REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienio rytą atvyko liudyti Seimo Antikorupcijos komisijai, tiriančiai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų – Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado – atleidimo aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 10:27 val.)

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas generolas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas negali būti laikomi įtariamaisiais dėl informacijos apie „Snoro“ nacionalizavimą nutekinimo, teigia premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Trečiadienį, išėjęs iš Antikorupcijos komisijos posėdžio, A. Kubilius žurnalistams sakė: „Poligrafinis tyrimas parodė, kad V. Gailius negali būti įtariamasis. <...>. Gruodžio pabaigoje gavęs iš VSD pažymą apie atliktus tyrimus poligrafu dėl dviejų FNTT vadovų, dėl kurių kilo abejonių (direktoriaus V. Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado – Balsas.lt), vėliau jau žinodamas, t. y. sausio pradžioje, kad ministras Raimundas Palaitis pono V. Gailiaus prašymu kreipėsi į (Krašto apsaugos ministerijos – Balsas.lt) Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą dėl pakartotinio tyrimo, aš kreipiausi sausio 11 dieną į R. Palaitį ir Rasą Juknevičienę raštu, kurį dabar jau esu išslaptinęs, prašydamas, atliekant pakartotinį tyrimą poligrafu: FNTT direktoriui Vitalijui Gailiui tiksliai nustatyti, ar minėtas pareigūnas galėjo pateikti informaciją apie lapkričio 14 dieną pradėtą ikiteisminį tyrimą „Snoro“ atžvilgiu ir apie planuojamus „Snoro“ banko vadovų sulaikymus „Lietuvos ryto“ redakcijų žurnalistams ir redaktoriams, kurie vėliau parengė publikaciją“, – aiškino A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo su Seimo Antikorupcijos komisijos nariais A. Kubilius informavo išslaptinęs savo raštą dėl pakartotinio V. Gailiaus tyrimo poligrafu. Esą premjeras tik pateikęs tyrimo užduotį, o jo rezultatai FNTT vadovui buvo palankūs.

Ministras pirmininkas patvirtino, kad jis raštu kreipėsi vidaus reikalų ministrą R. Palaitį bei krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę, prašydamas ištirti, ar ne V. Gailius atskleidė informaciją dienraščiui „Lietuvos rytas“.

Kaip teigia A. Kubilius, V. Gailius „užkliuvo“ tik po to, kai nesutiko atleisti savo pavaduotojo V. Giržado (ko reikalavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė). Galiausiai abiem pareigūnams panaikinta teisė dirbti su slapta informacija ir jie buvo atleisti. Ši situacija supurtė valdančiąją koaliciją, nes Liberalų ir Centro Sąjunga, kuri yra koalicijos partnerė, remia savo deleguotą ministrą R. Palaitį ir šis neketina nusileisti premjero reikalavimui grąžinti minėtus pareigūnus į darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis antradienį žurnalistams sakė premjerui turįs tik vieną klausimą. A. Kubiliaus atsakymui komisijos darbotvarkėje numatytas pusvalandis.

Antikorupcijos komisija taip pat planuoja trečiadienį baigti savo tyrimą dėl FNTT istorijos. Komisijos išvadas planuojama paskelbti apie 16 val.

Balsas.lt primena, kad ministras pirmininkas A. Kubilius pareiškė, jog vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis turėtų „ištaisytų klaidas“ ir grąžintų atleistus FNTT vadovus į darbą. Pats ministras tvirtina jokių klaidų nepadaręs ir FNTT vadovų į darbą negrąžinsiąs.

REKLAMA

R. Palaitis panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido abu pareigūnus iš pareigų. Paskutinę darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje V. Gailius ir V. Giržadas pareiškė, kad FNTT tyrė su partijomis, tarp jų – ir LiCS, susijusias įmones, o suinteresuoti asmenys ar grupės norėjo, kad tarnyba „tirtų kioskus“.

Abu atleistieji FNTT vadovai figūruoja ir informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo istorijoje. Gavusi atsakymus iš VSD, Generalinė prokuratūra pirmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Snoro“ įmonės valdyto dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos apie neva iš anksto suplanuotą puolimą prieš „lietuviškus bankus“, kuri buvo publikuota likus porai dienų iki „Snoro“ nacionalizavimo.

REKLAMA

Ministro sprendimą atleisti FNTT vadovus palaiko prezidentė D. Grybauskaitė, o valdantieji konservatoriai tikina nesuprantantys V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo motyvų ir reikalauja R. Palaičio bei VSD pasiaiškinimų.

Taip pat skaitykite:

D. Grybauskaitė premjero pasisakymų apie FNTT vadovų grąžinimą į darbą

V. Gapšys apie FNTT skandalą: Lietuvos politinis elitas išdavė savo herojus

Valdančiojoje koalicijoje kyla karas dėl FNTT?

R. Palaitis įteikė A. Kubiliui pasiaiškinimą dėl FNTT

FNTT paslapčių skandale poligrafo nepakanka – apklausų dar bus (foto)

Vidaus reikalų ministras atleido FNTT vadovus (foto)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų