REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusią knygų mugę Lietuvos socialdemokratų partija už beveik 2 tūkst. litų išsinuomojo stendelį jai artimų autorių knygoms pristatyti. Politiniai oponentai sako, kad į šią tradicinę kultūrinę erdvę smelkiantis politinėms jėgoms, tokia tendencija gali tapti masiška.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė Vilniaus knygų mugė – puiki vieta pasireklamuoti bei parduoti daugiau tiražo ir komercinėms, ir nekomercinėms mažesnėms leidykloms. Nuo šių metų jau – ir partijoms.

REKLAMA

„Esmė buvo sudaryti galimybę bičiuliams, kurie susiję su leidyba, dalyvauti mugėje. Daug kas nustebo, nes mugėje politinė partija dalyvavo pirmą kartą, bet, sakyčiau, geranoriškai“, – portalui „Ekonomika.lt“ sakė vienas politinio stendo organizatorių socialdemokratas Algirdas Meškauskas.

Jo žodžiais, partija nesitikėjo, kad stendas atsipirks, nes ji pirmiausia norėjo atkreipti dėmesį, kad turi įvairiomis temomis rašančių žmonių. Socialdemokratai už standartinį 6 kv. m paviljonėlį turėjo mokėti apie 1 740 litų, mat vienas kvadratinis metras ten atsieina 220 litų nuomos, dar 70 litų reikia mokėti už vieną kvadratinį metro standartinio stendo ir jo įrengimą.

REKLAMA
REKLAMA

Didieji knygų leidėjai ir pardavėjai mugėje nuomojo ir 50–100 kv. m plotą, įrengė nestandartinius stendus.

„Didžiosios leidyklos su didžiuliais tiražais, kur daug reklamos ir dalinamų autografų, yra viena, bet didesnė dalis dalyvių tiesiog save reprezentuoja. Trečiojoje salėje įsikūrusios akademinės leidyklos nemanau, kad pardavė tiek, kad joms bent degalai atsipirktų“, – mano A. Meškauskas.

Socialdemokratai mugėje pristatė Juozo Palionio, Stasio Jakeliūno, Jono Rudoko, Nijolės Vaitavičienės knygos, kitų socialdemokratų sudaryti leidiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Mantas Adomėnas skaičiuoja, kad ir dešiniajame politikos flange yra knygų autorių – tai Vytautas Landsbergis, Andrius Kubilius, Egidijus Vareikis, pats M. Adomėnas, kiti.

„Reikėtų Lietuvoje palikti vietų, kurios yra laisvos nuo politikos ir kur per visus galus nebrukama ideologinė lektūra, kad mugėje, kaip ir bažnyčioje, žmogus galėtų pabūti ramiai su kultūra, be politinės propagandos, ir negalvotų apie būsimus rinkimus, – portalui sakė parlamentaras. – Apmaudu, kad socialdemokratai sulaužė šią tradiciją. Jeigu visos partijos masiškai nuspręs puikuotis knygų mugėje, tai ir mes būsime priversti.“

REKLAMA

Tačiau A. Meškauskas teigė, jog stendas vengė rinkiminės agitacijos. „Vienintelis dalykas – tai mūsų logotipas, nuo kurio niekur nepabėgsi. Absoliučiai nei vienu žodeliu, nei vienu lankstinuku, nei kitu būdu nedavėme jokių priežasčių mums prikišti agitavimą“, – sakė jis.

Politinį prieskonį turėjo ne tik socialdemokratų stendas – knygų mugėje eksponavosi mirusiojo Drąsiaus Kedžio artimieji bei pasekėjai, Europos Parlamento biuras Lietuvoje.

Savo knygas pristatė europarlamentarai profesoriai V. Landsbergis, Leonidas Donskis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

M. Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų