REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra trys pagrindiniai veiksniai, nuo kurių priklausys, kaip plėtosis NT rinka Lietuvoje 2012 metais – makroekonominė situacija, bankų finansavimo politika ir vidaus vartojimas. Kaip prognozuoja NT rinkos specialistai, nors šalies ūkio augimas lėtės, šalies potencialas ilgalaikėje perspektyvoje išlieka didžiulis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pramonės sektorius gali nustebinti“, – surengtuose spaudos pusryčiuose sakė bendrovės „Inreal valdymas“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius. Anot jo, planuojamos investicijos į naujas gamyklas, energetikos sektorių, infrastruktūrą ir logistiką įlietų papildomo kapitalo į Lietuvos ekonomiką bei padėtų kurti naujas darbo vietas, gerinti makroekonominį klimatą bei skatinti vidaus vartojimą.

REKLAMA

NT rinka aktyviausia Vilniuje

„2011 metai NT rinkoje priminė amerikietiškus kalnelius, ne tik dėl to, kad buvo ir pakilimų, ir sulėtėjimų, bet ir dėl to, kad skyrėsi ir pačių rinkos dalyvių nuotaikos. 2011-eiji ne visiems buvo džiugūs“, – pastebėjo A. Antanavičius.

NT sandorių statistika rodo, kad 2011 metais NT rinka buvo aktyviausia Vilniuje. Pirmąjį pusmetį butų kainos naujuose projektuose padidėjo vidutiniškai 5-7 proc., žemės sklypų ir individualių namų  – 10-15 proc., verslo centrų ir logistikos  – apie 15 proc. Savo ruožtu Kaune ir Klaipėdoje 10-15 proc. brango tik žemės sklypai. Komerciniame segmente kainos išliko stabilios, o butų kainos sumažėjo vidutiniškai 1-3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Tik sostinė gali palaikyti didesnių projektų vystymą, joje rinkos sąlygos yra palankesnės. Kaune kol kas investuojama į mažesnių projektų vystymą, siekiant mažinti riziką. Dalis projektų siekia keliasdešimt, tačiau būna projektų ir po kelis butus. Skirtumas yra pakankamai ryškus“, - teigė A. Antanavičius.

Apžvelgdamas prekybos centrų rinką, „Inreal valdymas“ ekspertas minėjo garsių prekių ženklų – Suomijos prekybos tinklo „Prisma“ plėtrą, tarptautinio prekybos tinklo „Lidl“ ir Švedijos baldų gamintojos „Ikea“ atėjimą į Lietuvą, kurie turėtų įnešti daugiau gyvybės šioje rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai turėtų sukurti gerą klimatą prekybos segmente“, – prognozavo A. Antanavičius.

„Lietuvos rinka yra maža ir labai priklausoma nuo išorinių veiksnių bei vartotojų nuotaikų svyravimų [...] Sostinė turėtų dar labiau atitolti nuo kitų didmiesčių, Kauno,  Klaipėdos, nes tiek ekonominės, tiek demografinės sąlygos sostinėje yra palankesnės. Regionuose ir mažesniuose miesteliuose šiais metais rinka turėtų ir toliau merdėti“, – apibendrindamas kalbėjo A. Antanavičius.

2012 m. pirmas pusmetis bus įtemptas

Banko „Finasta“ makroekonomistė Rūta Medaiskytė, apžvelgdama 2011 metų investicinę aplinką, teigė, kad 2011 metais buvo palankiau investuoti konservatyviai, tačiau šiems metams numatomas nuosaikus atsigavimas.

REKLAMA

„Pirma šių metų pusė finansų rinkose bus su įtampomis. Tai bus padidintos rizikos laikotarpis, tačiau manome, kad tikrai nebus 2009 metų scenarijaus, kai buvo labai didelis ekonomikos kritimas. Trijų –šešių mėnesių laikotarpis dar bus pakankamai atsargus, nes Vakarų Vyriausybėms dar reikia išpirkti nemažai skolų.  Šešių –dvylikos mėnesių perspektyvoje, kai visos grėsmės ir rizikos bus įvertintos,  rizikingas turtas vėl pradės mėgautis didesne paklausa“, – apie ateities tendencijas kalbėjo makroekonomistė.

„Finasta“ prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomikos augimas sulėtės nuo 5,8 proc. iki 2 proc., infliacija turėtų mažėti nuo  4,1 iki 2 proc.

„Teks susitaikyti su lėtesne plėtra, bet ne ekonomikos nuosmukiu“, – surengtuose spaudos pusryčiuose sakė R. Medaiskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų