų priemonių mūsų interesams apginti.“

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą Minskas priėmė reaguodamas į Europos Sąjungos sprendimą į „juodąjį“ Baltarusijos pareigūnų sąrašą įrašyti dar 20 teisėjų ir vieną milicijos viršininką.

Antradienį vakare Briuselyje į skubų posėdį susirinko Europos Komisijos politinių ir saugumo reikalų komitetas, kuris nutarė iš Minsko atšaukti visų ES valstybių pasiuntinius.

Vyriausybinei naujienų agentūrai „BelTA“ A. Savinychas sakė, kad ES pasiuntinių atšaukimas iš Minsko neva padės atkurti konstruktyvų dialogą.

„Jei pasiuntiniai per konsultacijas savo sostinėse sugebės išaiškinti, kad sankcijų ir spaudimo politika yra neperspektyvi, tai įgis teigiamą pobūdį. Šiame kontekste jų kelionė gali padėti grįžti į konstruktyvaus dialogo vagą, ką ir siūlė Baltarusijos pusė“, – sakė URM atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas dėl tokio Minsko sprendimo pareiškė apgailestavimą. Pasako jo, tai esąs neproporcingas ir žalingas žingsnis.

„Vietoj stiprėjančios saviizoliacijos Minskas turėtų padaryti teisingą pasirinkimą savo liaudžiai ir atverti kelią demokratizavimui. Šis žingsnis pakenks tolesniems Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykiams. Aš tai vertinu kaip priešišką veiksmą“, – pareiškė M. Schulzas.

Panašų požiūrį išdėstė ir oficialus JAV valstybės departamento atstovas. Pasak jo, tokie Minsko veiksmai „kaip ir amerikiečių pasiuntinio išvarymas 2008 metais ar ESBO biuro Minske uždarymas 2011 m. kovą tik didina Baltarusijos saviizoliaciją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų